Holandská trouba

Rubrika: Zahrada

Při přípravě jídla na ohni nemusíte zůstat jen u obvyklého grilování. Zkuste uvařit spoustu dobrot po vzoru kovbojů, zlatokopů a prvních osadníků severní Ameriky.

Vaření na ohni má nenahraditelnou atmosféru

O výhodách klasického trampského kotlíku není třeba chataře a chalupáře příliš dlouho přesvědčovat. Skutečnou královnou mezi nádobami k vaření na otevřeném ohni je však takzvaná holandská trouba, což je litinový hrnec, který v Česku není příliš známý a rozšířený, ale těší se doslova kultovní oblibě především v USA. Tamní stát Utah ho má dokonce ve znaku.

Při přípravě jídla na ohni nemusíte zůstat jen u obvyklého grilování

Proč? Jednoduše proto, že se stal v průběhu osídlování amerického západu nerozlučným průvodcem prvních kolonistů na cestě za lepším životem. Umožňoval připravit na ohni celou škálu jídel včetně čerstvě upečeného chleba a stal se symbolem jednoduché, nezničitelné a univerzální nádoby pro přípravu dobrého jídla i v těch nejdrsnějších podmínkách. Můžete si ostatně vyzkoušet, zda své pověsti dostojí i dnes, protože se dá sehnat i na českém trhu.

Legenda z litiny

Tuhle skvělou nádobu pro kolonisty vymysleli počátkem 18. století Angličané. Její název (v originále Dutch oven) zřejmě vznikl kvůli holandské technologii odlévání litiny do pískových forem. Ale možná se název rozšířil i díky holandským obchodním cestujícím s koloniálním zbožím. Ať už to bylo jakkoli, sláva litinového hrnce trvá už více než tři sta let.

Na víko lze naklást rozžhavené grilovací brikety

Do své tradiční a prověřené podoby se nějakou dobu vyvíjel, ploché dno bylo postupně možné doplnit o nožičky nebo trojnožku pro vaření nad žhavým uhlím a víko začali výrobci opatřovat okrajem, aby se daly žhavé uhlíky nakládat i nahoru. Nádoby, ve kterých se dalo vařit, dusit, péct, smažit i fritovat dosáhly nesmírné popularity a stávaly se dokonce cennou součástí dědictví. Dnes se především v Americe stále hojně používají, bývají součástí polních kuchyní kovbojů a táborníků, ale i oblíbenou variantou k zahradnímu grilování v domácnostech.

Promazat a vypálit

Na českých internetových obchodech najdete holandskou troubu nejčastěji jako litinový kotlík s uchy, nebo přímo jako dutch oven. Prodává se například verze s objemem 4,25 litru a 8 litrů za ceny od tisíce do zhruba 1700 korun. Krásné retroverze holandské trouby s nožičkami ovšem seženete i v čarodějnickém obchodě Avalon pod názvem Čarodějnický kotlík k rituálům i vaření.

Uhlíky na víku pomohou upéct chleba, buchty i maso

Aby získala nádoba správnou „chuť“ a odpovídající vlastnosti, k nimž dozrává teprve postupem času, je nutné ji po zakoupení správně ošetřit. Nejlépe pečlivým omytím, vysušením, natřením tenkou vrstvou tuku a vypálením v troubě. Pak můžete začít například s gulášem, ale i pečeným nebo dušeným masem, nejrůznějšími variantami „kovbojských“ fazolí či valašské kyselice, ale také vyzkoušet pečení chleba nebo buchet.

Smalt i nerez

Chuti guláše z klasického kotlíku se jen tak něco nevyrovná

Klasické „kotlíkové“ vaření na ohni však nemusí zůstat omezeno jen na holandskou troubu. K sehnání jsou i smaltované kotlíky s vypouklým dnem, určené k zavěšení na trojnožku. Ty neskýtají tolik možností jako dutch oven, ale v neopakovatelné atmosféře v nich můžete vařit polévky, guláše nebo perkelty přesně po vzoru maďarských pastevců – dlouho, trpělivě, s chutí a vůní, kterou nic nenahradí.

Smaltované kotlíky v černé ale i červené barvě seženete v nejrůznějších objemech od zhruba dvou set korun za nejmenší až po dvaceti nebo i čtyřicetilitrové kotlíky za ceny, mírně přesahující tisíc korun. Závěsné kotlíky s vypouklým dnem existují i v nerezových či litinových variantách a ke všem typům si rovněž můžete pořídit i poklice. Ceny ocelových trojnožek, bez nichž se pro bezpečné vaření v kotlíku na ohni neobejdete, začínají od pěti set korun.

text Richard Guryča, foto Shutterstock, Wikipedia

Holandská trouba