Ovoce ze zahrádky


Není nad ovoce z vlastní zahrady. Nejlépe chutná čerstvé, ale využijeme ho i při přípravě nejrůznějších ovocných moučníků, zmrzlin a koktejlů.

Ovocné fondue

Není nad to zakousnout se do právě utrženého jablka ze stromu na vlastní zahradě. Ale takový štrúdl také není k zahození… Nebo jablíčka v županu, jablečný džem, jablečnohruškový mošt… Podobně bychom mohli vyjmenovat dobroty z dalších druhů ovoce, které uzrává v našich zahradách – hrušky, švestky, třešně, višně, jahody, maliny, rybíz, angrešt…

Na pečené moučníky se hodí spíše pevnější ovoce, to měkké (maliny, ostružiny, jahody) je lepší přidat čerstvé na už upečený dezert. Ale moučníky nejsou všechno. Měkčí ovoce využijeme při přípravě mléčných koktejlů nebo dnes populárních smoothies (hustší konzistenci jim dodává jogurt nebo chuťově neutrální čerstvý tvarohový sýr).

Jablečný dezert z listového těsta

V létě nás ochladí domácí ovocná zmrzlina. Na její přípravu existuje více receptů, my vám prozradíme i jeden rychlý a velmi jednoduchý. Čerstvé ovoce lze podávat i ve slavnostnější verzi – s čokoládovým fondue. Z ovoce vykouzlíme i osvěžující salát, buď pouze ovocný, nebo ovocno-zeleninový.

www.philly.cz, www.pecenijeradost.cz

Ovocné fondue

30 g cukru, 125 ml smetany, 250 g nasekané hořké čokolády, 15 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, různé ovoce

Smícháme spolu všechny suroviny kromě ovoce. Vzniklou směs vložíme v misce do mikrovlnné trouby na plný výkon na 2 minuty. Hned po vyjmutí z trouby směs metličkou našleháme. Přelijeme do misky na fondue a zapálíme pod ní svíčku, aby fondue neztuhlo. Pak do tekuté čokolády namáčíme ovoce (velké předem nakrájíme na kousky), případně i sněhové pusinky nebo sušenky.

Zmrzlina na dřívku

Zmrzlina na dřívku

400 g čerstvého nebo mraženého ovoce (maliny, jahody, broskve), 3 polévkové lžíce cukru, 175 g sýru Philadelphia, 100 g bílého jogurtu, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 10 malých formiček na zmrzlinu (nebo malé kelímky od jogurtu), 10 dřívek

Čerstvé ovoce umyjeme (mražené rozmrazíme). Umícháme se 2 lžícemi cukru. Philadelphii, jogurt, zbývající cukr a citronovou šťávu vyšleháme elektrickým šlehačem. Třetinu krému zašleháme do ovocné hmoty. Ovocnou a krémovou hmotu dáváme ve vrstvách do formiček. Vpíchneme dřívko a necháme minimálně 5 hodin zamrazit.

Rychlá zmrzlina

ovoce, zahuštěné neslazené mléko tatra nebo smetana ke šlehání, cukr

Ovoce necháme zmrazit, velké nakrájíme na kousky. Zmrzlé ovoce dáme do mixéru, přilijeme trochu zahuštěného mléka a lehce osladíme. Vše rozmixujeme, podle potřeby přisladíme a ihned podáváme.

Smoothie (ovocný nápoj)

150 g mraženého ovoce, 400 ml mléka, 175 g sýru Philadelphia, 3 lžíce cukru

Smoothie (ovocný nápoj)

Ovoce necháme lehce rozmrazit a pomocí mixéru vyšleháme na pyré. Přidáme sýr, cukr a pak opět vyšleháme. Servírujeme do vysokých sklenic.

Jablečný dezert z listového těsta

175 g sýru Philadelphia original, 2 lžíce javorového sirupu, 1 lžičky skořice, 1 žloutek, 1 balení čerstvého listového těsta (270 g), 4 jablka, 2 lžíce cukru

Troubu vyhřejeme na 200 °C. Sýr s poloviční dávkou skořice a javorovým sirupem smícháme. Třetinu krému odložíme a do zbytku přimícháme žloutek. Těsto rozválíme na plechu, okraje mírně zvedneme. Naneseme krém se žloutkem. Poklademe plátky jablek a posypeme cukrem se skořicí. Pečeme ve spodní části trouby 20–25 minut a podáváme s krémem bez žloutku.

Rebarborové mističky

náplň: 400 g rebarbory, 100 g jahod, 40 g cukru, 5 g mleté skořice (1 lžička); drobenka: 90 g hladké mouky, 50 g cukru, 50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Smícháme v pánvi s cukrem. Vaříme na plném plameni za stálého míchání 8 minut. Přidáme jahody a skořici a necháme vychladnout. Připravíme si drobenku: ve velké míse smícháme vidličkou mouku, cukr, špetku soli a rostlinný tuk Hera. Vytvoříme drobící se těsto. Rebarborovou směs dáme do čtyř malých zapékacích misek a pokryjeme drobenkovou směsí. Pečeme do zlatova v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 25 až 30 minut.

Jahodový dort

Jahodový dort

250 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 4 vejce, 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 125 ml smetany, 1 balíček prášku do pečiva, 1,5 kg jahod, 1 balíček vanilkového cukru, želatina

Utřeme tuk s vanilkovým cukrem, pak přidáme žloutky, jeden po druhém. Do směsi přilijeme smetanu a dobře promícháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh. Těsto vlijeme na předem vymazaný a vysypaný plech nebo do koláčové formy. Pečeme asi hodinu v troubě předehřáté na 180 °C a pak necháme vychladnout. Mezitím si připravíme jahody – opereme je a rozpůlíme – pak je klademe na korpus těsně k sobě a nakonec zalijeme želatinou. Dort vložíme do lednice, aby želatina ztuhla. Dort podáváme vychlazený, můžeme dozdobit šlehačkou.

Angreštový drobenkový koláč

400 g hrubé mouky, 150 g cukru, 3 lžíce vanilkového cukru, 200 g másla, 1 vejce, špetka soli, 800 g angreštu, moučkový cukr, máslo na formu

Smícháme mouku, cukry a sůl. Přilijeme rozehřáté máslo, přidáme vejce a prsty hněteme, až vznikne drobenka. Dvě třetiny narovnáme do máslem vytřené formy a přitiskneme. Těsto poklademe omytým angreštem a posypeme zbylou drobenkou. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 50 minut do zlatova. Vychladlý koláč vyndáme z formy a poprášíme cukrem.

text: IVA TVRZOVÁ
foto: ARCHIV FIREM UNILEVER A PHILADELPHIA


Komentáře

Napsat komentář

Ďábelské párečky

Chuťovkou, která rozhodně stojí za vyzkoušení, jsou Ďábelské párečky s příchutí chorizo z Drůbežářských závodů klatovy. Jde o výrobek s 90% obsahem kuřecího masa z prsních a stehenních řízků, který je vhodný jak pro ohřev, tak ke grilování. Chutnají v celku s chlebem a hořčicí nebo nařezané na kousky proložené zeleninou na špízu. Paprika dává chorizu typickou červenou barvu a pikantní kouřovou chuť.
Balení o hmotnosti 240 g stojí 29,90 kč.

Ďábelské párečky