Dobroty bez masa

Rubrika: Kuchyně, Recepty

Plněné kedlubny

4 ks kedlubny, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 rajčata, 2 papriky, 1 balení žampionů, sůl, pepř, olej na smažení, čerstvé bylinky

Kedlubnu očistěte a vcelku ji uvařte ve vodě do měkka. Mezitím si na pánvi na troše oleje osmažte na malé kostičky nakrájenou cibuli, česnek, poté žampiony, papriky a nakonec rajčata. Dochuťte solí a pepřem. Vzniklou směsí plňte uvařené a rozpůlené kedlubny. Posypte čerstvými bylinkami a podávejte.

Tip: Zkuste navrch přidat trochu nastrouhaného sýra a krátce zapéct v troubě.


Zapečené brambory s kedlubnou

½ kg brambor, ½ kg kedlubny, 1 ks pórek, 2 vejce, 1 kelímek husté smetany, 200 g tvrdého sýru typu eidam, sůl, pepř, čerstvá petrželka

Brambory, kedlubny a pórek oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Vrstvěte je do zapékací mísy pěkně po sobě – vrstva brambor, vrstva kedlubny, vrstva pórku. Nezapomínejte průběžně solit a pepřit. Jakmile budete téměř u okraje mísy, rozšlehejte vejce spolu se smetanou a přelijte. Navrch nastrouhejte sýr, který vytvoří krásnou křupavou krustu. Pečte do změknutí brambor a kedlubny a dokud sýr nebude pěkně zlatavý, což je asi 40 minut. Porci ozdobte trochou čerstvé petrželky.


Špenátový salát s ovocem

1 balení (svazek) špenátu, 1 balení borůvek, 1 balení jahod, hrst vlašských ořechů, měkký sýr typu lučina či feta, balzamikový krém, 1 lžíce olivového oleje

Špenát i ovoce omyjte a rozkrájejte na menší kousky. Přidejte sýr pokrájený na kostičky a přepůlené vlašské ořechy. Promíchejte a přelijte kapkou olivového oleje. Před podáváním zakápněte balzamikovým krémem.


Cuketový krém

600 g cukety, hrst špenátových listů, 4 ks jarní cibulky, 600 ml zeleninového vývaru, hrst čerstvé máty, šťáva z ½ citronu, 100 g zakysané smetany, sůl, pepř, olivový olej

Nakrájejte jarní cibulku na kolečka, cuketu na půlkolečka a restujte na olivovém oleji zhruba 20 minut. Osolte, opepřete, přidejte špenátové listy a zalijte vřelým vývarem. Rozmixujte dohladka, přidejte citronovou šťávu a zakysanou smetanu a promíchejte. Dozdobte mátou a podávejte.

Tip: Pokud máte rádi pikantní chuť, tak při restování přidejte vločky sušeného čili.


Bramborové šišky s mákem

Těsto: 600 g brambor typu B, 1 vejce, špetka soli, 250 g hrubé mouky + mouka na pomoučení
Na dokončení: mletý mák, moučkový cukr a rozpuštěné máslo, vše dle chuti

Brambory uvařte ve slupce, vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujte těsto, které nelepí. Z vypracovaného těsta vytvořte válečky a dejte je vařit na zhruba 7 minut do vroucí osolené vody. Dle chuti posypte hotové šišky mákem, moučkovým cukrem a přelijte máslem.

Tip: Sladkou variantu připravíte také s povidly, na něž můžete ještě dát zakysanou smetanu. Ale šišky jsou chutné i ve slané variantě, např. se špenátem nebo s obyčejnou osmaženou strouhankou zalitou sádlem.


Rebarborové koláčky

Těsto: 280 g hladké mouky, 1 lžička cukru, ½ lžičky soli, 170 g másla, 125 ml ledové vody
Náplň: 500 g rebarbory, 300 g jahod, 3 lžíce hladké mouky, 200 g krupicového cukru, zakysaná smetana k podávání

Smíchejte všechny ingredience na těsto, vypracujte ho a nechte 15 minut odpočívat v lednici. Rebarboru a jahody nakrájejte na kostičky, smíchejte je s cukrem a moukou a nechte 5 minut odpočinout. Těsto vyndejte z lednice a nechte ho změknout, aby se s ním dobře pracovalo. Rozválejte ho a vykrojte z něj kolečka na menší koláčky. Na kolečka naklaďte směs, kraje zahněte dovnitř a posypte trochou cukru. Nechte péct v troubě zhruba 40 minut a podávejte se zakysanou smetanou.


Pečený květák

1 květák, 2 lžíce dijonské hořčice, 150 ml bílého jogurtu, 1 lžička sušeného česneku, sůl, čerstvě mletý pepř

Květák nechte krátce povařit. Smíchejte jogurt, hořčici, sušený česnek a vše osolte a opepřete. Uvařený květák potřete směsí a dejte péct do trouby na 180 °C dozlatova.

 

 

 

Text: Martina Lžičařová
Foto: Bio a Klasa

Dobroty bez masa