Jídelní talíře

Rubrika: Interiér

Jídelní talíře patří k nezbytné výbavě kuchyně, používáme je denně a slouží nám většinou dlouhou řádku let. Podle čeho bychom je měli volit a na co při tom klást důraz?

Často vybíráme podle toho, co nás zaujme na první pohled. U talířů a dalšího stolního nádobí by se to mohlo zdát dostačující, ale není tomu tak. Čeho bychom si měli všímat?

Porcelánové nádobí
Spring Awakening značky
Villeroy & Boch evokuje
jaro. Dezertní talíř 380 Kč,
mělký 440 Kč (Luxury Table)

Jaký materiál

První je volba materiálu – porcelán, keramika nebo sklo? Nejčastěji používaný je porcelán, který je pevný a při správném zacházení vydrží neporušený i desítky let. Robustnější keramika se do chalupy výborně hodí, ale měla by být na tvrdo pálená, aby se „neoťukaly“ její okraje. Sklo je efektní, ale křehčí. Kromě odolnosti materiálu zvažte i jeho hmotnost – s lehčím se lépe manipuluje, zvláště přenášíme-li štos talířů.

Tvary mohou být různé

Vedle tvarů s historizujícím plastickým a malovaným dekorem a plochými okraji si můžete vybírat střízlivé moderní talíře tvaru misky se zvednutými kraji. Talíře mívají většinou tvar kruhu, ale existují i hranaté nebo trojúhelníkovité. Různý může být i jejich průměr a hloubka. To zdaleka není jen otázka líbivosti, záleží i na našich preferencích při stravování. Některé pokrmy vyžadují větší talíř, jiné zas hlubší. Dnes bývají talíře mělčí, ale na pořádnou porci kulajdy nebo masa s omáčkou jsou potřeba objemnější.

Dekorativní
porcelánový
servis Bernadotte
s levandulovým
vzorem
(Thun 1794)

S dekorem či bez něj

Některé dekory jsou opravdu kouzelné, ale hůře se kombinují s dalším nádobím. Řešením je široká sada se stejným dekorem, nejen talíře, nebo nádobí se vzorem doplnit jednobarevným. Ideální jsou ovšem jednobarevné talíře, bílé nebo v jemných pastelových barvách, ty lze doplňovat čímkoliv.
Pokud se nemá dekor poškodit příborem nebo nešetrným mytím, především v myčce, musí být pod glazurou. Talíře zdobené stříbrem a zlatem je třeba mýt pouze ručně a nepoužívat v mikrovlnce.

Jednotlivě, nebo v sadě

Talíře se dají koupit jednotlivě nebo v sadách pro čtyři či šest osob. Kromě hlubokého, mělkého a dezertního talíře sady někdy obsahují i misky či šálky. Výhodou jsou otevřené sady s nejrůznějšími typy stolního nádobí, takže si můžete k libovolnému počtu talířů koupit i misky a mísy, šálky, konvice, podnos a další kousky. A vše bude spolu ladit.

Text: Iva Tvrzová
Foto: Archiv firem

Jídelní talíře

Jídelní talíře