Domácí nanuky

Ledové osvěžení v podobě domácích nanuků je v parném létě vítaným zpestřením nejen pro děti, ale i pro dospělé. Podle zvolených surovin nahradí smetanový dezert či zdravou svačinku.

jahodovo banánový nanuk

Foto: Shutterstock

Jahody a banán

  • 200 g jahod, 300 g zralých banánů, cukr podle chuti

Jahody rozmixujeme s banány, podle chuti dosladíme a vlijeme do tvořítek na nanuky. Vložíme do mrazáku a necháme minimálně čtyři hodiny ztuhnout.

nanuk s borůvkami s mascrapone

Foto: Shutterstock

Borůvky s mascarpone

  • 200 g čerstvých či mražených borůvek, 200 ml smetany ke šlehání, 150 g mascarpone, 200 g moučkového cukru

Smetanu ušleháme do polotuha, přidáme moučkový cukr a postupně zašleháváme mascarpone, aby vznikl nadýchaný krém. Smícháme s rozmixovanými či rozmačkanými borůvkami a ve formičkách necháme zmrazit.

café latté nanuk

Foto: Shutterstock

Ledové cappuccino

  • 250 ml smetany ke šlehání, 100 ml silného espressa, 100 g cukru, 200 ml mléka

Cukr rozpustíme v kávě a přilijeme mléko. Smetanu ušleháme do tuha a pomalu do ní zašleháme připravenou směs. Plníme do forem na nanuky a necháme přes noc zmrazit.

kokosovo ananasová zmrzlina

Foto: Shutterstock

Ananas a kokos

  • 500 g dužiny ananasu, 200 ml kokosového mléka, 100 g moučkového cukru

Všechny suroviny rozmixujeme dohladka. Směs přecedíme přes síto, vlijeme do tvořítek na zmrzlinu a necháme několik hodin zmrznout.

nanuk z nutelly a čokolády

Foto: Shutterstock

Čokoláda s Nutellou

  • 6 vrchovatých lžic Nutelly, 500 ml plnotučného mléka, 100 g čokolády (více než 70 % kakaa)

Čokoládu rozlámeme na kousky, rozpustíme za stálého míchání na mírném plameni v mléce a necháme zchladnout. Do směsi zašleháme Nutellu, vlijeme do připravených forem a vložíme do mrazáku.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Domácí nanuky