Hliněná zahradní pec

Postavit si vlastníma rukama pec, dokonce si ji doslova uplácat z hlíny a pak si v ní upéct chléb, pizzu či maso, to je rituál, kterému se dá snadno propadnout.

Venkovní pece, ať už z hlíny nebo pálených cihel mají tisíciletou tradici. Najdeme je v Itálii, Řecku, v Africe, případně u obydlí amerických indiánů. V jednom ze svých televizních cyklů hliněnou pec používá i proslulý anglický kuchař Jamie Oliver a není důvod pochybovat o tom, že jídlo v ní připravené má nezaměnitelnou chuť – což je dalším důvodem k úvahám o pořízení podobné pece na zahradu.

Ze stavebnice i z hlíny

Zahradní pec je možné koupit jako stavebnici ze šamotových tvarovek například od firmy Woodfire. Ale postavit si pec vlastníma rukama je teprve tou správnou cestou k získání skutečně originálního a funkčního doplňku zahrady, který může velmi dobře fungovat vedle tradičního grilu či udírny.

Pec se staví na podstavec, aby byla snadno dostupná při manipulaci s jídlem. Sokl může být z cihel, kamenů, případně omítnutých tvarovek. Jádro pece je pak možné postavit například ze šamotových cihel. Skutečně autentická hliněná pec ale předpokládá vytvoření jádra z hlíny, která se nanáší na formu, vymodelovanou se směsi mokrého písku a hlíny. V obou případech je vhodné vstup do pece vyzdít z cihel s pomocí formy ze dřeva. Po vyschnutí vnitřní stěny (stačí den) se písek vybere. Aby to šlo snadno, lze pokrýt pískovou formu namočenými novinami.

Robotem nebo nohama

Po vybudování vstupního otvoru se celá konstrukce izoluje dalšími vrstvami hliněného materiálu. Tradiční stavební hmotou je takzvaný cob – směs jílu, slámy a písku, která se po namočení zpracovává na tvárnou hmotu bez hrudek. Stavebníci, kteří pracují s hlínou, používají k mísení staré pekárenské roboty, je ovšem rovněž možné vypracovat směs na plachtě bosými chodidly. Do směsi se postupně přidává sláma, až hmota získá konzistenci podobnou tuhé plastelíně.

Komín lze vytvořit různými způsoby. Například jej tvarujeme z hliněných „hadů“, postupně namotávaných na formu z kartonu.

Vnější plášť lze ozdobit. Hezká je mozaika ze střepů nebo kované dekorační prvky. Před prvním roztopením je nutné nechat pec dostatečně proschnout, aby nepraskala.

Jak se v peci topí

Při roztápění pece nejprve do jejího středu umístíme kousek papíru a třísky a po rozhoření můžeme začít přidávat tvrdé suché dřevo. Dobře roztopená pec se pozná tak, že její klenba je čistá a všechny saze uvnitř shoří. V tom okamžiku shrneme oheň na stranu, vymeteme dno a můžeme péct. Doporučuje se pořadí pizza, chleba a pečivo, poté maso a zapékané pokrmy.

Text: Richard Guryča, Foto: Wikipedia, Yerba Buena Institute

Hliněná zahradní pec