Zahradní pece


Vedle grilů se v našich zahradách zabydlují i pece. Pořídit si je můžeme i ve formě stavebnic a skvělé pokrmy pak připravovat na sálavém teple.

Milujete pokrmy upečené v peci nebo v troubě kamen vyhřívaných ohněm? Kromě těch z kamen od babičky jsme jídla z tradiční venkovní pece z pálených cihel nebo hlíny nejspíš jedli na dovolené. Třeba v Řecku, Itálii nebo také v afrických zemích.

Za příjemnou atmosférou přípravy pokrmů pečených ve venkovní peci již ale nemusíme jezdit do ciziny. Užijeme si ji i doma na zahradě. Tedy pokud si pořídíme zahradní pec. V ní si můžeme upéct spoustu lahůdek provoněných ohněm. Vše, co připravujeme v klasické troubě, ale také na grilu. Rozdíl je v tom, že pec se dá rozpálit na velmi vysoké teploty.

Teplo naakumulované do stěn a klenby pece pak v ní upeče pizzu a placky s křupavým okrajem i jídla pečená, zapékaná i dušená, koláče a drobné pečivo, dokonce i pokrmy, které běžně děláme na zahradním grilu. Ty pečeme na litině, mřížce či alobalové misce na grilování. Tuk neodkapává na uhlíky, takže se nepřepaluje. Například maso se díky žáru sálajícímu ze všech stran rychle uzavře a nepustí téměř žádnou šťávu. Další výhodou je, že po pečení zůstává pec nahřátá ještě několik hodin, a tak v ní můžeme sušit třeba bylinky, houby nebo ovoce.

Zájemci o zahradní pečení byli dříve odkázáni na pecaře a firmy, které se stavbou pecí zabývají. Dnes je tu finančně dostupnější řešení a tím je koupě stavebnice pece. Na trhu jich je hned několik druhů a cena začíná na částce okolo 13 000 korun.

Jak si vybrat tu pravou?

Nabízí se hned několik typů stavebnic zahradních pecí. Všechny modely na našem trhu, které mají název stavebnice, ale nemůžeme používat hned po zakoupení. Některé typy je po sestavení základu zapotřebí následně zaizolovat a buď obezdít, nebo překrýt korpusem z glazovaného betonu.

Pece WoodFire

Jde o první české stavebnice pecí, které jsou kompletním výrobkem zahrnujícím ověřenou technologii pece vytápěné dřevem určeným pro zahradní pečení. Jednotlivé díly kopule pece jsou tvarovány do originálních forem WoodFire® a vypalovány za vysokých teplot. Originální konstrukce, kvalitní materiál a vlastnosti hotové pece tvoří kompaktní celek, který vyniká vysokou účinností. Teplo produkované ohněm v peci je akumulováno uvnitř pece a nesálá vrchním pláštěm ven – díky tomu je zaručena dlouhodobá akumulace tepla potřebná k pečení.

V nabídce značky jsou tři velikosti pecí – Vega, Venuše a Vesna ve třech modelových řadách – Economy, Ideal a Exclusive. Další variantou je pec Siesta, která je umístěna na kovovém stojanu, který může být alternativně dodán s kolečky pro snadnou manipulaci např. po terase.

Pec si můžeme snadno sestavit svépomocí podle návodu, který je součástí každé dodávky. Díly se sestavují bez lepení se zachováním dilatačních spár mezi nimi. Při stavbě se nepoužívají žádné umělé materiály. Druhý den po sestavení je možné začít topit a péci.

Pece Amphora

Zahradní pece Amphora od firmy LAC jsou stavěné z ručně vyráběných žárobetonových tvarovek vypalovaných na 950 °C, zajišťujících vysokou mechanickou a teplotní odolnost. Mimořádné akumulační vlastnosti nám zaručí využití tepla v peci až 24 hodin po ukončení přikládání. Značka nabízí pět modelů. Jedním z nich je Amphora Basic, což je základní stavebnice, která se dá postavit za 15 minut. Díly žárobetonu do sebe pomocí zámků lehce zapadnou bez nutnosti použití spojovacích materiálů. Hmota se může při změnách teplot rozpínat a smršťovat a nepraská. Pec je ovšem určena k obestavění, takže na pečení si musíme počkat.

Model Plus je varianta pece s kompletní izolací a korpusem z glazovaného izolačního betonu, kterou můžeme postavit na jakýkoliv vlastní žáruvzdorný podstavec. Pec Ready oproti Plus obsahuje navíc robustní stojan, který nabízí praktické odkládací plochy pro přípravu jídla, umístění příslušenství nebo zásobu dřeva. Model Ready s kolečky je možné přesouvat na krátké vzdálenosti v zahradě nebo na dvoře, po rovném a tvrdém povrchu. Pec Amphoru Tour, jak název napovídá, můžeme převážet, protože je umístěna na speciálně upraveném přívěsném vozíku s dvojitým odpružením a velkým úložným prostorem, který je možné uzamknout.

Pro okamžité použití je Zio ciro

Další zahradní přenosné pece vytápěné dřevem, značky Zio Ciro, na tuzemský trh dodává italská firma TEK REF. Výroba se provádí ručně a jednotlivé části pecí jsou vysoušeny tradiční metodou. Dodavatel uvádí, že přenosné zahradní pece výše jmenované značky nevyžadují složitou montáž a v modelech Subito Cotto 60 a Subito Cotto 80 můžeme do dvaceti minut po otevření krabice začít péct. Je to možné proto, že pece se dodávají sestavené, jsou již zaizolované a po snadné instalaci ocelového stojanu jsou připravené pro první zapálení ohně.

V peci vytápěné na teplotu dosahující přes 400 °C upečeme pizzu do 60 až 90 sekund. Pomalý pokles teplot po vyhasnutí ohně je ideální pro různé druhy pečiva.

www.zahradnipece.cz, www.italskepece.cz, www.pece-pizza.cz, www.zahradni-pekarna.cz, www.moven.cz

text: Helena Štětinová
foto: archiv firem

Zahradní pece


Komentáře

Napsat komentář

Dobrá rada

Používejte tvrdé a suché dřevo, které produkuje minimum kouře a popela. Pokud je dřevo mokré, počítejte s výrazně delší dobou rozpálení pece.

Save