Začněte nový rok zlehka
Pokud se chystáte po Vánocích a silvestrovských oslavách odlehčit jídelníček, zkuste to se zeleninovými polévkami a ovocnými smoothies. Pokud nemáte po ruce čerstvou zeleninu, o ovoci nemluvě, můžete použít kvalitní mražené produkty. Mražené ovocné směsi se hodí do rychlých smoothies, které jsou nabité vitamíny. Zeleninové směsi zase oceníte při přípravě polévek a do základů omáček, nebo jako zdravou přílohu k rybám a libovým masům.
Začít můžete receptem na borůvkovo–banánové smoothie (2 porce, doba přípravy 10 minut):
Ingredience:
1 balení Borůvky Dione 200 g
1 banán
½ šálku bílého jogurtu
1 polévková lžíce medu
100 ml vody
Postup:
Do smoothie makeru nebo mixéru vložte rozmrazené borůvky, přidejte banán nakrájený na plátky, ½ šálku bílého jogurtu a vše zalijte vodou. Nakonec přidejte lžíci medu a promixujte.
Dýňová polévka (2 porce, doba přípravy 30 minut):
Ingredience:
1 balení Dýně Hokaido Dione Extra 450 g
1 ks cibule
1 ks mrkve
1 ks zeleninový bujón
sůl
olivový olej
80 g másla
½ lžičky kari
Postup:
V hrnci osmahneme na másle lehce do zlatova nakrájenou cibulku. Poté přidáme na kousky nakrájenou mrkev a za chvíli dýni. Vše orestujeme, osolíme, přidáme vodu s bujónem a vaříme do měkka asi 15 minut. Nakonec vše rozmixujeme a dochutíme ½ lžičkou kari, osolíme, opepříme podle chuti a necháme ještě povařit 3–4 minuty. Můžeme ozdobit opraženými semínky dýně a kapkou olivového oleje nebo kysanou smetanou.
Čerstvý losos se zeleninou a polníčkem (1 porce, doba přípravy 20 minut):
Ingredience:
1 balení Bretaňská směs Dione 350 g
200 g čerstvý losos
polníček
zeleninový vývar
olivový olej
máslo
sůl
pepř
Postup:
Čerstvého lososa očistíme, ze všech stran zatáhneme na pánvi s olivovým olejem a trochou másla. Do pánve s masem vysypeme ze sáčku bretaňskou zeleninovou směs a orestujeme. Poté lehce podlijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a pod pokličkou podusíme do měkka. Polníček promícháme s olivovým olejem. Nakonec podáváme čerstvého lososa s bretaňskou zeleninou a polníčkem.
TEXT: REDAKCE
FOTO: DIONE