Domácí likéry


Překvapte své hosty skleničkou sladkého domácího likéru! Na jeho výrobu můžete využít ovoce ze zahrádky i mnoho léčivých bylinek.

Lipový likér

3 větší hrsti čerstvě rozkvetlého lipového květu, 1/2 litru konzumního lihu, 1 litr vody, 500 g medu

Do velké skleněné láhve (např. od okurek) nasypeme čerstvě rozkvetlý nasbíraný lipový květ a zalijeme lihem (nebo jiným vysokoprocentním alkoholem – vodkou, slivovicí). Necháme stát 2 týdny při pokojové teplotě. Výluh pak přecedíme a přidáme do něj vychladlý medový roztok, který připravíme tak, že med svaříme 5 až 10 minut s vodou. Likér v lahvích necháme ještě několik týdnů uležet v chladu a temnu.

Mátový likér

2 hrsti mátových listů, 10 g semínek koriandru, konzumní líh, 1 l vody, 500 g cukru, zelené potravinářské barvivo

Mátu opláchneme, nasekáme nadrobno a dáme do láhve. Přidáme koriandr, zalijeme alkoholem a necháme vyluhovat 2 až 3 týdny při pokojové teplotě. Výluh přecedíme. Na 1 litr výluhu přidáváme 500 g cukru svařeného s vodou, do kterého přidáme potravinářské barvivo. Vychladlý cukerný roztok smícháme s mátovým výluhem. Likér v lahvích necháme ještě několik týdnů uležet.

Jeřabinový likér

1000 g zralých jeřabin, 40 g kůry citrónu, 30 g kůry pomeranče, 30 g celé skořice, 10 g vanilkového proutku, 3 l lihu 96 %, 3 l vody, 1 kg bílého cukru

Zralé jeřabiny otrháme ze stopek, vypereme ve vodě a dáme je ještě na dva dny zmrazit. Zmražení bobulí není nutné, ale dodá jim sladkost. Pak jeřabiny přesypeme do velké láhve. Přidáme citrónovou i pomerančovou kůru, skořici, přelijeme lihovinou a dobře uzavřeme. Necháme stát tak dlouho, až jeřabiny zcela zblednou (1 až 2 měsíce). Potom výluh procedíme, případně přefiltrujeme přes papírový filtr na kávu. Přidáme svařený cukrový (nebo i medový) roztok, promícháme a necháme ustát. Nakonec likér stáčíme do lahví. Uchová-váme v chladu a temnu.

Ostružinový likér

500 g ostružin, 250 ml vinného lihu, 50 ml rumu, 50 ml malinovice, 1/2 citrónu, 300 ml cukerného roztoku, 1 balíček vanilkového cukru

Ostružiny opláchneme, přebereme a lehce pomixujeme. Pak dáme do velké lahve. Zalijeme lihem, uzavřeme a při pokojové teplotě necháme dva týdny stát za občasného promíchávání. Potom směs přefiltrujeme. Dolijeme vodou do množství 600 ml extraktu. Do něj přidáme šťávu z půlky citrónu, rum, malinovici, cukerný roztok a vanilkový cukr. Promícháme a lijeme do lahví, které necháme ještě 6 týdnů uležet.

Růžový likér

50 g chemicky neošetřovaných okvětních lístků vonných růží, 700 ml bílého rumu, 250 ml cukerného roztoku, 30 ml růžové vody

Okvětní lístky propláchneme, nasypeme do láhve a přilijeme bílý rum. Láhev uzavřeme a necháme na světlém místě odpočívat. Často protřepáváme. Po šesti týdnech přefiltrujeme, výluh promícháme s cukerným roztokem a růžovou vodou, pak plníme do lahví. Uzavřené láhve uchováváme v chladu a temnu. Po dvou týdnech lze likér otevřít a pít. Při výrobě můžeme likér dochutit 2 kapkami oleje z hořkých mandlí, přidat do něj kousek skořice a několik hřebíčků.

TEXT: MARTINA LŽIČAŘOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK A THINKSTOCK


Komentáře

Napsat komentář

Dobré rady

  • Pro výrobu likéru je alkohol nezbytný – uvolňuje aromatické a chuťové látky z ovoce či bylin. Použijte buď chuťově zcela neutrální vysokoprocentní líh, nebo některý hotový destilát. Ten však chuť likéru ovlivní.
  • Při výrobě dbejte na čistotu jak surovin, tak pomůcek, jinak by mohly vznikat bakterie octového kvašení.
  • Máta uklidňuje žaludek a játra, proto mátový likér podávejte jako digestiv