Špagetové variace

Špagety jsou synonymem italské kuchyně. Základní recept se v jednotlivých regionech rozšiřuje podle místních surovin. Těstoviny slouží i k přípravě omelet, zapékání a podávají se dokonce i nasladko.

Základní recept na špagety

1 balení špaget, 6 polévkových lžic olivového oleje, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 500 ml rajčatového pyré, sůl, pepř, petrželová nať, parmazán

Špagety uvaříme dle návodu na obalu, obvyklá doba vaření „al dente“, tedy na skus je 8 až 10 minut (zkoušku provedeme jednoduše, u správně uvařené těstoviny je na místě skusu viditelná bílá tečka). Mezitím na dvou lžících oleje zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme utřený česnek a rajčatové pyré. Osolíme a opepříme a vše společně dusíme doměkka. Uvařené špagety scedíme, promícháme s olejem, aby se neslepily. Můžeme je rovnou servírovat a omáčku se sýrem dát na stůl, aby si je každý dochutil dle svého, nebo je s omáčkou rovnou promícháme a posypeme strouhaným parmazánem. Pokrm můžeme dále dochutit opečenou šunkou či slaninou, sušenými rajčaty, pálivými papričkami, olivami, mořskými plody atd.

Špagety s masovými koulemi

1 balení semolinových špaget, parmazán
Masová směs: 500 g mletého hovězího a vepřového masa, 1 vejce, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, oregano, petrželová nať, strouhanka, olivový olej
Omáčka: 3 lžíce olivového oleje, 700 ml rajčatového pyré, 2 cibule, 4 stroužky česneku, sůl, bazalka, oregano, tymián

Do mletého masa zapracujeme vejce, nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek, nasekanou petrželku, osolíme a okořeníme. Pokud je směs řídká, zahustíme ji strouhankou. Ze směsi vytvarujeme asi 5 cm kuličky, které osmažíme na oleji. Přípravu omáčky začneme osmažením nakrájené cibulky a utřeného česneku na oleji dozlatova. Poté přidáme pyré a bylinky, osolíme. Promíchanou omáčku nalijeme na masové koule a společně dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Hotovou omáčkou s masem přelijeme uvařené a scezené špagety a posypeme strouhaným parmazánem.

Špagety s houbami a čerstvým špenátem

1 balíček těstovin, 450 g žampionů nebo lesních hub (lze nahradit sušenými, předem namočenými), 150 g listového špenátu, 5 stroužků česneku, sůl, bazalka, tymián, 3 lžíce přepuštěného másla, parmazán nebo tvrdý sýr

Uvařené špagety slijeme. Na pánvi rozehřejeme máslo, dozlatova na něm opečeme na kolečka pokrájené stroužky česneku, přidáme na plátky nakrájené houby a za průběžného míchání je orestujeme. opepříme, přimícháme bylinky a opraný, osušený a pokrájený špenát. Restujeme, dokud houby nezměknou. Do směsi vsypeme uvařené špagety, promícháme je a servírujeme posypané strouhaným sýrem.

Frittata z trouby

1 balení špaget, 2 vejce, 150 g šunky, 200 g parmazánu nebo mixu tvrdých sýrů, 5 lžic smetany, 1 cibule, olivový olej, sůl, pepř

Špagety uvaříme ne zcela doměkka, scedíme. Vmícháme do nich vejce rozšlehaná ve smetaně se solí a pepřem, 2/3 nastrouhaného sýra, na oleji lehce orestovanou nakrájenou cibuli a nadrobno pokrájenou šunku. Vzniklou směs vlijeme do vymazané zapékací mísy nebo formiček na muffiny, posypeme zbývajícím sýrem a pečeme v troubě předehřáté na 210 °C (v horkovzdušné na 190 °C) asi 30 až 40 minut. Pravá frittata se připravuje jako omeleta. Špagetovou směs vlijeme na pánev a usmažíme.

Špagety s ovocem

250 g suchých špaget, 0,5 l mléka, voda, 2 lžíce másla, 1 sáček vanilkového cukru, moučkový cukr, 250 g ostružin nebo jiného čerstvého či kompotovaného ovoce, několik lístků máty, sůl

Vodu s mlékem smícháme v poměru 1 : 1, přidáme špetku soli a přivedeme k varu. Vložíme špagety a uvaříme doměkka. Scezené špagety promícháme s rozpuštěným máslem, drobným nebo pokrájeným ovocem, vanilkovým cukrem a můžeme ještě dosladit moučkovým cukrem. Přilít lze také šťávu z kompotu. Na dezertní talířek stočíme špagety do hnízda, ozdobíme několika kousky ovoce a lístky máty.

Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock

Špagetové variace