Jak vyčistit textil

Rubrika: Interiér

V létě je příležitost ke společenským setkáním, oblíbené je společné grilování na zahradě. Odpoledne i večer se vydaří podle našich představ, ale kromě příjemných vzpomínek zůstane ještě něco – skvrny na prostírání, sedácích a zástěře. Není to nic neobvyklého, ale nános vína, hořčice a grilovací omáčky je celkem „silná káva“ i pro zkušené hospodyňky. Pro tyto případy přinášíme rady, jak zachránit své oblíbené bytové textilie.

 

 

1. Skvrny od teplých a studených nápojů nenechte zaschnout
Nezáleží na tom, zda jde o čaj, víno nebo limonádu. Je třeba jednat rychle a zašpiněná místa ošetřit vlažným koncentrátem vody a šamponu.

 

2. Pozor, pračka není vždy tím nejlepším pomocníkem
Ne na všechny skvrny je totiž vysoká teplota vhodná! Pokud dojde ke znečištění blátem nebo třeba vajíčkem, použijte ledovou vodu třeba s kapkou čistícího šamponu. V tomto případě horká voda nepomůže, protože způsobuje sražení bílkovin a ubrus byste už nezachránili.

 

3. Tip pro rodiče malých dětí
Na čokoládu, inkoust z propisovačky, mléko či polévku platí vlažný koncentrát šamponu a vody. Po usušení můžete dodatečně omýt čisticím benzinem nebo odstraňovačem skvrn.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: TEXTIL ZÍTKA A THICKBOX

Jak vyčistit textil