Jedlý plevel

Po dlouhé zimě bychom měli svému organismu dopřát pořádnou dávku vitamínů, které zaženou jarní únavu a posílí imunitu. Možná jste ani netušili, jak bohatý zdroj představují planě rostoucí byliny, které navíc najdeme všude kolem úplně zadarmo.

Právě plané rostliny, které považujeme za plevel a při zahradničení s nimi nezacházíme právě v rukavičkách, jsou v jarních měsících bohatou zásobárnou mnoha zdraví prospěšných látek v čerstvé formě. Kromě toho má řada z nich přímo léčivé účinky a při pravidelném užívání nám mohou dokonce pomoci s některými zdravotními neduhy.

Kopřiva se tradičně přidávala do řady jarních pokrmů

Kopřiva dvoudomá

Opravdovou královnou planých rostlin, která může mimořádně obohatit jídelníček, je kopřiva dvoudomá. Nejvíce síly má brzy zjara. Pomáhá s čištěním organismu, zahání jarní únavu. Obsahuje draslík, hořčík, vápník, zinek, vitamín C a železo. Zužitkovat ji můžeme buď ihned začerstva, nebo ji můžeme usušit a používat ji během celého roku.

Bršlice kozí noha

Podobně jako kopřiva, ani bršlice není mezi zahrádkáři právě v oblibě. Má houževnaté plazivé kořínky, kterých se v záhonu zbavíme jen velmi obtížně. Její listy se zvláštním aroma jsou však vynikající přísadou do jarních salátů. Obzvlášť mladé listy mají vysoký obsah vitamínu C a množstvím minerálních látek hravě strčí do kapsy mnohé listové saláty.

Bršlice je úporný plevel i léčivá bylina

Ptačinec žabinec

Přestože roste po celý rok, nejchutnější je právě na jaře, kdy dokáže doplnit jarní dávku vitamínů v čerstvé podobě. Nejlépe jej využijeme ve formě salátů nebo když jej přidáme do smoothies. Má silné detoxikační působení a lze jej používat i zevně na nejrůznější kožní obtíže.

Šťavnaté lístky ptačince jsou velmi chutné

Česnáček má jemně nahořklou chuť a výrazné česnekové aroma

Česnáček lékařský

Česnáček je zdravou jarní bylinkou s jemnou česnekovou vůní. Zatímco medvědí česnek už dnes zná skoro každý, česnáček stále stojí trochu v ústraní. Přitom má protizánětlivé a antiseptické účinky. Dezinfikuje močové cesty, dýchací cesty a střeva. Pomáhá při očistných kúrách, podporuje činnost žlučníku, jater a slinivky. Skvěle se hodí do salátů, ale můžete jej použít také k přípravě pesta.

Popenec břečťanolistý

Další bylinkou, kterou najdeme skoro v každé zahradě časně zjara, je popenec. Má charakteristické jemně fialové kvítky a často se vyskytuje na vlhčích stanovištích. Jeho nať skrývá spoustu vitamínů, ale má také detoxikační účinky, upravuje trávení a posiluje plíce.

Popenec často obrůstá zahradní chodníčky

Rostou všude kolem

Rostlin, které mohou prospívat našemu zdraví je ale celá řada. Z těch, které každý bezpečně pozná, si můžeme bez obav pochutnat třeba na pampelišce, sedmikrásce, jitroceli, řebříčku nebo hluchavce. Při jejich sběru je potřeba dbát na čistotu prostředí, ve kterém rostou. Pokud se nemůžeme spolehnout na vlastní zahrádku, je lepší se vydat do volné přírody, kde si bylinek můžeme nasbírat podle libosti.

Co s nimi v kuchyni?

Divoké byliny můžete použít čerstvé do salátu, pesta, pomazánky nebo je využít při dalším vaření, třeba místo špenátu, do slaných koláčů, nádivek, polévek či je rozmixovat do těsta na lívance.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Jedlý plevel