Vychytávky ke grilu


Grilované kotletky, paličky, špízy, žebírka, burgery… A k nim bylinkové máslo, pikantní omáčky, restovaná zeleninka. Mňam! Také si nedovedete představit léto bez těchto dobrot? S dobrým vybavením a některými speciálními pomůckami jejich přípravu hravě zvládnete.

Grilování je oblíbeno na celém světě. V Německu si pochutnávají na grilovaných klobáskách, Američané dávají přednost šťavnatým grilovaným steakům, ve Středomoří je populární na grilu upečená zelenina, v Asii milují kuře s různými omáčkami, Australané zase nejčastěji grilují mořské plody. Češi upřednostňují vepřové a kuřecí maso, které nakládají do marinád, a v poslední době nezapomínají maso na talíři doplnit grilovanou zeleninou. Nejčastěji volí cukety, papriky, lilek, cibuli a česnek. A leckdo si dopřeje i rozpečený sýr hermelín s brusinkovou omáčkou.
Léto bez pochoutek připravených venku na grilu si prostě neumíme představit. Ať už si vybereme světlé klobásky, T-bone steak, krkovičku nebo krevetky, pokud volíme čerstvé suroviny, úspěch je zaručen. A ještě něco ke spokojenosti kuchaře i strávníků pomůže – nejrůznější pomůcky a náčiní.

Co si nachystáme

K přípravě masa budeme kromě grilovacího koření a všech dalších pochutin potřebovat vstřikovač marinád, misky na nakládání, teploměr, termosondu, špízy, jehly, rožně, štětečky na potírání, kleště, obracečky, formy na burgery, stojánek na kuře a nůžky k jeho rozporcování. Podle potřeby si nachystáme litinové tály, wok pánev, pizza kámen, grilovací misky, koše či pánve na zeleninu, držáky na kukuřice, kroužky na zelí (cibuli, jablka či hrušky), stojánek na grilované chilli papričky a také udicí prkénka, prkénka na krájení, nože, rukavice, zástěru, podpalovač dřevěného uhlí, udicí hobliny. Pomůcek na grilování existuje ještě více, nově k nim patří i speciální nádobí.
Steakové a rybí talíře z kolekce BBQ Passion od Villeroy & Boch mají přihrádky pro omáčky nebo přílohy, aby se maso nebo hranolky do nich vložené nemáčely v dipu. Z dezertních talířů se zvýšeným okrajem šťáva nebo pomalu se roztékající zmrzlina z grilovaného ovoce neutečou. Tácy na servírování fungují jako tepelný akumulátor, takže maso po odložení z grilu nezačne měnit svou strukturu. Jsou vhodné jak pro steaky, tak pro špízy. Oválné nádobí na špízy je opatřeno speciálními otvory usnadňujícími servírování. Všechno nádobí se vzhledem k promyšleným úchytům dobře drží.

Čištění na závěr

Důležité je nezanedbat závěrečné čištění – nejen všech pomůcek, ale i samotného grilu. Odborníci doporučují gril a zejména rošt očistit, dokud je žhavý, protože tehdy se z něj mastné přichycené zbytky pokrmů dostanou nejsnáze. Nejlepší je vzít si na pomoc některý ze speciálních čističů na grily a k tomu určené kartáče, kartáčky a špachtle. Zapomeňte na obyčejný saponát a houbičku na nádobí. Její drsnou stranou můžete povrch grilu poškrábat. Připečení masa ke grilovacímu roštu zabráníte (a celé čištění si usnadníte) nanesením oleje ve spreji Weber BBQ Anti-Stick ještě před zapálením grilu.
Zvláštní péči si zaslouží plynové grily, u kterých je dobré už před grilováním vyčistit hořáky. Trvá to jen pár sekund. Odstraněním drobných nečistot uvízlých v hořácích zabráníte jejich nebezpečnému vzplanutí.

www.luxurytable.cz, www.tchibo.cz, www.outdoorchef.cz, www.pottenpannen.cz, www.4home.cz, www.weberstephen.cz, www.sencor.cz, www.4camping.cz

Text: Martina Lžičařová
Foto: archiv firem

Vychytávky ke grilu


Komentáře

Napsat komentář

Jak na hamburgery

  • Nejdříve očistěte rošt, abyste odstranili případné nečistoty, a natřete ho olejem – zamezíte přichytávání masa k roštu.
  • Mleté maso by mělo obsahovat 15 až 20 % tuku. Maso natlačte do formičky (měla by být o něco větší než houska) a vyklopte, v rukou placku upravujte co nejméně.
  • Burgery grilujte přímo na roštu při vyšší teplotě. Ke kontrole propečení použijte teploměr na maso – vnitřní teplota dobře propečeného burgeru by měla mít nejméně 70 °C.
  • Hned po ugrilování maso osolte a opepřete.