Fazole

Jen těžko bychom hledali další potravinu, která obsahuje tolik kvalitních bílkovin, vlákniny a dalších tělu prospěšných látek. Proto by se fazole měly objevovat v našem jídelníčku co možná nejčastěji.

Polévka ze zelených fazolek

2 lžíce másla, středně velká cibule, 2 stroužky česneku, 500 g zelených fazolek, 3 střední brambory, 1 l zeleninového vývaru, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř

V kastrolu na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme oloupané a pokrájené brambory. Vše asi minutu restujeme. Poté přidáme vývar a vaříme do změknutí.
V mezičase si v osolené vodě uvaříme po dobu 5–6 minut fazolky, scedíme je a ihned propláchneme studenou vodou. Asi polovinu uvařených fazolek přidáme do základu polévky, okořeníme a rozmixujeme. Nakonec zjemníme smetanou a přidáme zbytek vařených fazolek.

Hummus z bílých fazolí

400 g sterilovaných bílých fazolí, 5 lžic olivového oleje, 2 čajové lžičky tahini pasty, 1 stroužek česneku, šťáva z 1 citrónu nebo limetky, půl lžičky římského kmínu, půl lžičky sladké papriky, sůl

Fazole scedíme a necháme okapat, přidáme olivový olej, tahini pastu, citronovou šťávu, sůl a prolisovaný stroužek česneku. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Vzniklou jemnou pomazánku dochutíme římským kmínem a paprikou. Podáváme s bílým pečivem nebo pita chlebem.

Řecké fazole

200 g velkých bílých fazolí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, bobkový list, 1 plechovka krájených rajčat, lžička sušeného oregana, olivový olej, sůl a pepř, podle chuti klobáska nebo červená paprika

Fazole přes noc namočíme do studené vody. Druhý den je slijeme, přidáme čerstvou vodu a zakryté pokličkou vaříme s bobkovým listem do měkka. V normálním hrnci to trvá přibližně hodinu, v tlakovém hrnci stačí asi 20 minut. Zatímco se vaří fazole, můžeme si připravit rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibulku, přidáme prolisovaný česnek, najemno nastrouhanou mrkev, zalijeme krájenými rajčaty, osolíme, opepříme a přidáme oregano. Troubu předehřejeme na 180 °C. Když jsou fazole uvařené, scedíme je, smícháme s omáčkou a vložíme do malého pekáčku nebo formy. Podle chuti můžeme přidat ještě nakrájenou klobásku nebo kousky červené papriky. Zapékáme 20 minut.

Chilli con carne

3 lžíce oleje, 1 velká cibule, 1 červená paprika, 2 stroužky česneku, 1 lžíce chilli, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička římského kmínu, 500 g mletého hovězího masa, 250 ml hovězího vývaru, 400 g konzervovaných rajčat, lžička sušené majoránky, 2 lžičky rajčatového protlaku, 400 g sterilovaných červených fazolí, 2 lžíce sterilované kukuřice, sůl a pepř, 2 lžíce cukru

V hlubší pánvi na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme nasekaný česnek, na kostičky nakrájenou papriku, chilli, sladkou papriku a kmín. Zmírníme plamen, přidáme do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažíme rozdělit na co nejmenší kousky. Asi pět minut rychle mícháme tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Pak k masu přilijeme vývar a konzervovaná rajčata, ochutíme solí, pepřem, cukrem a přidáme majoránku. Na závěr vmícháme rajčatový protlak. Směs přivedeme k varu a přiklopíme pokličkou. Co nejvíc stáhneme plamen a necháme všechno dvacet minut probublávat. Občas zamícháme a zkontrolujeme, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidáme trošku vody. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté. Na závěr přidáme scezené fazole a kukuřici, pokrm znovu přivedeme k varu, a ještě deset minut ho povaříme. Při podávání můžeme dochutit sekaným koriandrem nebo řapíkatým celerem.

Teplý salát ze zelených fazolek

500 g čerstvých zelených fazolek, 3 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 250 g cherry rajčátek, sůl, pepř, 2 lžíce vinného octa

Fazolky umyjeme a zbavíme je konců se stopkami. Ve velkém hrnci přivedeme k varu aspoň 2 litry vody, osolíme a po dobu 5–6 minut fazolky povaříme. Scedíme a ihned propláchneme studenou vodou. Na pánvi osmahneme na olivovém oleji najemno nakrájenou cibulku a česnek, přidáme rozpůlená cherry rajčátka a krátce je prohřejeme, osolíme, opepříme, zakapeme vinným octem, smícháme s uvařenými fazolkami.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Fazole