Grily a ohniště s přidanou hodnotou

Sezóna grilování je tu a vzhledem k omezeným možnostem cestování, si ji na chatách a chalupách užijeme možná víc než kdy jindy. Vyplatí se proto investovat do kvalitních modelů, některé nám navíc nahradí i vařič nebo troubu.

Nejprve bychom si ale měli ujasnit, pro kolik lidí obvykle jídla na grilu připravujeme a zda pro přístroj máme stabilní místo na terase či v letní kuchyni nebo ho budeme pravidelně uklízet. Možná ho budeme chtít používat i v interiéru, brát si ho s sebou na výlety, pod stan atd.

Na pizza kameni můžeme péct nejen oblíbený slaný koláč, ale i chleba (Progrill)

Chytrý gril domů i na ven

Gril Eta Torreo je vybaven 6 automatickými programy, časovačem a odkapávací nádobou na tuk. 4 999 Kč (Datart)

Pokud nechceme na balkónu „udit“ kouřem sebe či případné sousedy, můžeme používat elektrický gril, který využijeme celoročně i doma. Rozhodně nejde o z nouze cnost, protože se s pomocí moderních technologií změnil na všestranného pomocníka. Takzvaný chytrý kontaktní gril je vybaven teplotními senzory v grilovacích deskách, které dokážou rozpoznat pokles teploty při položení suroviny na gril a vyrovnat ho navýšením teploty v nich. To je důležité zejména při grilování masa, kdy každá minuta nebo stupínek ovlivňují výsledek. Gril díky automatickým senzorům rozpozná i tloušťku připravovaného masa, sýru či zeleniny a podle ní přizpůsobí čas a teplotu grilování. Jednotlivé fáze pečení se zobrazují na přehledném LCD displeji.
Z programové nabídky si můžeme vybrat, který druh masa, uzeniny nebo zeleniny budeme připravovat, jestli jde o čerstvou, nebo mraženou surovinu. Navíc máme možnost navolit si steak nepropečený, středně propečený nebo dobře propečený. Když žádný z programů neodpovídá naší představě, můžeme si parametry grilování nastavit manuálně. A to není zdaleka všechno, malý šikula si poradí i s palačinkami, omeletou, tousty apod.

Inteligentní gril Sencor SBG 6231SS nabízí sedm programů na přípravu různých druhů mas nebo zeleniny. 3 499 Kč (Sencor)

Sporák v plynovém grilu

Výrobci grilů se dnes předhánějí ve vychytávkách, jednou takovou je plynový kotlový gril, do něhož se vkládá vložka podobná širokému trychtýři. Podle toho, zda ji vložíme širším okrajem dolů, nebo nahoru začne oheň vydávat buď přímý, nebo nepřímý žár. Přímý žár slouží ke grilování nebo po překrytí speciálním kamenem k pečení pizzy, placek, či dokonce chleba. Na nepřímém žáru, kdy se na trychtýř položí mřížka, můžeme vařit či smažit jako na běžném sporáku.

Plynový gril Tenneker Halo TG4 je vlastně minikuchyňkou. Má prosklené víko pro snadnou kontrolu grilování. 22 990 Kč (Hornbach)

Grilování infračerveným zářením

Mezi plynovými grily najdeme i takové, které pro přípravu jídel využívají infračervené záření. Základem systému je speciálně tvarovaná mřížka, která prudce zpomaluje proudění horkého vzduchu z hořáků. Infračervené teplo se pak rozšiřuje rovnoměrně na spodní straně roštu a sálá pomalu na suroviny nad ním, nedochází tudíž k jejich vysušení. Drobné otvory navíc brání pronikání plamenů, takže se maso nepřipaluje. Třetím plusem mřížky je, že zachytává odkapávající tuk. Ten se pak nedostane do plamenů, ale odpaří se. Vznikající kouř přidává masu intenzivnější chuť a vůni.

Výhodná kombinace

Kombinovaný typ grilu nabízí volbu mezi přípravou pokrmů na plynu nebo na dřevěném uhlí. Přeměna je otázkou chvilky, stačí zásobník s uhlím vložit mezi rošt a plynové hořáky, které uhlí rychle a rovnoměrně rozpálí. Uhlí prohořívá díky speciální konstrukci zásobníku shora dolů, maso je tak lépe chráněno před připálením.
Velké grily mohou disponovat ještě bočním hořákem, na němž mezitím, co se na hlavní ploše griluje, můžeme uvařit polévku, omáčku nebo přílohu. Celé menu tak máme připraveno zároveň.

Masivní gril Taranis v sobě spojuje výhody ohniště a grilu. Lze ho ponechat venku celoročně (Taranis)

Koncept grilovacích stolů spočívá ve formě komunikace. Hosté si mohou sami grilovat a přitom být spolu (Grillart)

Multifunkční ohniště

Instantní gril Casus má poloviční spotřebu dřevěného uhlí než běžný gril. 259 Kč (4camping.cz)

Malá přenosná ohniště představují především bezpečí při opékání špekáčků a dalších pochutin na otevřeném ohni. Kovové dno zabraňuje tomu, aby od ohně chytila suchá tráva, kryt z kovové sítě brání odlétávání jisker. Ohniště bývají doplněna roštem, na nich je možné nad dřevěným uhlím grilovat tradičním způsobem.
O několik tříd výš stojí velká stabilní ohniště, která s těmi předchozími mají společný způsob produkce tepla a zpravidla i kruhový tvar. Ten u ohnišť a grilů umožňuje přístup ze všech stran, což přímo vybízí celou společnost obestoupit je a zažívat pocit hřejivého tepla ohně i sounáležitosti s rodinnými příslušníky a přáteli.
Variabilní design nabízí klasické opékání nad ohněm, přípravu pokrmů na ocelové plotně, tudíž bez vzniku karcinogenů z přepalovaného tuku, grilování na roštu, a to buď klasicky, nebo s pomocí ocelové vložky, která se rychle rozpálí od žhavých uhlíků, takže můžeme grilovat během krátké doby a rovněž zdravěji než na samotném roštu. Grilovat můžeme současně na plotně i na roštu.
Většinu ohnišť lze doplnit ramenem nebo jednoduchou trojnožkou, na níž se zavěsí kotlík, v němž můžeme vařit oblíbené tábornické pokrmy nebo třeba jen vodu na čaj.

Grilovací stůl disponuje ohništěm i nadprůměrně velkou grilovací plochu (Grillart)

Zdravá vůně

Chcete-li dodat grilovaným pokrmům charakteristické kouřové aroma bez zdraví škodlivého kouře z hořícího tuku, můžete použít dřevěné štěpky vložené do takzvaného smoker boxu nebo udicí pistole, která využívá techniku uzení studeným kouřem.

Text: Zuzana Ottová
Foto: Archiv firem

Grily a ohniště s přidanou hodnotou