Kávová překvapení


Káva je oblíbeným nápojen, ale může být i přísadou při úpravě sladkých a dokonce i slaných pokrmů.

Kávová překvapení

O kávě by se dal napsat dobrodružný román. Alespoň stručně: Pravlastí kávy je africká Etiopie a snad i arabský Jemen (první záznamy jsou z doby před začátkem našeho letopočtu). Pít se ale káva začala později, nejprve v Arábii. Odtud se šířila do Evropy. Až po velkých zámořských objevech v 15. a 16. století ji začaly evropské velmoci pěstovat ve svých zámořských koloniích – ve Střední a Jižní Americe, Indii, Indonézii, na Jamajce, Kubě, Filipínách.

Káva nemusí být jen surovinou pro přípravu lahodných nápojů, ale také přísadou do různých jídel – a to nejen sladkých moučníků, ale dokonce i slaných pokrmů: všech druhů mas včetně ryb, omáček, sýrů, vajec, zeleniny.

Používáme při tom kávu rozpustnou – dobře se totiž rozpouští nejen v horké, ale i ve studené tekutině. Víte, že první rozpustnou kávou na světě uvedenou na trh bylo roku 1938 Nescafé od Nestlé? I chuť rozpustné kávy se liší – záleží na kvalitě kávových zrn, jejich upražení a na poměru dvou základních druhů kávy (silnější robusty a jemnější arabiky) i dalším zpracování.

Recepty jsme tentokrát vybrali z nevšední kuchařky KÁVA – putování za tajemstvím kávových specialit, kterou připravil ve spolupráci se společností Nestlé Jorge Zorro -Juraj Liška. Kniha přináší nejen originální recepty, ale i příběhy lidí z oblastí kávových plantáží celého světa, u nichž autor pokrmy ochutnal a získal od nich recepty. Rozpočty jsou pro 4 osoby.

Kuřecí prsíčka Dilimb

400 g kuřecích prsíček, 8 – 10 lžiček octa balsamico, 8 – 10 lžiček medu, 8 – 10 lžiček kávy Nescafé Italiano, olej, sůl, pepř

Maso nakrájíme na 8 až 10 plátků, lehce naklepeme a povrch slabě nařízneme jako mřížku. Připravíme marinádu: kolik plátků masa, tolik lžiček balsamica, medu a kávy. Maso pomažeme marinádou a necháme 24 hodin uležet. Druhý den plátky prudce opečeme na oleji nebo je ogrilujeme. Servírujeme s gratinovanými brambory (plátky brambor zapečené se sýrem rozpuštěným v mléce).

Krůtí maso Boba Roye Johna

350 g krůtího masa, 1 lžíce kávy Nescafé Classic, 2 lžíce hrozinek, 100 g žampionů, 2 cibule, 1paprika, 1 konzerva hrášku, 1 lžíce škrobu, 1 jedlý kaštan, olej, sůl, bílý pepř

Do 1 l vody dáme kávu a povaříme. Necháme ji trochu vychladnout a pak do ní namočíme rozinky, až nabobtnají. Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a orestujeme na osmažené cibuli na oleji. Přidáme na nudličky nakrájenou papriku, na plátky nakrájené žampiony a hrášek. Vše za stálého míchání dusíme asi 15 minut. Pak zalijeme vývarem s hrozinkami. Povaříme, podle chuti osolíme a opepříme. Servírujeme s rýží posypané nastrouhaným jedlým kaštanem.

Drůbeží placičky Havana

350 g drůbežího masa, 150 g špenátových listů, 70 g tvrdého sýra, 1 vejce, 1,5 lžičky kávy Nescafé Classic, strouhanka, olej, sůl, maggi, pomeranč

Maso a špenát na jemno rozemeleme, přidáme nastrouhaný sýr, vejce, špetku soli, půl lžičky maggi a kávu. Zahustíme strouhankou na přiměřeně tuhou hmotu a tvoříme placičky. Obalíme je ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji z obou stran. Na talíři je pokapeme pomerančovou šťávou. Jako příloha se hodí americké brambory.

Bílá ryba Maya

4 kousky bílé ryby (aljašská treska) asi po 150 g, 6 cibulí, 50 g másla, 3 – 4 lžíce hladké mouky, 1 sklenka červeného vína, 1/2sklenky uvařené kávy Nescafé Gold, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, petrželka, olej

Do kastrolu nalijeme na dno olej, přidáme máslo, nasypeme na kroužky nakrájenou cibuli a osmahneme na mírném ohni, dokud nezesklovatí. Přilijeme kávu, víno a zaprášíme moukou. Zamícháme, krátce povaříme a dochutíme solí a pepřem. Kousky ryby osolíme a potřeme rozetřeným česnekem. Osmažíme z obou stran v pánvi na rozpáleném oleji. Na talíři zalijeme omáčkou s cibulí. Jako příloha se hodí vařené brambory sypané petrželkou, ozdobíme citronem a cherry rajčátky.

Smaragdová rajčata

650 g rajčat, 200 g sýra, olivový olej, 1,5 lžíce kávy Nescafé Classic, sůl, pepř, 2 lžíce čerstvé bazalky, 70 g cukru krystal, sklenka suchého bílého vína

Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Položíme na rozpálený olej, zasypeme cukrem, kávou a bazalkou a krátce orestujeme. Uděláme polevu z olivového oleje, vína a trošky bazalky. Teplá rajčata rozložíme na talíř, zalijeme polevou a posypeme strouhaným sýrem. Hodí se jako předkrm nebo příloha k masu.

Jorgeho řezy

250 g másla, 200 g medu, 4 vejce, 100 g křupavého müsli, 150 g mletých lískových oříšků, 2 lžíce kávy Nescafé Classic, 2 lžíce slunečnicových semínek, 1 lžíce dýňových semínek, 150 g pšeničné celozrnné mouky, 1 lžička prášku do pečiva, hotová zmrzlina

Utřeme máslo s medem, vmícháme celá vejce. Přisypeme müsli s ořechy a semínky a promícháme. Smícháme mouku s práškem do pečiva a kávou, přidáme krém a vše promícháme. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 180 °C 20 minut. Ještě horký moučník vyklopíme a necháme vychladnout. Rozkrájíme na kostky, uprostřed uděláme otvor a plníme zmrzlinou.

Dort Guayabal

5 vajec, 100 g čokolády, 100 g másla, 250 ml šlehačky, 1 lžíce kávy Nescafé Classic, 50 g cukru krupice, 1 lžíce kávového likéru, 6 lžic polohrubé mouky, prášek do pečiva, moučkový cukr, 1 pomeranč, 1 lžíce hrubé mouky

Žloutky utřeme s cukrem. Do kastrolu dáme na mírný oheň rozehřát máslo s čokoládou, pak přidáme svařenou šlehačku s kávou. Vzniklou hmotu necháme zchladnout a zastudena promísíme se žloutky. Přidáme ušlehané bílky, kávový likér a nakonec polohrubou mouku se špetkou prášku do pečiva. Hmotu okamžitě nalijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct do vyhřáté trouby zhruba na 10 minut při teplotě 170 °C. Upečený dort vyklopíme, po zchladnutí posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme ovocem.

www.nescafe.cz, www.prepninafrappe.cz

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: JAN PŘEROVSKÝ


Komentáře

Napsat komentář

TIP!

OMÁČKY APETITO

Nejen o dovolené přijde vhod rychle připravené jídlo. Například Hotové sýrové omáčky Apetito z řady Dobrá kuchyně. Jsou s pěti příchutěmi (s bylinkami, ementálem, nivou, houbami a se šunkou), vyrobené z pravého sýra, čerstvé, pouze chlazené. Nová, vylepšená receptura zajišťuje omáčkám výraznější chuť, vyšší podíl a větší kousky jednotlivých ingrediencí. Hodí se k těstovinám, masům, do salátů, ale i na zapékání a grilování. Jsou plněny do lehkého plastového „stojacího“ sáčku, v němž omáčku i ohříváme a servírujeme na stůl.

Spotřebitelé zvolili omáčky Apetito Nejlepší novinkou roku 2006. Sáček o obsahu 150 g stačí na dvě porce a stojí zhruba 24,90 Kč.

Hotové sýrové omáčky Apetito z řady Dobrá kuchyně