Hitem jsou zavařovačky


Skleničky od džemů nebo na zavařování ovoce se v poslední době objevují na stole místo nápojových sklenic nebo misek na dezerty.

Obyčejné sklenice – zavařovačky, buď se závitem na plechový uzávěr nebo s patentním odklápěcím skleněným víčkem, jsou v poslední době velkým hitem. Nepoužívají se jen na džemy, kompoty či sterilovanou zeleninu, ale mají mnohem širší využití. Servírujeme v nich dezerty či podáváme nápoje, slouží jako obaly na sladké a slané jedlé dárky. Vyrobit si z nich můžeme i svícny, dózy nebo třeba tužkovník.

 

 

 

Servírujeme do zavařovaček

Neotřele působí různé dezerty, servírované do nižších zavařovacích skleniček. Střídající se vrstvy barevného ovoce, piškotů, krémů či šlehačky vypadají přes sklo velmi dekorativně. Využijeme i vyšší skleničky od marmelád – těm nejvíce sluší ovocné a zeleninové šťávy, limonády a koktejly, doplněné barevnými brčky.

 

Jedlé dárky

Darovat k svátku či narozeninám něco dobrého na zub je stále oblíbenější, protože s takovým dárkem se do vkusu či přesněji chuti obdarovaného trefíme snáze než s „nejedlým“ dárkem. Vhodná je dobrota uzavřená ve skleněném obalu – například domácí marmeláda, paštika, ale třeba i malý dezert. Sklo potravinu chrání a zároveň dobře vypadá. Malé zavařovací sklenice jsou pro to ideální.

www.luxurytable.cz

Náš tip

Na romantický svícínek potřebujeme malou zavařovací skleničku. Ovineme ji širokou krajkou (konce přilepíme nebo sešijeme), ovážeme stužkou či šňůrou a uvážeme mašličku. Dovnitř postavíme čajovou svíčku.

Hodí se vědět

Zavařovačky s patentními víčky mají poměrně dlouhou historii. Sklenice pro konzervování potravin značky Kilner získaly již v roce 1842 zlatou medaili na Světové výstavě v Londýně. V současnosti značka nabízí sklenice nejen na konzervování, ale i s uchy na servírování nápojů, lahve s patentními uzávěry na šťávy i další skleněné nádoby. Prodává Luxury table.

 

Sklenice od marmelád ještě udělají parádu na stole


Připravila: Iva Tvrzová

Foto: Luxurytable a Shutterstock

Hitem jsou zavařovačky


Komentáře

Napsat komentář