Ořechové dezerty

Přestože ořechy máme spojené především s pečením cukroví a obdobím Vánoc, jejich použití v kuchyni je mnohem širší. Kromě vynikající chuti se navíc ořechy pyšní také blahodárnými účinky na naše zdraví.

Ořechové tyčinky s medem

300 g směsi ořechů (např. vlašské, lískové, pekanové, mandle, pistácie, kešu), 5 lžic tekutého medu

Předehřejeme troubu na 180 °C. Ořechy lehce nasekáme a v míse smícháme s medem. Směs potom rozložíme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a důkladně přitlačíme například lžící nebo dnem skleničky. Pečeme 10 minut. Poté necháme ořechy v pekáčku vychladnout. Nakonec oříšky nakrájíme nebo nalámeme na kousky.

Závin s ořechovou nádivkou

1 balíček listového těsta, 250 g mletých vlašských ořechů, 200 ml mléka, 50 g mletých piškotů, 50 g medu, 50 g cukru, 2 lžíce rumu, 1 bílek, vejce na potření

Nejdříve si připravíme nádivku. Mleté ořechy spaříme vroucím mlékem, přidáme mleté piškoty, cukr, med, rum a nakonec vmícháme vaječný bílek. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé z nich vyválíme tenký plát. Na něj naneseme ořechovou nádivku, opatrně zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve středně rozehřáté troubě dozlatova.

Brownies s kousky ořechů

200 g čokolády se 70 % kakaové hmoty, 50 g másla, 80 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g cukru, 100 g hrubě nasekaných ořechů (například vlašských, kešu nebo lískových)

Troubu předehřejeme na 180 °C. Malý pekáček vyložíme pečicím papírem. Čokoládu spolu s máslem necháme rozpustit ve vodní lázni a necháme asi 5 minut chladnout. Mezitím ušleháme vejce s cukrem do pěny. Do rozpuštěné čokolády vmícháme ušlehaná vejce, mouku a ořechy. Směs vlijeme do pekáčku a dáme péci na 20 minut.

Ořechová bábovka

2 hrnky hrubé mouky, 1 hrnek cukru, ½ hrnku oleje, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 120 g mletých ořechů (vlašských nebo lískových), 1 prášek do pečiva

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouku, cukr, ořechy a prášek do pečiva. Přidáme olej, mléko a rozšlehaná vejce. Směs nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a pečeme přibližně 35–40 minut.

Banánové muffiny s lískovými ořechy

150 g špaldové mouky, 90 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 250 g bílého jogurtu, 1 malý banán, 100 g nahrubo nasekaných lískových ořechů

Troubu předehřejeme na 180 °C. Banán v misce rozmačkáme vidličkou a smícháme jej s ostatními ingrediencemi. Do formy na muffiny vložíme papírové košíčky a ty plníme těstem. Muffiny pečeme přibližně 20 minut.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Ořechové dezerty