Středomořská kuchyně

Rubrika: Recepty

Chcete si připomenout jídla, na kterých jste si pochutnali o některé letní dovolené u Středozemního nebo třeba u Jaderského moře? Nebo se na takovou dovolenou teprve těšíte? Při přípravě středomořské kuchyně doma nebo na chalupě vám pomohou některé přípravky a ingredience,  které můžete koupit i v našich obchodech. Například směs koření Podravka, připravovaná v různých variantách ze směsi kvalitní zeleniny a vybraných bylinek, přispěje k dokonalé chuti vašeho pokrmu. Víte, že se vyrábí už téměř šedesát let? Zkuste některý z následujících receptů. Množství surovin je na 4 porce.

 

 

 

 

Džajpur karí

 

4 ks kuřecích prsou

6 ks jablek

50 g másla

150 g cibule

150 g mrkve

80 g petržele

1 polévková lžíce Podravka Asie

100 ml smetany

 

Příprava:

Jablka zbavená jádřince pečeme společně s máslem zhruba na 170 °C po dobu asi 20 minut. Mezitím si nakrájíme cibuli, mrkev a petržel. Nejdříve si orestujeme cibuli a až bude nazlátlá, přidáme mrkev, petržel a vše orestujeme společně. Podlijeme vodou a dusíme do měkka. Přidáme pečená jablka a vše rozmixujeme. Okořeníme Podravkou Asie, krátce povaříme a následně omáčku zjemníme vmícháním smetany. Kuřecí prsa osmažíme, až bude maso měkké, okořeníme Podravkou Asie a ještě krátce podusíme. Karí podáváme ideálně s jasmínovou rýží.

 

 

 

 

Baklažány plněné kuskusem a pečenou zeleninou

 

½ šálku kuskusu

1 šálek vody

1 polévková lžíce Podravka Středomořská

2 barevné papriky

1 velká cibule

1 mrkev

1 cuketa

6 baklažánů

nadrobno nasekaná petrželová nať

máta

olivový olej

sůl

pečicí papír

 

Příprava:

Do vody nasypeme směs koření Podravka Středomořská a přivedeme k varu. Do takto připraveného vývaru vmícháme kuskus, přikryjeme a necháme 15 minut odstát. Během této doby 3x promícháme vidličkou. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zeleninu pokrájíme na kostky a lehce osolíme. V pánvi rozehřejme olivový olej a nakrájenou zeleninu na něm za občasného míchání opékáme 5 minut. Zelenina však musí zůstat křupavá. Pánev odstavíme a po vychladnutí zeleninu smícháme s kuskusem, mátou a petrželovou natí. Baklažány s odkrojenými konci nakrájíme na stejně velké asi 6 cm dlouhé válečky, jejichž vnitřek vydlabeme lžičkou. Takto připravené baklažány naplníme hotovým kuskusem a vložíme do pekáče, který zakryjeme pečicím papírem nebo alobalem. Dáme do trouby a pečeme asi 20 minut. Hotové baklažány podáváme se salátem. Stejným způsobem můžeme připravovat i rajčata nebo cukety.

 

 

 

 

Paella s kuřecím masem

 

300 g kulatozrnné rýže Lagris

1 polévková lžíce Podravka s česnekem

1 balení (300 g) mražených mořských plodů

2 kostky Slepičího bujónu Podravka

400 g vykostěného kuřecí masa

1 středně velká cibule

1 šálek mraženého hrášku

1 červená paprika

1 stroužky česneku

5 polévkových lžic olivového oleje

šafrán

 

Příprava:

Kuřecí maso nakrájíme a posypeme Podravkou s česnekem. Na rozehřátém olivovém oleji opečeme nakrájenou cibuli a přidáme ochucené kuřecí maso. Za občasného míchání dusíme a podle potřeby podléváme vodou. Troubu rozehřejeme na 170 °C. Kostky bujónu vložíme do 1 l vroucí vody a vaříme 3 minuty. Takto připravený bujónový vývar přidáme do pánve spolu s rýží, šafránem, nakrájenou paprikou, prolisovaným česnekem a mořskými plody. Přivedeme k varu a podle potřeby osolíme. Takto připravenou směs vaříme na mírném plameni za častého míchání až do zhoustnutí, kdy se rýže začne lepit na dno pánve. Pánev přikryjeme, vložíme do trouby a dusíme přikryté asi 20 minut. Během této doby čtyřikrát promícháme vidličkou a těsně před koncem přidáme hrášek. Paellu podáváme se zeleninovým salátem.

 

Dobrou chuť!

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: PODRAVKA

Středomořská kuchyně