Bylinky v kuchyni

Bylinky se dají používat jak čerstvé, tak i sušené. Když nestihneme čerstvou úrodu upotřebit, stále máme možnost ji nasušit, zmrazit, vložit do oleje nebo soli a skladovat po relativně dlouhou dobu. Další možností je připravit různá pesta, marinády anebo omáčky či bylinková másla, které budou dobré zvláště ke grilovaným pokrmům.

Bylinkovou sůl připravíme v poměru bylinky ku soli 4 : 1. Nasekané bylinky promícháme s hrubší solí, necháme je 1–2 dny proschnout, až pak směs ve sklenici uložíme

Jak se dělá chimichurri (čti čimičuri)

1 velká hrst hladkolisté petrželky, 1 velká lžíce oregana, 150 ml olivového oleje extra virgin, 70 ml červeného vinného octa, 1 jarní cibulka, 3 stroužky česneku, 1 lžíce citronové šťávy, 1 malá chilli paprička, sůl, pepř

Zelené byliny, chilli papričku a česnek nakrájíme hodně nadrobno a smícháme s ostatními přísadami. Necháme aspoň 30 minut v chladničce odležet. Do červené verze přijdou ještě rajčata a kapie.

 


Dobrá rada
Zapamatujme si, že čím je větší pěstební nádoba, tím se bylinkám bude dařit lépe, protože budou mít místo na růst.


 

Bylinky v kuchyni