U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Byliny pro lékárnu i kuchyni
Kategorie: Volný čas | Autor: Filip Jenč a Iva Tvrzová
ANDĚLIKA LÉKAŘSKÁ (Archangelica officinalis)
Je nazývána také angelika, děhel, andělský kořen nebo koření sv. Ducha. Je to mohutná, až 2,5 m vysoká rostlina se silnou dutou lodyhou a s výraznými zelenavými květy v paprsčitých okolících. Je vlhkomilná, najdeme ji na mokrých loukách a březích vodních toků. Odedávna byla používána k léčebným účelům – nejčastěji její kořen. Podle lidového podání chrání člověka nejen před nakažlivými nemocemi, ale také před čarodějnicemi a příšerami z podsvětí. V severoevropských zemích byl kořen anděliky předmětem obchodu již v 8. století a její pěstování bylo nařízeno zákonem. Ve středověku byla součástí klášterních zahrad. Doktor Mattioli uvádí, že andělika má zvláštní moc vyhánět jed z těla a v době moru chrání člověka před nákazou, když drží v ústech a žvýká její kořen před odchodem z domu. Andělika obsahuje více než čtyřicet účinných látek, např. silice, kyselinu angelikovou, hořčiny atd. Bylina má posilující účinky, pomáhá na různé žaludeční problémy. Používá se čerstvá i sušená, nejčastěji jako čaj nebo tinktura.
Sbírá se: lodyha (v létě), listy (květen až říjen), kořen (září a říjen), semena (na podzim)
LÉČIVKA: Především se připravuje čaj ze sušeného kořene, často s dalšími bylinami. Tlumí menstruační obtíže, migrény a dýchací potíže, reguluje činnost žláz s vnitřní sekrecí, posiluje žaludek, podporuje chuť k jídlu, tlumí na-dýmání a působí kladně na zažívání, celkově posiluje organizmus, chrání játra. Lze použít ke kloktání a proti bolestem zubů. Alkoholovým extraktem natíráme bolavá záda, zhmožděniny a otoky.
V KUCHYNI: Lodyha se kanduje v cukru, připravuje se z ní sirup pro osvěžující nápoje, na ovocné saláty a zmrzliny. Čerstvé listy a lodyha dodají chuť polévkám, omáčkám i salátům. Sekané listy s mátou a majonézou mažeme na topinky. Semena a stonky aromatizují nápoje (např. likér benediktýnka). Listy vařené s kyselým ovocem snižují jeho kyselost – nemusí se dávat tolik cukru.
KOSMETIKA: Listy a sušený kořen na osvěžující koupele.
JINÉ: Sušená květenství jako dekorace, sušené listy do směsí potpourri, semena se pálí k provonění místnosti. Prášek ze sušených semen se v domácnosti používá proti obtížnému hmyzu. Rozdrcené čerstvé listy osvěží vzduch v automobilu a pomáhají proti nevolnosti při cestování.
Z LIDOVÝCH RECEPTŮ
Při potížích se slinivkou: 50 g sušeného kořene anděliky, 30 g kmínu a 20 g fenyklu promícháme, pomeleme na prášek a podáváme po jídle necelou půl lžičku, zapíjíme vodou.
Tinktura (proti bolestem hla-vy i k celkovému uklidnění): 100 g čerstvého kořene anděliky a 50 g kořene kozlíku macerujeme 4 – 5 dní v půl litru vodky. Užívá se 2x denně 10 kapek na kostku cukru.
Sirup: Kousky čerstvého kořene prosypeme stejným množstvím cukru a dáme do skle-nice. Vznikne sladký, silně aromatický sirup, kterým sladíme čaj proti kašli, současně do šálku přidáme jeden kousek kořene. Až to vyzkoušíte, pochopíte, proč se andělice také říká prsní kořen.