Jak využít vařená vajíčka

Rubrika: Recepty

Také vám po Velikonocích zůstal větší počet na tvrdo vařených vajíček? Nabízíme recepty, jak je uplatnit.

Na tvrdo vařená vejce se dají konzumovat na mnoho způsobů. Nejjednodušší je obložit plátky vajíček chleba s máslem, sýrem či tvarohovou pomazánkou. A nezapomeňte na nějakou zeleninu navrch. Pečivo s plátky vajíček, rajčat, sýra a uzeniny chutná i zapečené. Na drobno nakrájená vejce bývají základem nebo aspoň součástí různých pomazánek. Vejce dobře spojí ostatní pevné suroviny. Také bramborový salát si bez vajíček na tvrdo většinou nedovedeme představit. Navíc variant salátu s brambory a vajíčky je nespočet. Ale i čistě zeleninový salát můžeme obohatit bílkovinami v podobě vajíčka.
Jako předkrm se hodí půlky vajec plněné jemným salátem či šunkovou nebo lososovou pěnou. Nasekaná vajíčka se mohou přidávat do polévek a omáček – například do oblíbené koprovky, kulajdy a dalších. Plátky vajíček lze ozdobit pizzu. Celými nebo krájenými vejci se plní masové závitky nebo rolády ze sekaného masa. Vejce na tvrdo patří i do některých nádivek nebo jsou přílohou různých zeleninových jídel. A dokonce se mohou i nakládat.

Vejce s lososovou pěnou

6 vajec uvařených na tvrdo, 2 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní, 4 plátky uzeného lososa nebo šunky, lžíce nasekaných kaparů, 1 jarní cibulka (bílá část), špetka soli a pepře, kopr na ozdobu
Lososa rozmixujeme na kaši. Můžeme ho i velmi jemně nasekat nožem. Přidáme majonézu, na jemno nasekanou cibulku a kapary. Oloupaná vejce rozpůlíme. Pomocí lžičky dáme lososovou pěnu na půlky vajec. Ozdobíme kouskem lososa a snítkou kopru.

Vajíčková pomazánka

6 vajec uvařených na tvrdo, 4 lžíce majonézy Hellmann’s Delikátní, 1 lžička hořčice, špetka cukru, 2 nakládané okurky, 1 malá červená cibule, pepř, sůl, snítka řeřichy
Oloupaná vejce nasekáme na hrubo. Okurky i cibuli nakrájíme na jemné kostičky. Vše smícháme s majonézou, hořčicí, nasekanou pažitkou a dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru. Podáváme na tmavém pečivu posypané řeřichou.

Bramborový salát s křenem

500 g uvařených salátových brambor, 2 menší uvařené červené řepy, 200 g rukoly, 2 svazky ředkviček, hrst sekané pažitky, 4 vajíčka uvařená na tvrdo, 1 lžíce strouhaného křene, kůra z jednoho citronu, mletý pepř
dresink: 4 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní, 1 lžíce cukru krupice, 1 citron, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 2 lžíce strouhaného křenu, sůl
Všechny ingredience na dresink rozmixujeme. Vejce oloupeme a rozdělíme na půlky nebo na čtvrtky. Ředkvičku nakrájíme na tenoučké plátky, vložíme do ledové vody a necháme nabobtnat. Studené oloupané brambory a oloupanou řepu nakrájíme na malé měsíčky. Na talíře naaranžujeme rukolu, na ni brambory, řepu, vajíčka, ředkvičku. Posypeme strouhanou citronovou kůrou a strouhaným křenem. Zastříkneme dresinkem a ozdobíme nahrubo mletým pepřem.

Vejce ve víně

10 vajec uvařených na tvrdo, 2 šalotky, 3 stroužky česneku, větvička rozmarýnu, ½ lžičky oregana, 1 lžíce celého pepře, 1 lžíce soli, 1 chilli paprička ¼ l suchého červeného vína, ¼ l červeného vinného octa, 125 ml oleje
Do hrnce nalijeme víno a ocet, přidáme oloupanou a na čtvrtky nakrájenou šalotku a česnek a všechno koření. Přivedeme k varu, povaříme asi 10 minut. Oloupaná vejce vložíme do sklenice a přelijeme horkým nálevem. Necháme vychladnout, pak přilijeme olej a sklenici neprodyšně uzavřeme. Dva týdny necháme na chladném místě. Pikantní vejce můžeme podávat jako předkrm.

Zelená omáčka

4 vejce uvařená na tvrdo, 150 g zakysané smetany, 1 šalotka, 3 lžíce nakrájené pažitky, 6 lžic sekaných natí (kopr, bedrník, kerblík, bazalka, estragon), 1 lžička hořčice, 2 lžíce olivového oleje, 6 lžic smetany, 1 lžíce octa, sůl, pepř
Vejce oloupeme, rozpůlíme, bílky nasekáme a odložíme stranou. Žloutky rozmačkáme a smícháme se zakysanou smetanou. Přidáme jemně nakrájenou šalotku a bylinky, vmícháme hořčici, olej, smetanu, ocet a nasekané bílky. Osolíme a opepříme. Podáváme například s vařeným hovězím masem.

Kari s vejci

8 vajec uvařených na tvrdo, 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce másla, 1 lžíce kari, ½ lžičky kmínu, špetka kardamonu, sůl, pepř, 3 lžíce rajčatového protlaku, 850 g krájených rajčat z konzervy, sekaná petrželka
Cibuli nakrájíme na plátky a podusíme na másle do měkka. Vyjmeme a uložíme do tepla. Na másle krátce podusíme prolisovaný česnek, přidáme koření a protlak, zamícháme a krátce podusíme. Přidáme rajčata i s nálevem a asi 30 minut vaříme, až se vytvoří hustá omáčka. Na talíře dáme dušenou cibuli, přelijeme omáčkou, do ní vložíme na čtvrtky nakrájená vejce a posypeme petrželkou.

Toasty s vejcem a mozzarellou

8 vajec uvařených na tvrdo, 8 malých rajčat, 8 toastů, trochu másla, sůl, pepř, sekané lístky dobromysli (oregano), 200 g mozzarelly
V topinkovači opečeme toasty, potřeme je máslem a poklademe střídavě plátky rajčat a plátky vajec. Osolíme, opepříme, posypeme sekanými bylinkami a obložíme na velmi tenké plátky nakrájenou mozzarellou. Dáme na plech a v předehřáté troubě zapékáme asi 10 minut, až se sýr začne rozpouštět.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: UNILEVER A SHUTTERSTOCK

Jak využít vařená vajíčka

Jak využít vařená vajíčka