Čočka, jak ji znáte i neznáte

Máme ji rádi pro její jedinečnou chuť a také proto, že obsahuje velmi málo tuku. Dopřejme si ji tedy bez výčitek a na všechny možné způsoby!

Čočka s kuřecím masem a koriandrem

250 g hnědé čočky, 1 citrón v bio kvalitě, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, 150 g kuřecích prsou, 30 ml rostlinného oleje, 200 g loupaných rajčat, hrst koriandru

Čočku pozorně přebereme, vypereme ji a vysypeme do vroucí vody. Vaříme zhruba 20 minut, dokud nebude měkká. Poté ji přecedíme přes cedník a opláchneme studenou vodou. Čočku nasypeme do misky a připravíme citrónovo-česnekový dresink. Z citrónu vymačkáme šťávu, přidáme olivový olej, stroužky česneku, pepř a sůl. Celá prsa osolíme a osmažíme je na oleji, zhruba tři minuty z každé strany. Poté je vyjmeme z pánve, necháme zchladnout a nakrájíme. Z plechovky vyndáme loupaná rajčata, pokrájíme je a společně s dresinkem vmícháme do čočky. Servírujeme na talíř. Na vrch položíme kuřecí maso a vše posypeme čerstvým koriandrem.

Černá čočka s mangoldem

50 ml rybí omáčky, šťáva ze tří limetek, 1 chilli paprička, 1 stroužek česneku, sůl, 2 lžíce agávového sirupu, 250 g mangoldu, hrst dýňových semínek

Čočku necháme hodinu namočenou ve vodě a poté ji vaříme dvacet minut. Nesmí být rozvařená, ale naopak trochu tvrdší. V malé misce smícháme rybí omáčku, limetkovou šťávu, chilli, nastrouhaný česnek bez vnitřního klíčku, sůl a agávový sirup nebo dvě lžíce třtinového cukru. Zálivku nalijeme do vychladlé čočky. Listy mangoldu omyjeme ve studené vodě a necháme řádně okapat, pak pokrájíme. Vložíme do misky, pokapeme limetovou šťávou a rukou listy jemně pomačkáme. (Pokud nemáte mangold, můžete ho nahradit baby špenátem nebo jinou listovou zeleninou.) Zeleninu smícháme s čočkou a na závěr jídlo posypeme třeba dýňovými semínky.

Polévka z červené čočky

1 petržel, 1 mrkev, 1 cibule, 250 g červené čočky, 200 g loupaných rajčat, 300 ml hovězího vývaru, 1 citrón, 2 špetky římského kmínu, sůl, pepř a petrželka

Všechnu zeleninu nakrájíme na drobné kostičky. Rozehřejeme olej, vhodíme do něj nejprve cibulku, chvilku restujeme a poté přidáme čočku a zeleninu. Chvilku vše smažíme, aby se zelenina zatáhla, přidáme loupaná rajčata a směs zalijeme vývarem nebo vodou. Vaříme zhruba 15-20 minut. Přidáme citrónovou šťávu, římský kmín, dochutíme solí a pepřem. Na závěr polévku posypeme nasekanou petrželkou.

Vegetariánský burger se salsou

250 g hnědé čočky, 1 lžička římského kmínu, 60-80 g hladké mouky, 2 vejce, sůl, 1 šalotka, 30 ml rostlinného oleje, 60 g naložených paprik, 100 g rajčat, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, půl lžičky mletého chilli, 1 hlávka salátu, 1 okurka hadovka, 100 g zakysané smetany

Maso z čočky připravíme tak, že uvaříme červenou nebo hnědou čočku, tu potom v misce smícháme s římským kmínem, moukou, vejci, solí a najemno nakrájenou šalotkou. Pomocí rukou vše důkladně spojíme a vytvarujeme karbanátky libovolné velikosti. Smažíme z obou stran do zlatova. Mezitím si uděláme salsu. Naložené papriky, rajčata, česnek, olivový olej a chilli nahrubo rozmixujeme. Koupené nebo pečené bulky rozkrojíme a vrstvíme následujícím způsobem. Nejprve list hlávkového salátu, karbanátek, na plátky nakrájená rajčata a okurky, zakysaná smetana a salsa. Aby se burger nerozpadl, propíchněte ho skrz na skrz špejlí nebo párátkem.

Čočková pomazánka

200 g hnědé čočky, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička vinného octa, 2 stroužky česneku, sůl, 1 snítka tymiánu, pepř a sůl

Čočku uvaříme do měkka. Přidáme dijonskou hořčici a vinný ocet. Česnek utřeme se solí a společně s pokrájeným tymiánem ho též přidáme k čočce. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem do libovolné konzistence. Podle chuti opepříme a dosolíme. Pomazánka je výborná na topinkách nebo čerstvém domácím chlebu.

Text: Karolína Waberová
Foto: Shutterstock

Čočka, jak ji znáte i neznáte

Uložit

Čočka, jak ji znáte i neznáte