Velikonoční dobroty


Pro velikonoční stůl připravíme méně obvyklá jídla, ale určitě nebudou chybět vajíčka a něco zeleného.

Velikonoční pokrmy byly vždy rozmanité a bohaté, protože Velikonocům předcházel dlouhý půst. Dnes už v takové míře nedodržujeme tradiční velikonoční jídelníček, na stole se objevují nejrozmanitější jídla. Jedno mají ale společné – hospodyně se snaží připravit pro rodinu něco méně obvyklého, ale samozřejmě chutného a lákavého.

Velikonoční cookies

Kdo tedy netrvá na klasickém jehněčím, nádivce a mazanci, může vyzkoušet některý z našich receptů. Pokrmy z vajíček a čerstvé zelené bylinky ovšem nebudou chybět. Přitom vám ale nabídneme i recepty se surovinami, které potěší každého, kdo jí rád zdravě. Pomazánku s tvarohem, rizoto s lehkým, málo tučným sýrem – krémový sýr Philadelphia light obsahuje pouze dvanáct procent tuku a je tak ideální při přípravě odlehčených jídel jak ve studené, tak i v teplé kuchyni (lze ho použít i jako základní ingredienci známého cheesecaku, do krémových omáček, polévek, dipů apod.).
Kotleta s majonézou není zrovna dietním receptem, ale chutná výborně. Kdo má rád sladkosti, může si připravit tradiční boží milosti, nebo také oblíbené cookies ve velikonoční variantě.


Lahodná paštika

400 g jater (kuřecí, husí), mléko, 4 vejce, 100 g másla, menší cibule, provensálské koření, bazalka, bobkový list, nové koření, pepř, sůl, 150 ml červeného vína Medvědí krev, olivový olej

Játra necháme přes noc ponořená v mléce v chladničce. Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli s kořením, pak přilijeme červené víno a chvíli povaříme. V robotu ušleháme játra, vejce, sůl, pepř a máslo do hladké směsi. Přendáme ke zchladlé cibulce a koření (bobkový list a kuličky nového koření odstraníme) a promícháme. Paštiku rozdělíme do deseti malých zapékacích mističek. Do většího pekáčku nalijeme teplou vodu (do poloviny) a mističky do něj naskládáme. V troubě pečeme při 100 °C asi 30 minut. Po vychladnutí podáváme s pečivem.


Vajíčková pomazánka

4 – 6 vajec uvařených natvrdo, 250 g měkkého nízkotučného nebo polotučného tvarohu ve vaničce, 2 jarní cibulky s natí, lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř

Vejce nakrájíme nebo drobně nasekáme a smícháme s tvarohem, na jemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. Podle chuti osolíme a opepříme. Obměna: místo tvarohu použijeme 4 kolečka tvarůžků, která rozmixujeme, a 50 g másla.


Křehké vepřové kotlety

Křehké vepřové kotlety
4 vepřové kotlety, 4 lžíce majonézy Hellmann’s, 1 – 2 cibule, pepř, sůl, nastrouhaný parmazán na posypání

Kotlety důkladně naklepeme, osolíme a opepříme. Pak na ně dáme kolečka cibule. Cibuli potřeme majonézou Hellmann’s a posypeme nastrouhaným parmazánem. Takto připravené maso pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 – 200 °C po dobu 25 minut do zlatova.


Krémové rizoto s houbami a špenátem

1 pórek, 1 lžíce oleje, 300 g rýže, 250 g žampionů, 1 litr zeleninového vývaru, 100 g špenátových listů, 175 g Philadelphia smetanový sýr Light

Pórek nakrájíme na kolečka a osmahneme na rozpáleném oleji. Přidáme rýži a dusíme, dokud není lehce sklovitá. Přilijeme 100 ml zeleninového vývaru. Zbývající vývar přidáváme po troškách tak, aby rýže plynule nabrala tekutinu. Vaříme, dokud nebude rýže al dente (do poloměkka). Přidáme na plátky nakrájené žampióny a špenát a chvíli povaříme. Nakonec přidáme při mírné teplotě Philadelphii, kterou necháme rozpustit, a hned servírujeme.

 

Boží milosti

Boží milosti
250 g hladké mouky, špetka soli, 20 g másla, 20 g Korunního cukru krupice, 2 žloutky,
4 lžíce bílého vína, 3 – 4 lžíce smetany, mouka na vál, tuk na smažení, Korunní cukr moučka, vanilkový cukr

Na vále zpracujeme mouku, sůl, máslo, cukr a žloutky s vínem a smetanou. Těsto necháme přikryté asi půl hodiny odpočinout, poté je na pomoučeném vále tence rozválíme. Vykrajujeme z něj kytičky, které uprostřed propíchneme vidličkou. Smažíme na tuku po obou stranách dozlatova a ihned je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.


Velikonoční cookies

asi na 36 kusů: 125 g rostlinného tuku na pečení Hera, ½ hrnku cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, 1 hrnek hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 hrnek dekoračních potravinářských kuliček (např. Dr. Oetker), špetka soli

V míse smícháme jednotlivé ingredience a na závěr vmícháme dekorační kuličky. Pokud je těsto příliš měkké, vložíme mísu zhruba na 15 minut do chladničky. Pak těsto pomocí lžičky vykrajujeme a pokládáme na plech, vyložený papírem na pečení. Ukládáme koláčky tak, aby mezi sebou měly dostatek místa, protože těsto se na plechu roztéká. Pečeme 8 – 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení necháme zchladnout a potom  můžeme servírovat.

www.medvedikrev.cz, www.hellmanns.cz, www.unilever.cz, www.korunnicukr.cz

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM


Komentáře

Napsat komentář