Znáte balzamikový krém?
Do salátových zálivek možná používáte balzamikový ocet, který je jemnější než běžný ocet. A znáte také balzamikové krémy?
Co je balzamikový krém
Balzamikové krémy jsou vyráběny promísením uzrálého balzamikového octa s koncentrovaným hroznovým moštem. Vzniklý krém se vyznačuje výraznou hustou konzistencí a bohatou, zralou chutí. V jedné lžíci balzamikového krému je obsaženo 13 kalorií a žádný tuk.
Na našem trhu jsou řecké balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou, vyráběné tradiční metodou přírodní fermentace bez přidání konzervantů či barviv. Za svou specifickou barvu i chuť vděčí kromě kvalitních surovin, příznivému klimatu a přírodnímu procesu výroby také důkladnému zrání v tradičních dubových sudech.
Kde se uplatní
Využití balzamikových krémů je v mezinárodní i naší české kuchyni velmi široké. Hodí se nejen do zálivek a marinád, ale i na ochucení hotových jídel, polévek nebo omáček. Výborné jsou pro přípravu jídel na grilu, uplatníte je při pečení masa, ryb nebo na dochucení ovocných salátů a dokonce i sladkých dezertů včetně zmrzliny. Vhodné jsou i na zdobení talířů.
Koupit můžete balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou bílý, tmavý, bílý s příchutí citronu a pomeranče, tmavý s příchutí fíku a nově i barbecue a chilli. Najdete je v řetězcích Makro, Billa, Tesco, Globus, Hypermarket Albert, lahvička o obsahu 250 ml stojí okolo 99 Kč.
Zálivky, marinády a další dobroty
S balzamikovými krémy lze jednoduše a rychle vykouzlit chuťově vynikající a nevšední marinády, dipy a zálivky. V kombinaci s medem, zázvorem, chilli, jogurtem nebo švestkovými povidly a pivem vzniknou výborné kombinace chutí.
Balzamikový krém dodá chuť i pečeným, smaženým a grilovaným pokrmům z masa a ryb, restované a grilované zelenině, dokonce i ovoci a dezertům.
Vyzkoušejte některý z receptů šéfkuchaře Jana Součka:
Zálivka do salátu se světlým balzamikovým krémem
Extra panenský olivový olej, hořčice, citronová šťáva, med, balzamikový krém s pomerančem a citronem, pepř, sůl
Zálivka do salátu s tmavým balzamikovým krémem
Extra panenský olivový olej, balzamikový krém s fíky, pepř, sůl
Marináda s pivem a světlým balzamikovým krémem na kuřecí a vepřové maso
Smíchejte 3 lžíce tekutého medu, 3 lžíce balzamikového krému, 250 ml černého piva, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
Švestková marináda s fíkovým balzamikovým krémem na tmavá masa
3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína, 2 lžíce fíkového balzamikového krému, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžíce sojové omáčky, zázvor
Marináda na špíz
Balzamikový krém, pivo, rajský protlak, trochu tmavého cukru, cibule a česnek
Dresink z bílého jogurtu, citrusového balzamikového krému a kopru
250 g bílého jogurtu, citronová kůra z jednoho citronu, 1 lžíce jemně nasekaného kopru, 2 lžíce světlého balzamikového krému. Vše smíchejte v misce.
Oříškový dresink se světlým balzamikovým krémem
100 g opražených kešu oříšků, šťáva ze dvou pomerančů, 3 lžíce světlého balzamikového krému, 100 ml olivového oleje, 2 lžíce medu. Vše umixujte tyčovým mixérem.
Lehký dip k smaženým pokrmům, rybě nebo sýru
Jogurt, balzamikový krém s pomerančem a citronem, trochu česneku a cibule
Vepřový bůček marinovaný v balzamikovém krému
1 000 g vepřového bůčku bez kosti
7 lžic fíkového balzamikového krému
2 stroužky česneku
4 větvičky čerstvého tymiánu
100 ml vody
500 g čerstvého bílého zelí
1 mrkev
3 lžíce bílého balzamikového krému s pomerančem a citrónem
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Bůček nakrájíme na plátky široké 1 cm a vložíme do pekáče. Balzamikový́ krém smícháme s rozdrceným česnekem, 100 ml vody, tymiánem, osolíme a opepříme. Marinádu nalijeme na maso, překryjeme alobalem a necháme (nejlépe přes noc) marinovat. Pak maso pečeme v troubě 45 minut při 170 °C, poté sundáme alobal, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme za občasného obracení ještě asi 20 minut, až povrch zkaramelizuje. Jako příloha se hodí čerstvý zelný salát: zelí nakrájíme na jemno, mrkev nastrouháme na tenké nudličky. Vše smícháme s bílým balzamikovým krémem s pomerančem a citronem, olejem a solí, necháme v chladničce asi 30 minut rozležet.
Pečené kachní prsíčko s avokádem a cherry rajčátky
4 kusy kachních prsou
1 avokádo
12 cherry rajčátek
50 g másla
4 lžíce fíkového balzamikového krému
olivový olej
sůl a pepř
Kůži na prsou nařežeme nožem na kostičky, osolíme a opepříme. Položíme na studenou pánev, necháme opékat do zlatova (z každé strany asi 3–4 minuty) a na dalších 7 minut dopečeme v troubě. Avokádo a cherry rajčátka opečeme na pánvi na olivovém oleji, osolíme, opepříme, přidáme fíkový balzamikový krém a máslo a krátce prohřejeme. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši.
Salát s grilovaným tofu, paprikou a cuketou
1 červená a 1 žlutá paprika
1 cuketa
200 g tofu
1 stroužek česneku
4 lžíce bílého balzamikového krému
sůl, pepř
500 g salátu (např. biondo, rosso, dubový)
150 g sýru feta
100 g zelených oliv s peckou
olivový olej
Papriku, cuketu a tofu nakrájíme na přibližně stejné kusy, které orestujeme na olivovém oleji společně s rozdrceným stroužkem česneku. Před koncem restování, až zelenina lehce změkne, zastříkneme bílým balzamikovým krémem. Takto připravenou zeleninu necháme zchladnout na pokojovou teplotu, osolíme a opepříme. Listy salátu natrháme na menší kousky, které smícháme s bílým balzamikovým krémem a lehce osolíme. Podáváme s fetou a zelenými olivami.
Ovocný salát
1 jablko
2 hrušky
1 pomeranč
4 jahody
300 g hroznového vína
5 lžic bílého balzamikového krému s příchutí pomeranče a citronu
1 dl mangového džusu nebo pyré
6 lístků máty
2 lžíce třtinového cukru
300 g zakysané smetany
2 lžíce moučkového cukru
kůra z jednoho citronu
Ovoce nakrájené na kousky smícháme s bílým balzamikovým krémem, třtinovým cukrem, na jemno nasekanou mátou a mangovým džusem. Necháme v lednici vychladit. Před podáváním salát ozdobíme lžičkou zakysané smetany smíchané s moučkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou.
Pěna z tmavé čokolády s ovocem
250 ml smetany na šlehání
100 g hořké čokolády
200 g ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky)
3 lžíce fíkového balzamikového krému
oplatky na dekoraci
Lesní ovoce krátce marinujeme ve fíkovém balzamikovém krému. Tmavou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Do prochladlé čokolády opatrně vmícháme našlehanou smetanu. Dezert ozdobíme marinovaným ovocem a oplatkou.
TEXT:REDAKCE
FOTO: ARCHIV KALAMÁTA PAPADIMITRIOU