Nádobí pro všechny sporáky


Na chalupě často vaříme na kamnech, ve kterých se topí dřevem. Mnoho rekreačních kuchyní je ale vybaveno sporáky, jaké mají běžné domácnosti. A každý z nich potřebuje své nádobí.

Na čem tedy vaříme? Kromě již zmíněných kamen s litinovými pláty to jsou: elektrický a plynový sporák, varná deska s elektrickými nebo plynovými plotýnkami a varná sklokeramická nebo indukční deska.

V čem a kde vařit?

I když se zdá, že každý ze sporáků vyžaduje speciální nádobí, platilo to dříve pouze pro indukční desky. Ty pracují na principu elektromagnetického pole, teplo se přenáší pouze do míst styku plotny s nádobou. Proto potřebují speciální feromagnetické dno. Pokud chcete vědět, zda jsou vaše hrnce pro indukci vhodné, zkuste na jejich dno přiložit magnet. Pokud se ke dnu hrnce přichytí, máte vyhráno. Výrobci ale myslí na vše a dodávají na trh adaptéry, které umožňují na indukčních varných deskách vařit i v nemagnetickém nádobí.

Keramika, litina a smalt

Na chatách a chalupách máme často staré keramické nádobí. Nepřipaluje se a dobře se udržuje. Bez adaptéru není vhodné pro indukční varné desky. Pak jsou tu litinové hrnce, které se rovnoměrně zahřívají a dobře vedou a drží teplo. Jsou těžké, ale díky kovovým úchytům je možné dát je také do trouby, proto jsou velmi oblíbené. Hodí se pro všechny typy spotřebičů. Smaltové nádobí, patří k evergreenům. Je vhodné na všechny typy spotřebičů. Smalt je křehký a při prudkém ochlazení nebo nárazu může praskat a oprýskávat.

Hliník, teflon, sklokeramika, nerez a spol.

Hliníkové nádobí jako takové se nedoporučuje používat ze zdravotních důvodů. Protože ale materiál rovnoměrně rozvádí teplo, používá se s různými vnitřními povrchy, které brání styku potravin s hliníkem, například je to teflon, keramika, moderní kamenné vrstvy a podobně.
Sklokeramické nádobí je určeno hlavně na varné desky ze sklokeramiky či na elektrické plotýnky. Dobře vede teplo, snadno se udržuje, stejně jako varné sklo. Jeho nevýhodou je, že se poměrně lehce připaluje a sklo se z vnějšku zabarví. Na plynový sporák jej používejte pouze s litinovou deskou na rozptýlení plamene.
Teflonové nádobí má také určitá omezení, nesmí se v něm používat kovové náčiní, aby se nepoškodil jeho povrch. Také mu příliš nesvědčí plameny plynové plotýnky ani velký žár. Zapomenout nemůžeme ani na titanové hrnce, které patří ke kvalitním materiálům a na hrnce z nerezu, které jsou rovněž vhodné pro všechny typy sporáků. Pokud nemají magnetické dno, na indukci je použijeme s adaptérem.

www.decodoma.cz, www.ikea.cz, www.kavalierglass.cz, www.vasekuchyne.cz, www.tescoma.cz, www.tefal.cz

Text: Helena Štětinová
Foto: Archiv firem

Nádobí pro všechny sporáky

Uložit


Komentáře

Napsat komentář