Jahodová sezóna

jahody

Foto: Shutterstock

Čas sladkých a voňavých jahod trvá jen krátce, proto je potřeba si jej užít plnými doušky. Dokonalou chuť čerstvých plodů pak stačí doplnit pouze o pár ingrediencí a skvělý dezert je na světě.

Lehká jahodová bublanina

  • 300 g čerstvých jahod, 3 vejce, 200 ml kefíru, 150 g cukru, 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 80 g másla, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, máslo a polohrubá mouka na vymazání formy

Troubu předehřejeme na 180 °C. V misce metličkou nebo šlehačem smícháme oba cukry, kefír, rozpuštěné vlažné máslo, vejce a sůl. Ve druhé misce promísíme ostatní suché přísady, postupně přidáváme do tekuté směsi a krátce prošleháme. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané kulaté formy a na jeho povrch klademe překrojené jahody. Pečeme asi 45 minut.

Lehká jahodová bublanina

Foto: Shutterstock

Jahodový dezert ve skleničce

  • 250 g jahod, 4 cukrářské piškoty, 250 g měkkého tvarohu, kelímek zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru

Jahody očistíme a pokrájíme na menší kousky. Tvaroh s cukrem a zakysanou smetanou vyšleháme na hladký krém. Piškoty rozkrájíme na drobné kousky. Připravíme si čtyři skleničky a do každé z nich navrstvíme nakrájené piškoty, tvarohový krém, kousky jahod, opět krém a vršek ozdobíme jahodami. V lednici necháme alespoň půl hodiny vychladit a můžeme servírovat.

Dvoubarevné nanuky

Foto: Shutterstock

Dvoubarevné nanuky

  • 300 g jahod, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce javorového sirupu, 400 ml kokosové smetany

Před přípravou vložíme plechovku s kokosovou smetanou alespoň na hodinu do lednice, aby se oddělila tuhá a tekutá vrstva. Jahody v misce rozmačkáme vidličkou a smícháme s cukrem. Z plechovky kokosové smetany slijeme tekutinu (můžeme ji použít na přípravu smoothie nebo do asijských jídel). Tužší část smícháme s javorovým sirupem. Jahodovou a kokosovou směs pak střídavě vrstvíme do tvořítek na nanuky a vložíme na několik hodin do mrazáku.

Jahodový crumble

Foto: Shutterstock

Jahodový crumble

  • 500 g jahod, 80 g cukru, 100 g ovesných vloček, 80 g nasekaných mandlí, 70 g špaldové mouky, 100 g másla, špetka jedlé sody, špetka soli

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dno zapékací mísy vložíme očištěné pokrájené jahody. Z ostatních ingrediencí rukama vypracujeme drobenku a rovnoměrně ji navrstvíme na jahody. Vložíme do trouby na 45 minut, dokud povrch nezezlátne. Podávat můžeme teplé i vychlazené, skvěle chutná se šlehačkou.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Foto: Shutterstock

Tvarohové knedlíky s jahodami

  • Jahody, 250 g tvarohu ve vaničce, 200 g hrubé mouky, 1 žloutek, sůl, cukr, máslo, tvrdý tvaroh

Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Tvaroh, hrubou mouku a žloutek smícháme a vypracujeme těsto, které se nelepí. Podle potřeby můžeme dosypat trošku mouky. Z těsta vyválíme váleček a pokrájíme jej na stejně velké díly (podle velikosti jahod). Z každého dílu pak vytvarujeme placičku, do níž zabalíme jahodu a poválíme v dlani, aby se zahladily spoje. Knedlíky vložíme do osolené vroucí vody a vaříme 8–10 minut od chvíle, kdy voda s knedlíky opět začne vřít. Podáváme posypané cukrem, nastrouhaným tvrdým tvarohem a přelité rozpuštěným máslem.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Jahodová sezóna