V čem pečeme


Ze všech kuchyňských úprav pokrmů je asi nejoblíbenější pečení. Masové a zeleninové pokrmy i moučníky jsou krásně křupavé, se zlatou kůrčičkou a mají výbornou chuť.

K pečení slouží především trouby. V chalupách se samozřejmě nabízejí ty, jež jsou součástí klasických kachlových kamen. Topí se pod nimi dřevem nebo uhlím a mnozí chalupáři tvrdí, že maso i buchty v nich upečené jsou mnohem lepší než ty z elektrické nebo plynové trouby.

některé trouby mají kvůli snadnější údržbě odnímatelné sklo dvířek (Mora)

Sporák nebo samostatná trouba

V moderně zařízené kuchyni, nebo když nechceme roztápět kachlová kamna, můžeme péct v elektrické troubě. Ta může být součástí sporáku, nebo jako samostatný spotřebič. Vybrat si pak můžeme troubu vestavnou, která se stane součástí kuchyňské linky, nebo samostatně stojící, tu lze dát třeba na skříňku nebo stolek. Výhodou vestavné nebo samostatné trouby proti troubě jako součásti sporáku je to, že ji můžeme umístit kamkoliv do kuchyňské linky, nemusí být nutně pod varnou plochou. Můžeme ji tak mít ve výšce očí a při manipulaci s pokrmy se nemusíme ohýbat.
Při zařizování nové kuchyně nebo rekonstrukci té stávající jednoznačně vedou vestavné trouby. Důvody jsou estetické i praktické – vestavné spotřebiče se lépe přizpůsobí stylu kuchyně, jsou prostorově úspornější, jednodušší na čištění a údržbu. Samostatně stojící troubu si pořizují především ti, kteří potřebují ve stávající kuchyni pouze vyměnit starý samostatný spotřebič za jiný, případně počítají s jeho přemísťováním.

volně stojící sporák HomeMade se sklokeramickou varnou plochou a elektrickou troubou (Gorenje)

Trouba umí nejen péct

Dnešní trouby nabízejí mnohem víc, než jen klasické pečení se spodním nebo horním ohřevem. Při pečení například cukroví se využívá horký vzduch, který peče rychle a pečivo nevysuší, v troubě můžeme grilovat a zapékat i péct šetrně v páře a samozřejmě jednotlivé funkce různě kombinovat. Multifunkční parní trouba zajistí pečeným nebo dušeným pokrmům šťavnatost uvnitř a křupavost navenek, není potřeba přidávat tuk.

Výhody dnešních spotřebičů

Trouby umožňují pečení na více (třech až pěti) úrovních najednou bez míchání vůní a chutí. Komfortní a bezpečnou manipulaci s plechy a kontrolu pokrmů umožňují teleskopické výsuvy, které plechy po vysunutí udrží ve stabilní poloze. Koupit lze i maxi trouby o šíři 90 cm. Samozřejmostí je osvětlení vnitřního prostoru. Spotřebiče mohou mít pro snadné čistění odebíratelné topné těleso a sklo dvířek. Ta zůstávají i při pečení zvenku chladná. Pro snadnou údržbu vnitřku trouby lze zvolit hladký smalt nebo úpravu odpuzující nečistoty. Některé trouby disponují pyrolytickým čištěním (spálení nečistot na stěnách za vysoké teploty) nebo čištěním pomocí páry. Pro domácnost s mladšími potomky se hodí tak zvaný dětský zámek, zabraňující manipulaci se spotřebičem.

vestavná multifunkční trouba Fk
1041lP.20x s elektronickým displejem (můžeme zvolit okrovou nebo hnědou barevnost) dokonale splyne s nábytkem (Hotpoint)

Chytré trouby

Volit můžete mezi tradičním ovládáním trouby pomocí knoflíků, které mohou být zamačkávací (v této poloze znemožní dětem, aby s knoflíky svévolně otáčely), nebo elektronickým dotykovým displejem. Tyto trouby mohou mít přednastavené postupy na úpravu pokrmů, obsahovat recepty apod. Stačí vybrat druh jídla a hmotnost, ostatní parametry jako čas, teplota a typ ohřevu se nastaví automaticky. Průběh pečení může být řízen na základě měření teploty uvnitř masa, což zajistí termosonda.

Sous Vide

Metoda „sous vide“ (súví) kombinuje při přípravě páru a nízkou teplotu. Jídlo se připravuje ve vakuových sáčcích, výsledkem je šťavnaté a křehké maso a pevná zelenina. Pokrmy lze předpřipravit a pak dohotovit těsně před podáváním. Potřeba je kromě trouby s několika úrovněmi páry také samostatná vakuovací zásuvka.

Moderní trouby
umožňují pečení různých pokrmů ve více
úrovních najednou, aniž by se míchaly vůně
(electrolux)

Co umí mikrovlnky

Mikrovlnky nové generace nabízejí nejen mikrovlnný ohřev na rozmrazování a ohřívání, také grilují a pečou horkým vzduchem. V nabídce jsou modely o objemu 17 až 32 l, s mechanickým i elektronickým ovládáním. Můžeme mít verzi samostatně stojící i vestavnou.

v troubě můžeme péct nejrůznější
moučníky

Remoska a další pečicí nádoby

Kdo by neznal Remosku? Geniální česká elektrická pečicí mísa, ve které se dá péct maso i buchty, ale také zapékat, vařit, dusit. Nezabere mnoho místa, spotřebuje minimum energie. Je ideální nejen pro malé domácnosti a na chaty, vyrábí se v několika velikostech. Jejím úspěchem se inspirovali další výrobci a na trhu jsou podobné výrobky.

Text: Iva Tvrzová
Foto: archiv firem

V čem pečeme


Komentáře

Napsat komentář