U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

VAŘÍME NA SLUNÍČKU

Kategorie: Dílna | Autor: rum

INSPIRACE

Léto má svá příjemná specifika. Patří k nim i šance usednout se sklenicí džusu, vínka nebo kouskem grilovaného masa pod širým nebem. A nejen to, sluníčko může vytáhnout ven od plotny i kuchařky. Pro inspiraci jsme tentokrát nahlédli pod usměvavé francouzské nebe. V českých podmínkách asi bude účelné vymyslet nad tuto kuchyňku nějaký přístřešek. Budeme potřebovat: Ocelové dráty jako výztuž základů, štěrk a beton na jejich výplň, desky ze snadno opracovatelného materiálu (siporexové, které použil stavitel na obrázcích, nahradíme deskami značky Hebel nebo Ytong), z nichž uříznete díly podle našeho nákresu (rozměry celé linky jsou: D 273 x V 85 x H 50), popřípadě vše přizpůsobíte vaší realitě. Podle této inspirace lze samozřejmě postavit i bytelnější kuchyňku z cihel. Dále potřebujeme litinový gril, který koupíme hotový, nebo si necháme vyrobit u kováře a dvířka na boční skříňky (můžeme koupit polotovar nebo si jednoduchá sami vyrobit z prkýnek tlustých max. 1,5 cm, aby nebyla těžká). Počet dlaždic na pracovní plochu propočítáme podle jejího konkrétního rozměru (měla by být hluboká 43 cm, aby na ni bylo možné bez pozdějších úprav položit 4 dlaždice; 3 cm počítáme na spáry), podle reálných potřeb nakoupíme i barevné obkládačky na zadní desku (hodí se několik navíc do rezervy), za gril budeme potřebovat cihlový obklad nebo kachle ze žáruvzdorného materiálu, které přijdou i pod topeniště.

Důležitý je pevný základ

Nezbytnou podmínkou úspěchu je pevný základ, nutný pro pozdější zdění bez trhlin. V teplejším klimatu našich francouzských přátel postačí vyhloubit zhruba 25 cm hluboké základové rýhy, my se při stavbě zapotíme trochu víc, protože pro jistotu vykopeme základy až do zámrzné hloubky 80 cm. Pokud budeme stavět i zeď, na niž je zadní deska linky kotvena, vykopeme základy i pod ní. Na dno přijde štěrk nebo roztlučené cihly, pak beton, do kterého můžeme (ale nemusíme) položit ocelové dráty jako armaturu, a nakonec dáme opět vrstvu betonu. Povrch vyrovnáme a před zaschnutím ještě zkontrolujeme, zda je plocha vodorovná. Pak nařežeme plánovaný počet dílů linky.

* Na každý podstavec budeme potřebovat desku o rozměrech 62,5 x 50 cm a tloušťce 10 cm, kterou vtlačíme na betonový základ. Na ně přilepíme speciálním lepidlem nástavce, tedy obdélníky vysoké 15,5 cm (vhodné lepidlo doporučuje návod u každého stavebního materiálu; rady se vyplatí dodržet přesně, náhražky mohou znamenat zborcení stavby). Délka a tloušťka je shodná s podstavci. Vzdálenost mezi nimi je určena budoucí dispozicí celé pece.

* Pec z litiny (délka 65 cm) je uložena na základ ohniště, jež je usazeno na zdvojení podstavců (jsou k nim přilepeny díly stejného rozměru o tloušťce 5 cm).

* Dvířka, kterými je možné uzavírat boční skříňky, jsou široká 52 cm. Jejich výška odpovídá součtu výšek podstavců s nástavcem.

* Pracovní plocha je vytvořena z desek o rozměrech, uvedených na obrázku. Jejich tloušťka je 7 cm a hloubka 50 cm, která se však zmenší o 10 cm, tedy o tloušťku zadní stěny.

* Zadní stěna má výšku 62,5 cm a tloušťku 7 cm. Je nalepena speciálním lepidlem na pracovních deskách a uchycena v podpěrné zdi.

Jen kvalitní obklad vydrží

Aby naše venkovní kuchyně dobře sloužila a odolávala povětrnosti, musíme ji ještě “obléknout”. K tomu účelu jsou velmi vhodné glazované dlaždice (10 x 10 cm). V našem případě jsou zvoleny dvě barvy dobře ladící s okolím: žlutá a zelená.

* Dlaždice dobře doplňuje oranžová barva cihel, které vytvářejí dojem starého obkladu.

* Část pod grilem je pokrytá čtverci 16 x 16 cm z pálené hlíny.

* Dlaždice i čtverce z pálené hlíny jsou nalepeny lepidlem, cihly jsou položeny klasickým způsobem. Pak je vše vyspárováno.

* Při pečení na grilu se nevyhneme stříkání oleje. Proto je třeba okolní plochy chránit.

VAŘÍME NA SLUNÍČKU