Dýně v kuchyni
Dýní vhodných pro kuchyňské zpracování je celá řada – Hokkaido, máslová, muškátová, špagetová, žaludová, turbanová… Liší se barvou, tvarem i velikostí. Tato zelenina je nabitá vitamíny a zdraví prospěšnými látkami. Její jemná, sladká chuť s nádechem oříšku je ideální pro přípravu jak sladkých, tak slaných pokrmů. Lze ji vařit, péct, dusit, restovat i smažit. Příprava je rychlá, dýni nakrájené na kostičky stačí na změknutí jen pár minut.
Kuřecí paličky s dýní a piniovými ořechy
4 porce:
8 ks kuřecích stehen spodních
1 menší muškátová nebo Hokkaido dýně
1 menší cibule
20 g másla
piniové ořechy
bílé víno
snítky čerstvého rozmarýnu
sůl
barevný pepř
chilli
Dýni oloupeme (Hokkaido loupat nemusíme), vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Do pekáče vložíme máslo, najemno pokrájenou cibuli a kuřecí stehna. Vše lehce podlijeme bílým vínem a ochutíme solí, barevným pepřem a chilli. Přiklopíme a do trouby předehřáté na 180 stupňů dáme péct po dobu 40 minut. Poté odklopíme, podle potřeby znovu podlijeme vínem, přidáme nakrájenou dýni, posypeme piniovými ořechy a společně pečeme ještě asi 10 min. Po upečení ozdobíme snítky rozmarýnu a podáváme.
Kuřecí maso s máslovou dýní a červenou cibulkou
4 porce:
500 g kuřecích řízků stehenních
1 máslová dýně
1 červená cibule
3 stroužky česneku
olivový olej
snítky čerstvého tymiánu
sůl
pepř
Máslovou dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Kuřecí maso pokrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Do pánve s rozpáleným olivovým olejem vložíme maso. Po pár minutách přidáme na měsíčky nakrájenou červenou cibuli a restujeme. V jiné pánvi na rozehřátém olivovém oleji opečeme dýni, nakrájený česnek a snítky tymiánu. Dle potřeby podlijeme trochou vody, vývaru či bílého vína, podusíme do měkka a dochutíme. Obě připravené směsi opatrně smícháme a podáváme.
Kuřecí kostky s dýní, červenou paprikou a šalotkou
4 porce:
600 g kuřecích prsních řízků
1 menší dýně Hokkaido (600 g)
1 červená paprika
100 ml bílého vína
1 střední cibule
šalotka
olivový olej
hořčičné semínko
provensálské koření
sůl
pepř
Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na větší kostky. Očištěnou a pokrájenou cibuli vložíme do pánve na rozehřátý olivový olej, přidáme osolené a opepřené kuřecí maso a orestujeme. Dýni Hokkaido, kterou není třeba díky její slabé slupce loupat, nakrájíme na menší kostky. Červenou papriku pokrájíme na menší kousky a spolu s dýní přidáme do pánve a posypeme hořčičným semínkem. Krátce orestujeme a podlijeme bílým vínem. Přiklopíme a necháme dusit do změknutí. Před podáváním posypeme nadrobno nakrájenou šalotkou.
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV DRŮBEŽÁŘSKÝ ZÁVOD KLATOVY