Radost z jahod


I když je obchody nabízejí téměř celoročně a od konce května jsou v mnohem lahodnější variantě k mání i v tržnicích, nemohou soutěžit s jahodami, které si utrhnete na vlastním záhonku!

Podle archeologických nálezů zobal planě rostoucí malé jahůdky už člověk z doby kamenné. Ve starém Římě byly považovány za lahůdku a ve středověku nesměly chybět ani na zámeckých hostinách. U zrodu velkoplodých odrůd byly jahodníky dovezené z Ameriky.

Zdravé květní lůžko

V mezititulku není chyba, jahoda je skutečně nafouklým květním lůžkem po odkvětu a nikoliv bobulí, jak si mnozí myslí. Navíc není jednotlivým plodem, ale souplodím nažek. Věříme, že vás z těch termínů nepřešla chuť – byla by to škoda.

Jahody jsou totiž velmi prospěšné našemu zdraví. Obsahují vitamín C (jsou na třetím místě za šípky a černým rybízem) a ve velkém množství také vitamín K a mangan. Dále nám dodávají draslík, riboflavin, hořčík, měď, vitamín A, E, vitamíny B5 a B6, karotenoidy, kyselinu listovou a vlákninu. Díky obsahu antioxidantů chrání buňky v těle a fenoly, které se v jahodách také vyskytují, ochraňují srdce a mají protizánětlivé a protirakovinné účinky. Příjemnou zprávou je i to, že jahody neobsahují moc cukrů, takže jsou vhodné i při redukční dietě.

Pěstitelské minimum

Jahodník je mělce kořenící rostlina, proto vyžaduje zeminu humózní, nejlépe hlinitopísčitou, s neutrální až mírně kyselou reakcí. Nevhodná je půda nepropustná až jílovitá, nebo také písčitá, silně propustná. Před výsadbou bychom ji měli dobře zpracovat do hloubky, aby se do ní dostalo co nejvíce vzduchu. Jahodník pak dobře prokoření a mnohem víc plodí. Dobrými předplodinami jsou rané brambory, papriky, rajčata, tykve, okurky, pod které byl zaryt chlévský hnůj nebo zelené hnojení.

Pokud jsou sazenice způsobilé k výsadbě a umožňují to klimatické podmínky, lze jahodník sázet od poloviny července (to zaručí nejvyšší úrodu v příštím roce) do konce září. A na jaře, chceme-li sklízet ještě v témže roce, nejpozději 15. dubna. Nikdy nesázejte na záhony, kde se v předešlém roce jahody pěstovaly! Dochází k únavě půdy i koncentraci chorob a škůdců. Časová prodleva by měla být alespoň tři roky.

Jahody se množí šlahouny. Rostlinky, jež se na nich vyvíjejí, by měly mít zárodky kořenů dlouhé alespoň několik milimetrů (čím delší, tím lepší). Kořenový krček má být v úrovni půdy. Zeminu dobře přitlačíme ke kořenům (při slabém potáhnutí by sazenice v půdě měla pevně držet). Růst mladých sazenic můžeme podpořit přikrytím záhonu bílou netkanou textilií (zhruba jeden týden).

Měsíční jahody, chutí i vůní podobné lesním, šlahouny nevytvářejí, pěstují se ze semen. Pokud je vysejete v únoru, nejpozději počátkem března, vyroste do června silná sadba, která bude plodit už od léta. Měsíční jahody lze pěstovat na záhoně (vydrží na něm déle než normální jahodník), v truhlíku i květináči.

Během vegetace jsou jahody – než začnou vytvářet šlahouny – vděčné za okopávku. Po sklizni, koncem září, nať posekáme nebo sestříhneme asi na pět centimetrů nad srdéčkem a pohnojíme síranem draselným (5 g/m2), aby dobře přezimovaly.

Jaké vybrat odrůdy

Aby vám jahody dělaly co nejdéle radost, vybírejte různě rané odrůdy. Rozdělení, které uvádíme, je jen orientační, neboť počasí je každý rok jiné a jednotlivé odrůdy na ně reagují individuálně.

Velmi rané: Kama, Prima, Emily
Rané: Elvíra, Polka, Civmad, Zefýr, Honeyoe, Rumba
Polorané: Andrea, Darselekt, Elsanta, Elkat, Dagmar, Dita, Korona, Rosie, Dukát, Onda, Figaro, Daroyal, Diana, Donna
Středně rané: Induka, Karmen, Senga Sengana, Red Gauntlet, Valika, Lesana, Idea, Olívie, Sonáta, Queen
Pozdní: Bounty, Frikonsa, Salza, Ilona, Tenira, Elista, Pegasus
Velmi pozdní: Symphony, Florence, Pandora

Ze stáleplodících lze doporučit anglickou odrůdu Everest, Eve2 nebo českou Lidku.
A z měsíčních starší odrůdu Rujana, která dává po celý rok voňavé jahůdky, sladké skoro jako lesní. Labužníci ocení i novější středně velkou odrůdu Temptation.

TEXT: MARIE RUBEŠOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK

Radost z jahod

Save


Komentáře

Napsat komentář

Náš tip

Výsadba do černé netkané textilie má řadu předností. Textilie absorbuje víc slunečního záření (jahody zrají o 3–4 dny dříve a obsahují větší množství vitamínu C) a zabraňuje růstu plevelů. Půda se nemusí kypřit, propouští lehce vláhu i hnojivou zálivku.

Save