Letní kuchyně

S dobrou střechou a osvětlením můžete venkovní kuchyň využít i večer či za špatného počasí

Letní či zahradní kuchyň vám umožní užívat si pobytu venku i při vaření a obvykle je i místem pro příjemné posezení. Při jejím budování můžete improvizovat nebo stavět od základů a důkladně.

Při stavbě letní kuchyně je vždy důležité rozhodnout se předem, jakou míru komfortu si představujete. Téměř cokoli se totiž dá uvařit a upéct třeba v průjezdu nebo pod pergolou i na běžném grilu s víkem a na přípravu surovin postačí obyčejný stůl. Ale pokud chcete získat pohodlné zázemí pro vaření, pečení a grilování za každého počasí a zároveň místo, kde můžete připravené pochoutky rovnou sníst, připravte se na poměrně náročné plánování i stavění. Je také velmi důležité vědět, zda chcete mít v takové kuchyni možnost bezpečného připojení elektrospotřebičů a osvětlení a přívod tekoucí vody. Ten pak bude vyžadovat i napojení odpadů na kanalizaci nebo alespoň nádrž, z níž lze odpadní vodu do kanalizace odčerpat.

______________________________________________________________________

Další články Speciálu Oslava na zahradě:

Slavnostní nálada na chalupě

Stylová oslava

Party stany a pavilony

Grily a ohniště s přidanou hodnotou

Postavili jsme udírnu

________________________________________________________________________

Dřevo, uhlí, elektřina, plyn

Letní kuchyň může kopírovat obvyklé dispozice běžné interiérové kuchyně, kde dominuje pracovní plocha s dřezem a varnou deskou nebo rovnou sporák s troubou. Vyprojektovat se dá i tak, že bude využívat jen dřevo či dřevěné uhlí. V takovém případě můžete mít k dispozici nejen sporák na dřevo i s troubou, ale i udírnu, pec na chleba či pizzu, klasický gril i otevřený krb, který poslouží jako zdroj tepla i místo pro přípravu pokrmů.
Výbava venkovní kuchyně může být založena rovněž na spotřebičích na propan-butan. Plynové grily, vařiče, ale i osvětlení a zdroje tepla jsou běžně dostupné v řadě provedení i cenových relací a při dodržení některých základních bezpečnostních zásad jde o řešení jednoduché a poměrně nenáročné na provoz, jen je čas od času potřeba vyměnit plynové bomby.

Nevylučuje se samozřejmě ani kombinace všech možností: zatímco pec či udírna na dřevo je v podstatě nenahraditelná, plynový gril může dobře sloužit ke grilování i zapékání a elektrická varná deska či trouba je zase nejpohodlnější pro běžné vaření.
O volbě ideálního umístění obvykle rozhodují už zmíněné požadavky na přivedení elektřiny i vody, ale i další faktory, například už vybudované venkovní posezení. Je-li v plánu umístění spotřebičů na pevno a v případě potřeby i celoroční provoz, počítejte s nutností pevného zastřešení a alespoň částečného zavětrování.
Nezapomeňte, že u starších chalup či zemědělských usedlostí s částečně nebo úplně uzavřeným dvorem se pro zbudování venkovní kuchyně nabízí využití různých už existujících hospodářských staveb, přístřešků, dřevníků či stodol. Někdy jsou už částečně otevřené, jindy u nich lze zčásti vybourat či rozebrat čelní stěny, nechat střechu pouze na pilířích a prostor pod ní využít pro stylové a originální pojetí kuchyně.
Často tak rovnou získáte i zajímavou dlažbu z cihel či alespoň betonovou podlahu, kterou je možné vydláždit. A někdy je k dispozici i starý komín, na nějž napojíte odvod spalin z krbu, grilu či udírny.

Dobré využití bude mít i jednoduchý kuchyňský kout na terase, kde je i posezení u jídelního stolu

Stavba od základů

Nejnáročnějším projektem je stavba zahradní kuchyně takříkajíc „na zelené louce“. Výhody má především v tom, že se nemusíte přizpůsobit žádným dispozičním omezením a můžete si postavit přesně to, co si naplánujete. Počítejte s tím, že kombinace pilířů zastřešení, krbu, na pevno postaveného grilu, pece či vyzděného zázemí pro přípravu jídel představuje nemalou zátěž vyžadující pořádné základy. Obvykle se tedy nevyhnete betonové armované základové desce, u niž je nutné počítat i s přípojkami vody, elektřiny a odpadů.

Nebo zvolte „light“ verzi v podobě lehčích přenosných spotřebičů včetně grilu či sporáku. V takovém případě postačí i podlaha, která se obvykle dělá v pergolách, tzn. betonová dlažba nebo podlaha z dřevěných či plastových terasových prken na základovém roštu. Součástí kuchyně může i v takovém případě být krb či udírna, postačí jim samostatný základ. A můžete zvolit i zahradní krb z prefabrikovaných dílů, u nějž výrobce udává hmotnost i rozměry a únosnost potřebných základů.

Jestliže se rozhodnete jednotlivé části kuchyně na betonový základ vystavět pěkně od podlahy, můžete zvolit třeba staré očištěné cihly, nebo méně pracnou cestu v podobě tvárnic pro ztracené bednění či pórobetonových tvárnic, které se dají omítnout, obložit keramickými obkládačkami či mozaikou, cihlovými páskami nebo jejich napodobeninami z betonu, obkladovým kamenem nebo kombinací různých obkladových materiálů včetně dřeva. Pokud je nutné řešit odvod spalin alespoň nad stříšku, lze volit variantu vyzděného komína, nebo plechové odkouření.

Dobré rady

  • Zastřešení letní kuchyně sice není nezbytné, ale střecha umožní trvalou instalaci některých spotřebičů i vaření za deště.
  • Podlaha venkovního místa pro vaření by měla být spíše hladká, aby se dala snadno udržovat v čistotě a odolávala mastným skvrnám.
  • V určitých případech může udělat službu i multifunkční zahradní pult, který představuje něco jako zjednodušenou podobu kuchyňské linky.

Text: Richard Guryča
Foto: Archiv firem a Shutterstock

Letní kuchyně