Pečené maso

Křupavá pečeně je v kuchyni vždycky sázka na jistotu. Každému druhu masa ovšem svědčí něco jiného. Zatímco prorostlejší vepřové proměníte pomalým pečením v dokonalý gurmánský požitek, u kuřete či krůty je lepší hlídat čas, aby si maso zachovalo šťavnatost.

marinovaná žebírka

Foto: Shutterstock

Marinovaná žebírka

  • 2 kg vepřových žebírek, 5 lžic tekutého medu, 5 lžic sladké chilli omáčky, 3 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce sójové omáčky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce hořčice, sůl a pepř

V hlubším pekáčku smícháme med, chilli omáčku, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, prolisovaný česnek, hořčici, sůl a pepř. Maso očistíme, nakrájíme na menší kousky a v pekáčku obalíme marinádou. Nádobu zakryjeme alobalem, vložíme do lednice a necháme přes noc marinovat. Druhý den vložíme zakryté do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme přibližně hodinu. Potom sejmeme alobal a ještě půl hodiny pečeme dozlatova.

křupavé pečené kuře

Foto: Shutterstock

Křupavé kuře

  • 1 celé kuře, lžíce sádla, sůl

Troubu předehřejeme na 220 °C. Mezitím kuře omyjeme, osušíme papírovou utěrkou, osolíme a do kůže vetřeme změklé sádlo. Kuře vložíme do pekáčku, dáme do trouby a teplotu hned snížíme na 180 °C. Asi po 20 minutách maso podlijeme 200 ml teplé vody a pečeme ještě asi 45–50 minut. Během této doby můžeme kuře ještě podle potřeby podlít nebo potřít výpekem.

pečené jehněčí na česeku

Foto: Shutterstock

Jehněčí kolínko na česneku

  • 2 jehněčí kolínka, 5 stroužků česneku, 4 lžíce oleje, snítka hladkolisté petržele, sůl

Troubu předehřejeme na 160 °C. Česnek rozdrtíme se solí a spolu s olejem jej důkladně vetřeme do jehněčího masa. Kolínka vložíme do pekáčku s poklicí a zakryté pečeme asi tři hodiny do změknutí, podle potřeby podlijeme vodou a přelijeme výpekem. Na závěr posypeme nasekanou petrželí. Podáváme se šťouchanými bramborami nebo bramborovým knedlíkem a špenátem.

krůtí pečeně

Foto: Shutterstock

Krůtí pečeně

  • Krůtí prso (přibližně 2 kg), 150 g slaniny, 3 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 2 lžíce tekutého medu, 500 ml kuřecího vývaru, 1 lžička tymiánu, snítka čerstvého rozmarýnu, sůl a pepř

Krůtí maso prošpikujeme podlouhlými špalíčky slaniny a svážeme jej kuchyňským provázkem do kompaktního tvaru. Maso osolíme, opepříme, potřeme olejem a posypeme tymiánem. V zapékací pánvi na plotně rozpálíme máslo a špalíček masa na něm ze všech stran orestujeme. Podlijeme vývarem, přidáme med a rozmarýn, přikryjeme poklicí a pečeme do změknutí, přibližně 2 hodiny na 180 °C. Na posledních 15 minut sejmeme poklici, přelijeme maso výpekem a necháme zezlátnout.

Foto: Shutterstock

Vepřové koleno

  • 2 ks vepřových kolen, 500 ml tmavého piva, 2 lžíce medu, kmín, sůl

Kolena omyjeme, osušíme, ze všech stran osolíme, posypeme kmínem a vložíme do pekáčku. Podlijeme pivem, přidáme med a dáme pozvolna péct na 140 °C. Kolena během pečení kontrolujeme, a pokud se odpaří tekutina, podlijeme pečeni vodou. Asi po pěti hodinách maso změkne. Teplotu v troubě pak zvýšíme na 220 °C a pečeme, dokud kůže není křupavá.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Pečené maso