Krájecí desky

Rubrika: Interiér

Jedním z pomocníků, po kterých v kuchyni sáhneme několikrát denně, je krájecí deska. Říkáme jí prkénko, i když již dávno není pouze ze dřeva.

Kromě dřevěných užíváme prkénka plastová, skleněná i kamenná. Pomáhají nám při krájení chránit kuchyňskou pracovní nebo stolní desku, používáme je k přenášení potravin do pánví a hrnců nebo na nich jídla také servírujeme. Na čem tedy krájet?

Dřevěná prkénka

Jestliže často porcujeme velké kusy masa s kostmi a používáme kuchyňskou sekyrku, neobejdeme se bez masivního řeznického prkénka. Vyrábějí se hlavně z bukového, dubového, javorového, březového, akátového nebo gumovníkového dřeva. Jde o pevný a přesto poddajný materiál, o který se neotupí ostří. To platí i pro menší prkénka s držadlem, kulatá a další.
Aby se dobře omývala a do pórů dřeva se nedostávaly šťávy z ovoce a zeleniny a krev z masa, je dobré ošetřovat prkénka speciálními jedlými oleji, které povrch zatáhnou a tekutiny po nich lehce sklouznou. Taková prkénka se dobře čistí, stačí je opláchnout a setřít. Nikoli houbičkou ze dřezu, ta je semeništěm bakterií. Mají-li dřevěné desky povrch již poškrábaný od sekyrek a nožů, je potřeba čistit je pečlivěji a dezinfikovat povrch vhodnými prostředky, například octem, solí, roztokem vody a jedlé sody nebo citronovou šťávou. Po chvíli působení (15 až 30 minut) je rychle opláchneme v teplé vodě a osušíme. Sůl a citron spolu můžeme pro větší efekt kombinovat.
Dřevo neustále pracuje, proto se nedoporučuje prkénka příliš dlouho namáčet při mytí ve vodě ani umývat v myčce. Opatrní musíme být i při sušení. Do myčky ale můžeme například dát krájecí desku Aquaresist (Tescoma) s protiskluzovou úpravou. Vyrábí se z devíti vrstev prvotřídního bukového dřeva nebo ze tří vrstev bambusu, díky kterým ji voda neublíží.

 

Sklo, kámen a plast

Prkénka ze skla nebo z kamene jsou na pohled pěkná, ale protože jsou tvrdá, mohou při krájení tupit ostří nožů. Ovšem jsou nenasákavá a dobře se omývají. Kámen je ale těžký a hůře se s ním manipuluje.
Mnozí z nás doma využívají prkénka plastová. Jsou odolná, pružná, lehká, skladná, neabsorbují pachy, snadno se myjí i při vyšších teplotách a v myčce. Nemusí být ani drahá, proto je při poškrábání vyměníme za nová. A vyrábějí se barevná, takže oživí každou kuchyni. Výrobci přesto doporučují pořídit si více prkének na oddělené krájení pečiva, syrového masa, vařených pokrmů či zeleniny. Také na plasty můžeme použít jako dezinfekci ocet.

Text: Helena Štětinová
Foto: Archiv firem

Krájecí desky

Krájecí desky