Jak vybrat malířskou barvu

Zvolit správnou barvu na malování není pouze otázkou nejhezčího odstínu. Výběr kvalitní barvy vám při malování může ušetřit práci i peníze. Jak se v nabídce zorientovat a podle jakých kritérií byste měli barvu vybírat?

Na trhu dnes existuje řada výrobků, které se liší složením a samozřejmě i svými užitnými vlastnostmi. Kvalita barvy je dána především její krycí schopností, která je rozdělena do čtyř tříd, vydatností udávající, jaká je spotřeba barvy, ale také paropropustností a odolností vůči otěru. Tyto informace včetně doporučeného způsobu aplikace se dozvíte na obalu nebo v technickém listu každého výrobku.

Disperzní barvy

V obchodech se nejčastěji setkáme s barvami disperzními. Pro jejich kvalitu je určující množství disperze ve složení. Čím více disperze, tím je barva odolnější, ale zároveň i méně prodyšná. I mezi disperzními barvami tedy existují barvy velmi odlišných vlastností.
Barvy s minimem disperze se využívají k běžné výmalbě pokojů a jsou poměrně odolné vůči otěru za sucha. Mezi disperzní barvy ale řadíme také mnoho výrobků, které jsou omyvatelné a můžeme je tak použít i v místnostech, kde se stěny mohou snadno ušpinit nebo zacákat vodou. Tyto barvy odpuzují vodu a jsou vhodné například i do koupelen nebo místo obkladu za kuchyňskou linku.

______________________________________________________________________

Další články Speciálu Malování:

Malování v interiéru

Barvy a pomůcky k malování

Než se malíř pokojů pustí do díla

Rady od profesionálů

Barevný interiér

Jak odstranit skvrny na stěnách

________________________________________________________________________

Vinylové barvy

Zejména v posledních letech se na trhu prosazují také vinylové barvy. Nabízí se v řadě atraktivních odstínů. Jsou často používány do reprezentativních prostor, ale i do dětských pokojů, protože jsou prodyšné, omyvatelné a mají zvýšenou mechanickou odolnost. Vynikají také krycí schopností, a proto se obvykle nanáší pouze v jedné tenké vrstvě.

Vápenné barvy

Přestože vápenné nátěry v současnosti nepatří mezi nejobvyklejší materiály pro malování v interiéru, stále mají mnoho příznivců. Tento tradiční nátěr je oblíben zejména kvůli svým dezinfekčním a protiplísňovým vlastnostem, prodyšnosti a nízké ceně. Používá se ve spížích, stodolách nebo sklepech, ale i v obytných místnostech řady historických objektů. Na druhé straně je ale vápenný nátěr velmi málo odolný vůči otěru a možnosti jeho tónování jsou značně omezeny.

Barvy s efektem

Zvláštní skupinu pak tvoří barvy s různými dekoračními efekty. Díky příměsi materiálů s odlišnou zrnitostí či nezvyklým způsobům aplikace může jejich výsledný efekt připomínat například štuk, pomerančovou kůru, kůži, beton či strukturované tapety.

Dobrá rada

Pokud v místnosti řešíte problém s vlhkostí stěn, měli byste volit prodyšné barvy. Uzavření povrchu stěny by mohlo způsobit tvorbu puchýřků pod vrstvou barvy a její olupování.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock a archiv firem

Jak vybrat malířskou barvu