Grilování nás baví


Grilovací sezóna je v plném proudu a vy zjišťujete, že gril, který máte doma, již nevyhovuje… Na trhu je nepřeberné množství grilů různých velikostí, jenže jaký si vybrat?

Před nákupem nového grilu byste si měli odpovědět na následující otázky: budete grilovat doma, na zahradě, nebo chcete jen malý skladný gril na cesty? Očekáváte, že se při grilování budete dívat do ohně? Kolik času jste ochotni věnovat čištění a údržbě grilu?

Jednoduchý, bezpečný

Plynový gril je vhodný pro začátečníky i „pokročilé“. K použití je připraven během chvilky, stačí mít připojenou bombu s propanbutanem a otočit knoflíkem hořáků (nebo stisknout tlačítko u typu s elektronickým zapalováním). Předností plynového grilu je, že obsluhu nečeká manipulace s otevřeným ohněm ani popelem a při grilování neobtěžují saze. Jídlo se připravuje na ploše z tepelně vodivých materiálů, kterou ohřívají lávové kameny, keramické brikety či tepelný odražeč.

Nejmenší přenosné typy lze postavit na stůl, častěji se ale setkáme s grily na bytelném podstavci, kam se umísťuje bomba. Komfortněji vybavené přístroje mívají po stranách grilovací vany ještě jednu či dvě sklápěcí plochy, někdy je místo jedné z nich vařič na přípravu přílohy či omáček.

A údržba? Po grilování a vychladnutí grilu stačí vodou vypláchnout vaničku a umýt mřížku grilu a je hotovo.

Romantika s ohněm

Milovníci pravé táborové romantiky upřednostní gril na dřevěné uhlí. Pohled do žhavých uhlíků a vůně opékaného masa, která se mísí s vůní spalovaného dřeva či dřevěného uhlí, má své nezaměnitelné kouzlo. Navíc tento typ grilu, máme-li po ruce palivo, lze využít kdekoliv.

Existují docela malé (i skládací) grily, které lze s sebou vzít na cesty či na piknik v přírodě. Pro rodinné grilování na zahradě pořídíme gril na vyšších nožičkách či na podstavci s kolečky. Záleží jen na nás, zda zvolíme levnou vaničku s mřížkou, nebo dražší kotlový gril s dutou nohou a jedním či více rošty, který je vybaven dalším příslušenstvím (poklopem, policemi, vyjímatelnou nádobou na popel) a nadstandardními funkcemi (systémem snadného zapalování, termosondou, regulací větrání, dávkovačem paliva).

Nevýhody grilů na dřevěné uhlí jsou známé: po každém grilování je třeba pořádně umýt rošt a vysypat popel. Ten, kdo dbá na své zdraví, také ví, že při spalování odkapávajícího tuku přímo do rozpáleného paliva vznikají rakovinotvorné látky, které se dostávají do připravovaného jídla.

U moderních typů kotlových grilů značky Weber je vše vyřešeno. Některé grily mají velký zásobník na popel umístěný ve spodní části nohy, který se vysypává jednou za čas. Problém s rakovinotvornými látkami řeší metodou tzv. nepřímého grilování. V kotli jsou umístěny dva rošty: na horním je maso a na dolní se vloží hliníková miska, do níž se zachytává kapající tuk. Palivo je rozloženo po stranách kotlíku, takže grilovaný pokrm není vystaven přímému zdroji tepla.

Domácí grilování

Poslední kapitolu tvoří elektrické grily, jež jsou zvláštní alternativou pro ty, kteří nemají zahradu. Jsou to malé kompaktní přístroje, které se dají použít na terase či na balkoně, a dokonce i v uzavřené místnosti – a to bez ohledu na roční dobu či počasí. Nutná je samozřejmě blízkost elektrické přípojky. Některé grily mají topnou desku zcela hladkou, jiné vroubkovanou, takže o typický otisk „mřížky“ nepřijdeme.

Elektrické grily se velmi snadno obsluhují a oproti ostatním výše jmenovaným typům mají jednu velkou výhodu. Nemusíme kupovat ani dřevěné uhlí ani plynovou bombu.

Příslušenství

Mnozí výrobci myslí na absolutní potěšení z grilování a ke grilům nabízejí řadu doplňků. Kromě klasické mřížky si můžeme pořídit šašlikové jehly, grilovací špízy, stojan na drůbež, stojan na kotlety, mřížku na ryby, kolébku na rolády, otočnou grilovací jehlu s motorkem, lze koupit přídavný rošt, odklápěcí rošt, litinový tál, pizza kámen, rošt s integrovanou pánví, wok pánev, keramickou grilovací desku.

Některé typy plynových grilů mají tzv. Aroma systém (Mountfield) se dvěma nerezovými miskami, které naplníme vínem, pivem či vodou s kořením. Z této směsi se pak při grilování uvolňuje aroma, které dodá připravovaným pokrmům lepší chuť i vůni.

Toho, kdo rád udí, jistě zaujme nabídka dřevěných štěpek z různých dřevin (Weber), kterými si může ovonět dřevěné uhlí.

Text: Martina Lžičařová, Foto: archiv firem

www.weber.com, www.mountfield.cz, www.4home.cz, www.teka.com, www.obi.cz, www.pogra.cz, www.campingaz.cz, www.tchibo.cz, www.okaycz.eu

 

 

Vybíráte nový zahradní gril? Desítky grilů za skvělé ceny naleznete na www.give.cz/zahradni-grily

 


Komentáře

Napsat komentář