Banánové dezerty

Banány jsou oblíbené ovoce nejen kvůli výživovým hodnotám, ale hlavně pro svou sladkou chuť, díky níž mohou v řadě receptů částečně či úplně nahradit rafinovaný cukr. Nečekané dobroty lze vykouzlit i z přezrálých kousků, které už je opravdu potřeba sníst.

banánový chlebíček

Foto: Shutterstock

Banánový chlebíček s ořechy

  • 250 g polohrubé mouky, 4 banány, 50 g cukru, 100 g rozpuštěného másla, sáček vanilkového cukru, 2 vejce, 1 lžíce holandského kakaa, 50 g vlašských ořechů, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička jedlé sody, špetka soli

Troubu předehřejeme na 180 °C. Do větší mísy odvážíme všechny suché suroviny a ořechy. Poté přimícháme rozmačkané banány, vejce a po kapkách přiléváme rozpuštěné máslo. Těsto přelijeme do formy vyložené papírem na pečení a dáme do trouby. Pečeme asi 50 minut.

banánové lívance

Foto: Shutterstock

Zdravé lívance

  • 2 zralé až přezrálé banány, 100 g ovesných vloček, 2 vejce, 150 ml mléka, špetka soli, půl lžičky skořice, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, tuk na smažení

Všechny ingredience vložíme do hluboké nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého těsta. Lívance opékáme na pánvi dozlatova z obou stran. Podávat je můžeme s čerstvým ovocem, marmeládou nebo třeba javorovým sirupem.

banánové brownie

Foto: Shutterstock

Banánové brownies

  • 3 banány, 150 g čokolády s vysokým podílem kakaa, 150 g hladké mouky, 3 vejce, 150 g másla, 150 g cukru, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, hrst vlašských ořechů

Troubu předehřejeme na 180 °C. Čokoládu a máslo rozpustíme na mírném ohni nebo ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout. V misce smícháme rozmačkané banány, cukr, vejce a pomalinku přiléváme čokoládovou směs. Přisypeme suché ingredience a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek. Nakonec do těsta přidáme nasekané vlašské ořechy a důkladně promícháme. Směs přelijeme do připravené formy vymazané máslem nebo vyložené pečicím papírem. Pečeme 25–30 minut.

řezy á la krtkův dort

Foto: Shutterstock

Řezy à la krtkův dort

  • Těsto: 300 g hladké mouky, 150 g cukru, 3 vejce, 200 ml oleje, 200 ml mléka, 1 kypřicí prášek, špetka soli
  • Krém: 250 g mascarpone, 250 ml smetany ke šlehání, 250 g plnotučného tvarohu, 250 g zakysané smetany, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g čokolády na vaření, 3–4 banány (podle velikosti formy)

Troubu zapneme na 180 °C a formu na pečení vyložíme pečicím papírem. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do pěny a pomalu zapracujeme olej a mléko. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem a přidáme do žloutkové směsi. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu a opatrně vmícháme do těsta. To vlijeme do připravené formy a pečeme asi 45 minut, dokud není korpus propečený. Smetanu pomocí robotu či ručního šlehače vyšleháme s mascarpone. Postupně přidáváme tvaroh a zakysanou smetanu a na závěr vmícháme vanilkový cukr a strouhanou čokoládu. Z upečeného korpusu opatrně sejmeme asi centimetrovou vrstvu a rozdrobíme ji. Na upečené těsto, které zůstalo ve formě, klademe podélně rozkrojené banány, ty zakryjeme vrstvou krému a na závěr posypeme drobečky z čokoládového korpusu. Dezert dáme odležet asi na dvě hodiny do lednice.

banány v čokoládě

Foto: Shutterstock

Banány v čokoládě

  • 4 banány, 200 g čokolády na vaření, nasekané ořechy

Banány překrojíme na polovinu a napíchneme na špejli nebo nanukové dřívko. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, ideálně v užší nádobě. Banány namáčíme v čokoládě a ihned je posypeme sekanými ořechy. Pak necháme asi 15 minut v lednici ztuhnout.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Banánové dezerty