Zavaříme, co se dá!

Rubrika: Kuchyně, Recepty, rss-feed, Vaříme

Ovoce a zelenina z vlastní zahrádky po celý rok? To je něco, co si můžeme dopřát díky sterilování. Zavařit lze téměř cokoliv, je to zábavné a chuťově k nezaplacení!

Čatní ze zelených rajčat

1 kg nezralých rajčat, 10 stroužků česneku, 200 g třtinového cukru, 100 g rozinek, 2 lžičky chilli prášku, 1 a půl lžičky mletého zázvoru, 1 a půl hrníčku octa a sůl

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Česnek utřeme se solí a vaříme v malém množství vody s rajčaty, kořením a cukrem do měkka. Přidáme ocet, rozinky a vaříme dál, dokud směs nezhoustne. Směs naplníme do horkých sklenic a zavaříme. Výborně chutná v kombinaci s vlašskými ořechy a nivou.

Nakládané ředkvičky

750 g ředkviček, 4-5 stroužků česneku, 3 lžíce bílého vinného octa, 2 snítky kopru, 7 kuliček nového koření a sůl

Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka a společně s pokrájeným česnekem a koprem je vložíme do litrové sklenice. Dostatečně zalijeme studenou vodou. Na každých 500 ml vody přisypeme 1 a půl lžičky soli a necháme ji rozpustit. Přidáme ocet a nové koření. Sklenice přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém, dobře větraném místě 2 týdny. Jakmile kvašení skončí, napevno je uzavřeme a můžeme zavařovat.

Paprikový kečup

2 kg červených paprik, 500 g šalotky, 250 g jablek, 2-3 čerstvé chilli papričky bez semínek, 600 ml vody, 400 ml červeného vinného octa, 150 g třtinového cukru, 1 lžíce kukuřičné mouky, 1 větvička estragonu, po dvou větvičkách máty, tymiánu, šalvěje a petržele, 2 proužky citrónové kůry, 1 lžíce semínek koriandru, 1 lžíce celého černého pepře, 1 lžička hřebíčku a sůl

Papriky opečeme, položíme je na chvíli do misky, přikryjeme je fólií a počkáme pár minut, až se zapaří a potom oloupeme. Dobře opláchneme a vyjmeme semínka. Společně s pokrájenou šalotkou, odjádřenými a nakrájenými jablky a chilli je vložíme do robotu a najemno rozsekáme. Přendáme do kastrolu a přidáme svázané snítky estragonu, máty, tymiánu, šalvěje a petržele a sáček s koriandrem, pepřem a hřebíčkem. S vodou uvedeme vše do varu, stáhneme oheň a vaříme 25 minut. Odstavíme a necháme vychladnout. Vyjmeme bylinky a sáček. Směs propasírujeme přes síto, a pyré dáme do čistého hrnce. Přidáme cukr, sůl a uvedeme do varu, zamícháme a mírně vaříme 1 a půl hodiny, dokud se obsah nezmenší na polovinu. Mouku a ocet smícháme na pastu, vmícháme do kečupu a vaříme ještě 1-2 minuty. Nalijeme do lahví a sterilujeme.

Chilli marmeláda

300 g chilli papriček, 700 g červených paprik, 250 g želírovacího cukru, 350 ml jablečného octa a sůl

Chilli papričky a papriky zbavené semínek a jadřince nasekáme nadrobno, vložíme do kuchyňského robotu a rozmixujeme. Cukr zahřejeme s octem a počkáme, až se rozpustí. Poté přidáme paprikovou směs, přivedeme vše k varu a zprudka vaříme 10 až 15 minut. Osolíme a plníme do horkých sklenic. Zavařujeme zhruba po dobu jedné hodiny. Marmeláda se hodí třeba k paštikám nebo sýrům.

Zeleninová hořčice

250 g kyselých okurek, 1 malý květák, 250 g zelených rajčat, 300 g mrkve, 250 g zelených fazolek, 300 g nakládaných cibulek perlovek, 1 malý řapíkatý celer, 100 g hladké mouky, 75 g hořčičného prášku, 1 a půl lžíce mleté kurkumy, 1,25 l octa, 300 g třtinového cukru a 120 g soli

Všechnu zeleninu včetně perlovek a fazolek pokrájíme a vložíme do velké skleněné mísy, zalijeme vodou se 100 g soli a dobře promícháme. Zatížíme talířem a necháme tak přes noc. Druhý den zeleninu scedíme, necháme dobře okapat a blanšírujeme 2 minuty. V misce smícháme mouku s hořčičným práškem, kurkumou a lžičkou soli. Postupně přidáme 250 ml octa a dobře mícháme, aby vznikla hladká jemná pasta. Do hrnce vlijeme zbytek octa a cukr, uvedeme do varu a přidáváme hořčičnou pastu. Nakonec vložíme zeleninu, převaříme, odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a zavaříme. Čím déle je hořčice uleželá, tím je lepší!
Zavařovat můžeme plodiny, kterých se v sezóně urodilo přes příliš nebo také rajčata, která nestihla dozrát.

Text: Karolína Waberová
Foto: Shutterstock

Uložit

Zavaříme, co se dá!