Káva pokaždé jinak

Rubrika: Recepty

Káva, to není jen turek, espresso, cappuccino či latté. Díky způsobu přípravy a dalším přidaným ingrediencím může mít káva mnoho podob i chutí.

Domlouváme-li si s přáteli setkání nebo je zveme k sobě domů, v pozvání určitě zazní i slovo „káva“: Co říkáš, nezajdeme na kávu? Co kdybychom se sešli a někde si dali kafe? Přijď k nám na kafíčko…

Od dříve oblíbeného turka s lógrem přešla většina „kafařů“ k espressu a nápojům z něj odvozených. Je to i díky tomu, že si můžeme kávovar pořídit domů. Těch „domácích“ je na trhu celá řada, jednodušších i nabízejících mnoho funkcí. Snadnou přípravu umožňuje také káva instantní, rozpustná, o které se ale odborníci nevyjadřují příliš pochvalně a spíše doporučují – pokud nemáme elektrický kávovar – připravovat nápoj z klasické mleté kávy například ve french pressu (konvičce s filtrem) nebo v různých překapávačích, kterých je více druhů.

Kdo má rád kávu, ale ze zdravotních důvodů mu vadí, může ji nahradit kávou bez kofeinu nebo si nápoj připravovat z kávovinových náhražek (jako je například Caro, vyrobené z ječmene, čekanky a žita).

Pro vánoční období jsme připravili trochu netypické a originální kávové recepty. Některé vás příjemně zahřejí – především ty s alkoholem nebo chilli papričkami, jiné – se zmrzlinou či ledem – zas ochladí.

Spoustu zajímavých informací o kávě, jejím zpracování, přípravě i nejrůznější lákavé kávové recepty doplněné fotografiemi najdete například v publikaci Kniha o kávě (nakladatelství Smart Press) od kávové specialistky Petry Veselé. V Praze můžete navštívit i muzeum kávy Alchymista.

 


Kávový grog

1 bílek, 15 g cukru, 1 balení vanilkového cukru, 100 ml kávy, 2 lžíce koňaku

Bílek s cukrem a vanilkovým cukrem dáme do nádoby na plotýnku a pří mírné teplotě umícháme do pěny. Přilijeme kávu a dále mícháme, až je hmota lehce krémová. Nakonec přidáme koňak.

Čokoládový bon-bonek
espresso, 5 ml Jesenky, 5 ml Pikaa, mléčná pěna nebo šlehačka na ozdobení

Do panákové skleničky vymáčkneme trochu Pikaa (zahuštěné slazené mléko s kakaem), stačí půl centimetru, což je zhruba 5 mililitrů. Máte-li rádi sladkou kávu, použijte 10 ml. Pak přidejte další vrstvu – espresso. Nechte ho stékat pomalu po skle. Přidejte stejné množství, tedy 5 – 10 ml zahuštěné slazené smetany Jesenky. Opět nalijte kávu. Ingredience vytvoří čtyři vrstvy a nepromíchají se. Ozdobit můžete trochou teplé mléčné pěny nebo šlehačkou.

Adventní Caro
2 lžičky cereálního nápoje Caro, 150 ml mléka, 50 ml vody, 25 g cukru, plátek kandovaného pomeranče, plátek kandovaného citronu, hřebíček, celý pepř, skořice, badyán

V rendlíku rozpustíme cukr do karamelu, přidáme hřebíček, celý pepř, skořici, badyán a na nízké teplotě necháme chvilku prohřívat. Koření můžeme nechat v rendlíku, nebo ho použít na ozdobení a nalepit ho na špejli. Karamel zalijeme vodou a rozvaříme. Přidáme Caro a mléko, promícháme a nalijeme do skleniček. Ozdobíme kandovaným ovocem.

Mandlovo-skořicové Caro Latté
2 lžičky cereálního nápoje Caro, 100 ml mléka, 50 ml vody, 50 ml mandlového likéru, 1 g mleté skořice, 15 g cukru, 10 g na plátky krájených mandlí

Caro zalijeme horkou vodou ohřátou na 90 °C a přidáme mandlový likér. Do ohřátého mléka na cca 70 °C přidáme cukr a skořici, vyšleháme do pěny a nalijeme na připravené Caro. Ozdobíme nasucho opečenými plátky mandlí.

Bižudrink
1 kopeček vanilkové zmrzliny, 1 kelímku vanilkového pudinku Danette, espresso nebo 30 ml mokka kávy, 10 ml mléka

Připravíme kávu, pak dáme všechny ingredience do mixovací nádoby a umixujeme. Nápoj nalijeme do širší sklenice. Můžeme ozdobit trochou šlehačky a dvěma kávovými zrnky.

Pikatní Caro s pepřem a chilli
2 lžičky cereálního nápoje Caro, 100 ml mléka, 50 ml kokosového mléka, 50 ml vody, 1 g citronové trávy, 15 g cukru, 1 g chilli papričky – podle chuti, čerstvý koriandr, celý pepř

Caro zalijeme horkou vodou s kokosovým mlékem ohřátým na 90 °C. Do ohřátého mléka na cca 70 °C přidáme cukr s rozmačkanou citronovou trávou, vyšleháme do pěny a nalijeme na připravené Caro. Ozdobíme podle chuti nasekanými chilli papričkami, hrubě drceným pepřem a čerstvým koriandrem.

Miramare
espresso, 1 kopeček vanilkové zmrzliny, 10 ml mléka, 10 ml pomerančového džusu, na ozdobení: 2 ml pomerančového sirupu, cukr, čtvrtka plátku pomeranče

Všechny ingredience dáme do mixovací nádoby a ušleháme je. Okraj skleničky namočíme v pomerančovém sirupu a poté v cukru. Ušlehaný nápoj nalijeme do skleničky a ozdobíme pomerančem.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SMART PRESS, CARO A SHUTTERSTOCK

Káva pokaždé jinak