Recepty z drůbežího masa
Drůbeží maso neodmyslitelně patří k vyváženému jídelníčku. Představuje zdroj plnohodnotných bílkovin, je jemné, křehké a skýtá nespočet možností, jak je upravit.
Pomalu pečená kachna s jablky
- Celá kachna, 3 jablka, 2 lžíce medu, šťáva z jednoho pomeranče, kmín, sůl
Kachnu důkladně očistíme, omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Osolíme zvenku i zevnitř, okmínujeme a vložíme do pekáče. Med smícháme s pomerančovou šťávou a přilijeme ke kachně. Zakryjeme poklicí a vložíme do trouby na 120 °C. Pečeme čtyři hodiny a během této doby občas maso přelijeme výpekem a zkontrolujeme, zda nepotřebuje podlít. Pak sejmeme víko, zvýšíme teplotu na 180 °C, přidáme omytá rozkrojená jablka a pečeme dalších 30 minut dokřupava.
Krůtí roláda se špenátem
- 750 g krůtích prsou vcelku, 200 g anglické slaniny nakrájené na plátky, 1 cibule, 400 g listového špenátu, 2 vejce, 200 g goudy, 3 stroužky česneku, olej, sůl, pepř
Nejprve si připravíme náplň do rolády. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme ji v kastrolu dozlatova. Přidáme špenát (pokud je zmražený, necháme jej předem trochu povolit), sůl, rozetřený česnek, podlijeme troškou vody a podusíme asi 10 minut. Do špenátu rozklepneme vejce, promícháme a odstavíme z plotny. Zapneme troubu na 180 °C. Krůtí maso rozkrojíme na plát a přes fólii naklepeme. Osolíme, na maso naneseme vrstvu špenátu, posypeme strouhaným sýrem, opatrně zabalíme a zajistíme jehlou nebo nití. Přeneseme do pekáčku vymazaného olejem a na povrch rolády naskládáme plátky slaniny. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme přibližně 60 minut.
Kohout na víně
- Mladý kohout, 150 g anglické slaniny, 100 g másla, 250 g žampiónů, 2 šalotky, 2 mrkve, 3 stonky řapíkatého celeru, 3 stroužky česneku, olivový olej, 500 ml červeného vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, půl skleničky nakládaných cibulek, čerstvé bylinky (šalvěj, rozmarýn, tymián), 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, sůl
Kohouta omyjeme, rozporcujeme na menší kousky a osolíme. Mrkev, celer a šalotku očistíme a nakrájíme na větší kousky. V hlubším zapékacím kastrolu rozpálíme olivový olej a maso na něm ze všech stran zprudka opečeme. Kousky kohouta vyjmeme a na zbylém tuku orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky, zeleninu a přidáme rajčatový protlak a nasekaný česnek. Podlijeme vínem, vrátíme zpět maso, přidáme bylinky svázané v kousku gázy a ostatní koření. Vložíme do trouby a pečeme na 180 °C, dokud maso nezměkne. Podle potřeby během pečení podléváme vodou. Před koncem pečení na másle orestujeme očištěné a pokrájené žampiony a nakládané cibulky, které pak přidáme do pekáčku k masu. Podáváme se šťouchanými brambory.
Italské kuřecí paličky
- 4 spodní kuřecí stehna, 250 ml rajčatové passaty, 100 g cherry rajčat, 1 paprika, 3 stroužky česneku, 100 g černých oliv bez pecky, čerstvý rozmarýn, olivový olej, sůl
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, osolíme a vložíme do zapékací mísy vymazané olejem. Pečeme v troubě na 180 °C asi 30 minut a podle potřeby podlijeme troškou vody. Mezitím si očistíme a nakrájíme papriku a rajčata. Pak zapékací mísu vyjmeme z trouby, přidáme passatu, rozetřený česnek, nakrájenou zeleninu, olivy a rozmarýn. Vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších 20 minut.
Kuřecí tacos s avokádem
- 200 g kuřecích prsou, 10 ks kukuřičných tortill, 5 rajčat, 2 avokáda, šťáva z limety, 1 šalotka, olivový olej, hladkolistá petržel, 2 stroužky česneku, chilli podle chuti, půl lžičky římského kmínu, sůl, pepř
V misce smícháme 5 lžic olivového oleje, šťávu z limetky, rozetřený česnek, římský kmín, chilli, sůl a pepř a připravíme marinádu. Kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na nudličky a vložíme do marinády. Necháme alespoň 30 minut odležet. Mezitím omyjeme a nakrájíme rajčata, avokádo, oloupeme a najemno nasekáme šalotku. Placky z obou stran opečeme na suché pánvi a nakonec zprudka osmahneme kousky masa. Zeleninu a maso nandáme na tortilly, podávat můžeme se zakysanou smetanou.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock