Broušení nářadí

Dílenské i zahradní nářadí, jehož součástí je ostří nebo řezné zuby a břity, je nutné brousit. Ostření by se mělo dělat průběžně, čas od času je potřeba i důkladné kompletní ruční či strojní broušení.

Zabývá-li se někdo jakýmkoli řemeslem důkladně, i když třeba na amatérské úrovni, obvykle ví o broušení potřebných nástrojů vše. Následující rady a tipy jsou tedy určeny spíše pro majitele dílenského či zahradního nářadí, kteří ho nebrousí nikdy nebo ho brousí jen v nouzi a mnohdy špatně.

Existují samozřejmě nástroje s různými typy ostří a čepelí, které vydrží bez ostření velmi dlouho, a nakonec se jednoduše pořídí nové. Ale celá řada typů nářadí broušení vyžaduje, a pokud to neděláte, stanou se nefunkční, a proto mnohdy i nebezpečné. To se týká třeba řetězů motorových pil, některých kotoučových pil, kos či srpů, ale i nožů včetně těch k sekačkám. Speciální disciplínou je pak ostření nožů v hoblících a některých truhlářských strojích i nástrojů pro řezbářství či pro práci s kůží.

Foto: Shutterstock

Dodržujte úhly

Rozmanité přístupy k ostření však vyžadují i běžné a všeobecně používané druhy nářadí, které má většina majitelů chat a chalup. Každý nástroj přitom potřebuje specifický přístup k ostření, který zpravidla vychází z nutnosti dodržovat úhel, pod kterým bylo to či ono ostří původně broušeno. Obnovujete-li tedy ostrost břitu nebo čepele včas, je to snadné a stačí nechat se vést úhlem stávajícího ostří. Brousíte-li však nástroj až ve stádiu, kdy je zcela tupý, vyplatí se zjistit si patřičné informace. Narušíte-li totiž příliš intenzivním broušením úhel či sklon břitů zubů na kotoučové pile nebo ostří sekery, nebude se pak s nářadím pracovat dobře.

Stolní bruska Kraft & Dele KD546 o výkonu 1800 W je vhodná pro mokré a suché broušení, ostření a čištění. 1 249 Kč (Foto: Dům-dílna)

Druhé a poměrně zásadní nebezpečí poškození ostří hrozí v případě, že použijete příliš velké otáčky kotouče elektrické brusky a zároveň brousíte tzv. na sucho. Nadměrným zahřátím se totiž mohou nezvratně změnit vlastnosti zejména ušlechtilých ostří, jejichž kvality je při výrobě dosaženo náročným procesem kalení a následného popouštění. Nehrozí to až tak u obyčejného nářadí, ale například drahé kuchařské nože, profesionální nůžky či některé značkové kované sekery lze tímto způsobem znehodnotit a zbavit je jejich základní kvality, která spočívá ve schopnosti držet ostrost dlouho a bez ohledu na intenzitu používání.

Pro snadnou a rychlou údržbu nářadí je elektrická bruska v každém případě výbornou pomocnicí, ale určitě si pořiďte typ, který je k takové práci vhodný a umožňuje tzv. mokré broušení. U těchto brusek prochází kotouč při otáčení nádobkou s vodou a omezuje tak přehřívání. I tyto brusky však v případě potřeby zvládnou suché broušení (např. dřeva) a zároveň bývají často vybaveny i tzv. honovacím kotoučem, tedy koženým kotoučem k obtažení ostří, jímž se dokonalé naostření u některých nástrojů završí.

Foto: Shutterstock

Myslete na nože sekaček

S chlazeným kotoučem elektrické brusky lze nabrousit téměř jakékoli nářadí, které se může v dílně vyskytovat. Tedy i nože rotační sekačky, které je rozhodně dobré udržovat ostré, přestože na to spousta majitelů sekaček zapomíná. Věnujte ale pozornost správnému postupu demontáže nože. Návod je součástí manuálu k přístroji, ale broušení nože často přichází na řadu až dlouho po zakoupení sekačky, takže si manuál uschovejte nebo ho případně zkuste najít na internetu ve formátu pdf, obvykle to není problém. Demontáž totiž není úplně jednoduchá a u benzínových sekaček je potřeba nářadí naklopit směrem dozadu, kde je sběrný koš. Před položením na bok je totiž nutné vyčerpat benzín i olej, což může být pracné a vyžaduje to další pomůcky a nádoby.

Kromě brusky lze nože sekačky snadno naostřit i plochým pilníkem. Broušení poskytne i možnost srovnat případné mírné deformace od nárazů nože do kamenů, což se chtě nechtě občas stává. Ale pokud při demontáži zjistíte, že je nůž zdeformovaný příliš, nebo je dokonce popraskaný, vyměňte ho rovnou za nový.

Foto: Shutterstock

S pilami opatrně

Pily jsou na správné broušení velmi citlivé. Důležité je dodržovat nejen úhel ostří, ale i správný sklon zubů, pokud jsou u některých pil ve sklonu (tzv. pily s vystřídanými zuby). Některé kotouče mají připájené břitové destičky ze slinutého karbidu. Jejich broušení je určitě lepší svěřit profesionálům a vzhledem k různým způsobům ozubení kotoučů je broušení u odborné firmy vždy sázkou na jistotu. Ale kotouče nabrousíte i svépomocí, nejlépe pomocí ručního hranatého pilníku. I u nejrozšířenějšího ozubení lomenými zuby je to však docela náročné, nejsnáze se brousí jednoduché špičaté ozubení.

Obecně se při svépomocném broušení doporučuje kotouč ze stojanové kotoučové pily (včetně cirkulárky) nesundávat, ale nezapomeňte pilu před broušením odpojit z elektřiny. Kotouč zajistěte klínky proti otáčení, první broušený zub si označte (křídou, permanentním fixem) a každý zub bruste zvlášť. Kromě trojúhelníkového či plochého pilníku lze pro ruční ostření použít i brusný kámen. U pokosové pily nebo maflu lze kotouč rovněž zaklínkovat nebo ho vyndat a upevnit do svěráku. Brousit lze i jiné typy pil, pilové plátky přímočarých nebo šavlových pil však raději včas měňte.

Foto: Shutterstock

Řetězy motorových pil

  1. Důležitým údajem je rozteč řetězu, ke každé pile lze snadno dohledat potřebný průměr kulatého pilníku
  2. Nechcete-li řešit shodu rozteče s průměrem pilníku, pořiďte si přípravek k ostření s vodicí lištou, ten vám ostření usnadní.
  3. Je důležité ostřit pilový řetěz průběžně, pila pak řeže znatelně lépe. Nejlepší je na to zmíněný kulatý pilník. S pomocí pilníku i přípravku naostříte řetěz rovnou na liště pily.

Text: Richard Guryča
Foto: Shutterstock

Broušení nářadí