Chalupářský brunch: Je libo avokádové toasty nebo muffiny s hráškem?

Foto: Shutterstock
Hoďte ranní shon za hlavu a vychutnejte si spojení pozdní snídaně a brzkého oběda. Připravte si pestré menu, kde můžete kombinovat sladké a slané pokrmy, lehké pochoutky i vydatnější jídla.
Shakshuka
Potřebujete: 4 vejce, 1 červená paprika, 1 plechovka loupaných rajčat (400 g),2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička římského kmínu, špetka chilli podle chuti, sůl, pepř, čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu
Zahřejte olej na pánvi a osmahněte na jemno nakrájenou cibuli s paprikou do změknutí. Přidejte česnek, mletou papriku, římský kmín a chilli, promíchejte a krátce opečte. Přidejte rajčata, dochuťte solí a pepřem a nechte na mírném ohni probublávat 10 minut. Udělejte ve směsi čtyři důlky a do každého rozklepněte vejce. Přikryjte pokličkou a nechte vařit, dokud bílky neztuhnou. Posypte čerstvými bylinkami a podávejte s čerstvým chlebem.
Avokádové toasty s vejcem
Potřebujete: 4 krajíce celozrnného nebo toastového chleba, 2 zralá avokáda, šťáva z půlky limetky, 1 stroužek česneku, 4 vejce, 2 lžíce octa, sůl, pepř, špetka chilli vloček, čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu
V míse rozmačkejte avokáda vidličkou. Přidejte limetkovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a případně chilli vločky. Dobře promíchejte a nechte chvíli odležet. Na pánvi nebo v topinkovači opečte krajíce chleba dozlatova. V menším kastrůlku přiveďte k varu vodu s octem. Pomocí lžíce vytvořte ve vodě vír a rozklepněte do něj vejce. Vařte 3 minuty, poté vejce vyjměte děrovanou lžící a nechte okapat. Na každý krajíc chleba namažte vrstvu avokádové směsi, položte ztracené vejce a posypte nasekanými bylinkami.

Foto: Shutterstock
Palačinky s Nutellou a lískovými ořechy
Potřebujete: 200 g hladké mouky, 2 vejce, 500 ml mléka, špetka soli, máslo na smažení, Nutella na potření, 50 g lískových ořechů
V míse smíchejte mouku, vejce, mléko a špetku soli do hladkého těsta. Nechte 15 minut odpočinout. Rozehřejte pánev, potřete ji máslem a smažte tenké palačinky z obou stran dozlatova. Na suché pánvi krátce opečte lískové ořechy a pak je nahrubo nasekejte. Každou palačinku potřete podle chuti Nuttelou, posypte ořechy a složte. Podávejte teplé.

Foto: Shutterstock
Muffiny se šunkou a hráškem
Potřebujete: 150 g hladké mouky, 2 vejce, 100 ml mléka, 50 ml olivového oleje, 1 lžička prášku do pečiva, 100 g žampionů, 50 g hrášku (čerstvého nebo mraženého), 100 g šunky, 50 g strouhaného sýra, sůl, pepř
Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu na muffiny nebo ji vyložte košíčky. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, vejce, mléko a olej do hladkého těsta. Přidejte hrášek, šunku nakrájenou na kostičky, sýr, sůl a pepř a promíchejte. Naplňte formičky do tří čtvrtin těstem a pečte 20 až 25 minut dozlatova.

Foto: Shutterstock
Vafle s jahodami a šlehačkou
Potřebujete: 250 g hladké mouky, 2 vejce, 300 ml mléka, 2 lžičky prášku do pečiva, 80 g rozpuštěného másla, 2 lžíce cukru, 1 balíček vanilkového cukru, špetka soli, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, 250 g čerstvých jahod
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. V jiné nádobě prošlehejte vejce, mléko, rozpuštěné máslo a cukr. Postupně vmíchejte do tekuté směsi suché ingredience, dokud nevznikne hladké těsto. Rozehřejte vaflovač, potřete ho trochou másla nebo oleje a pečte vafle dozlatova. Doba pečení závisí na vašem vaflovači (většinou 3 až 5 minut). Mezitím smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem do pevné konzistence. Na každou vafli naneste kopeček šlehačky a ozdobte plátky jahod.