Kam ukládat potraviny

Rubrika: Interiér

Potraviny potřebujeme mít uložené tak, aby byly při ruce, dobře dostupné a přitom i dostatečně chráněné.

Pro potraviny, které potřebují nižší teploty, slouží chladnička a mraznička. Velkou výhodou je spíž, nejlépe přístupná přímo z kuchyně. V ní bývá většinou chladněji než v kuchyni, dá se sem na otevřené police přehledně rozmístit i větší množství ovoce či zeleniny, zásoby kompotů, džemy, nápoje a další potraviny, které tak často nepotřebujeme.

Babiččina spížní skříň

Naše babičky mívaly na potraviny v kuchyni nebo na chodbě šikovnou skříňku, říkalo se jí spížní. Bývala vysoká i polovysoká, s jedněmi i dvěma dvířky. Ty měly v horní části větší kulatý otvor s plechovým krytem opatřeným drobnými otvory. Těmi uzavřená skříňka „dýchala“, ale hmyz se do ní nedostal. Ve spížní skříni stály na policích suché potraviny, dávalo se sem pečivo, místo tu měly zavařeniny a sirupy.
V některých chalupách se staré spížní skříňky zachovaly, i když třeba k jinému účelu. Stačí je důkladně vyčistit, vymýt a opět do nich uložit potraviny. Kuchyni zařízené ve starém stylu budou spížní skříňky velmi slušet.
Na trhu jsou i nově vyráběné skříně na potraviny. Od menších až po rozměrnější sestavy. Bývají různě členěny, s policemi za dvířky, s hlubšími i mělčími zásuvkami.

Praktické výsuvy

Pokud máme kuchyň zařízenou současným nábytkem sestaveným „do linky“, může být jeho součástí potravinová skříň. Praktické je, pokud je vybavena výsuvnými policemi, abychom se dobře dostali i k věcem uloženým vzadu. Potraviny můžeme dávat i do hlubších výsuvných zásuvek (kontejnerů) ve spodní části linky.

Neocenitelné zásobníky a dózy

Sypké potraviny, především ty, po kterých saháme často, je nejlepší přesypat do skleněných zásobníků nebo uzavíratelných dóz. Otevřené skleněné zásobníky s uchem vpředu bývaly součástí už starých kredencí, koupit je můžeme i dnes. Jsou velmi praktické – dobře se drží, sypké potraviny z nich můžeme díky zúžené špičce dobře sypat.
Dóz různých tvarů a velikostí je na výběr nekonečné množství – obyčejné plastové, jednoduché skleněné i pěkné porcelánové, keramické nebo plechové. Ty můžeme postavit do otevřených poliček, kde se budou hezky vyjímat.

 

TEXT: Iva Tvrzová
FOTO: Vladimír Hájek, Michal Tvrz, Petr Živný a archiv firem

Kam ukládat potraviny

Kam ukládat potraviny