Perníkové Vánoce


Vánoce mají vonět. Nejenom jehličím z vánočního stromečku, ale především vůněmi z kuchyně. Vanilkou, skořicí, badyánem nebo perníkovým kořením…

Perníkové koření dostaneme v obchodě. Proč je ale kupovat, když jeho přípravou v hmoždíři si příjemně odstartujeme Vánoce. A navíc provoníme celou kuchyni, neboť podomácku vyrobené koření je mnohem aromatičtější než kupované. Základem perníkového koření je skořice, hřebíček, nové koření, anýz, badyán a vanilka. Někdo přidává i další druhy, například kardamom, koriandr, fenykl, pepř, muškátový oříšek či zázvor. Záleží na chutích a zvyklostech každého z nás.

Když začne advent

Teprve se zásobou dobře utlučené kořenicí směsi se můžeme dát do přípravy těsta. Nejlepším časem, kdy je zadělat, je začátek prosince, protože medové těsto by správně mělo nějaký čas „zrát“ v ledničce. Také po upečení perníčky potřebují aspoň čtrnáct dní, aby trochu změkly, nehledě na to, že zdobení se může protáhnout na několik večerů. Receptů je ale spousta, můžeme zvolit některý z těch, podle nichž jsou upečené perníčky měkké hned, nebo jen za pár dní.

A pro jaké tvary se rozhodnout? Z perníkového těsta obvykle vypichujeme drobné tvary tvořítky na vánoční cukroví. Můžeme být ale originální a perníčky vykrajovat podle svých vlastních šablon z papíru tak, jak to každoročně dělají Vladimíra Komůrková, Květa Korečková nebo Alena Křibíková, jejichž práce ozdobily loňskou vánoční výstavu v pražské Botanické zahradě na Slupi.

Tradiční recept na perníčky

500 g hladké žitné nebo pšeničné mouky, 250 g moučkové-ho cukru, 2 lžíce kakaa, 1 necelá lžička jedlé sody, 2 celá vejce, 2 lžíce rumu, šálek medu ohřátého ve vodní lázni, vrchovatá lžíce mletého koření (např. fenykl, anýz, skořice, hřebíček, nové koření, badyán, zrnko pepře, kardamom, vanilka, citronová kůra)

Všechny sypké součásti včetně sody a koření pečlivě promícháme v míse a pak postupně zaděláváme teplou tekutou složkou (med, rum, vejce), nejlépe dobře rozšlehanou. Pak rukama propracujeme na vále do hladkého, tuhého těsta. Hotové těsto uložíme do mikrotenové fólie a necháme v chladničce alespoň čtrnáct dnů, ale i měsíc odpočinout. Odpočinuté těsto na vále znovu propracujeme, pak vyválíme plát asi půl centimetru silný a pomocí tvořítek vykrajujeme perníčky. Různé tvary a zvířátka můžeme tvarovat i „z ruky“ z tenkých válečků těsta. Perníčky potřeme žloutkem rozmíchaném v trošce rumu a rozložíme volně na plech potřený slabě olejem. Pečeme je při teplotě asi 180 ºC. Po vychladnutí zdobíme polevou.

Perníčky ihned do pusy

400 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 50 g másla, 2 vejce, 2 lžíce dobrého tekutého medu, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička perníkového koření, 1 žloutek na potření po upečení, bílková poleva (bílek, moučkový cukr, lžička citronové šťávy)

Všechny suché přísady smícháme v misce, přidáme ostatní ingredience a ručně zpracujeme na měkké, poddajné těsto. To zabalíme do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Druhý den předehřejeme troubu na 160 ºC a plechy na pečení vyložíme pečicím papírem. V malé misce si rozmícháme vidličkou žloutek s jednou lžící vody. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi půl centimetru, formičkami vypichujeme tvary a skládáme je na plech. Pečeme asi 8 až 10 minut a ihned po vytažení horké perníčky potřeme na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby se pěkně leskly. Necháme je vychladnout a teprve pak zdobíme polevou.

Text Martina Lžičařová, foto Petr Živný

Perníkové Vánoce


Komentáře

Napsat komentář