Jahodové laskominy

Rubrika: Recepty

Jahody patří k nejoblíbenějšímu tuzemskému letnímu ovoci. Chutnají jen tak čerstvé i v nejrůznějších úpravách.

Pro svou lahodnou chuť, příjemnou vůni a šťavnatost jsou jahody považovány za lahůdku, na které si rádi pochutnávají malí i velcí. Stačí zralé plody rozmačkat, posypat cukrem, možná ještě přidat šlehačku nebo kysanou smetanu – a jen se rozplývají na jazyku.

Ale nabízí se mnoho dalších úprav, při kterých použijeme jahody čerstvé i tepelně upravené. Čerstvé jahody, celé nebo krájené, se dobře vyjímají na nejrůznějších moučnících a dezertech. Přidávají se i ke zmrzlině, pudinkům, plníme jimi palačinky, přidáváme do ovocných pohárů. Připravujeme z nich sladké krémy a omáčky, jsou náplní nejrůznějších moučníků a nákypů. Velmi oblíbeným jídlem jsou jahodové knedlíky.

Z jahod se dá připravit i výborný džem, kompot, sirup, koktejl, zmrzlina. Lze je zavařovat, mrazit a dokonce i sušit.

Jahody jsou výborným zdrojem vitamínu C a jsou velmi dietní – 100 g má jen 27 kcal. U někoho však mohou vyvolat alergickou reakci – kopřivku.

Toto ovoce můžeme mít na stole díky dovozu ze zahraničí po celý rok, ale nejchutnější a nejvoňavější jsou ty, které dozrají na sluníčku na našich záhonech. Jahod je mnoho odrůd, některé plodí celé léto, nejaromatičtější jsou malé lesní jahůdky.

Nepečený piškotový moučník

3 balíčky kulatých dětských piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, 1 kelímek šlehačky, jahody, 4 vanilkové cukry

Ušleháme šlehačku a vmícháme do ní zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Do dortové formy rozložíme alobal nebo celofán a na něj poskládáme vrstvy piškotů, jahod a šlehačkového krému. Vrstvy střídáme, zakončíme piškoty, které pokapeme jahodovou šťávou. Zatížíme a dáme do chladničky, nejlépe přes noc.

Kostky corn flakes

350 g corn flakes (kukuřičných lupínků), 100 g másla, 40 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaového prášku, 2 lahve šlehačky ve spreji, jahody, kiwi, citrón, hořká čokoláda

Trochu kukuřičných lupínků dáme stranou na ozdobu, ostatní rozmačkáme válečkem na kousíčky. Přidáme máslo, trochu cukru, kakao a zpracujeme v pevné těsto. To rozválíme na obdélník a necháme vychladit. Pak ostrým nožem krájíme na čtverce. Na ně nastříkáme šlehačku, posypeme nakrájeným ovocem, lupínky a nastrouhanou čokoládou.

Tvarohový dezert s jahodami

250 g tvarohu ve vaničce, 150 g sýru cottage, šťáva z 1 citrónu, 400 g jahod, 50 g cukru, 4 sušenky

Z tvarohu, sýru cottage, citrónové šťávy a cukru umícháme krém. Jahody rozmačkáme a vmícháme do krému. Dáme do misek, ozdobíme půlkami jahod a přidáme sušenku.

Letní sendvič

kornspitz nebo jiné tmavé pečivo, jogurtové (pomazánkové) máslo, sýr Brie, Hermelín nebo kozí, čerstvé jahody, salátové listy

Pečivo podélně rozřízneme (ale zcela nedořízneme) a otevřeme. Spodní stranu tence potřeme jogurtovým máslem. Vložíme listy salátu, na ně pokládáme plátky jahod a sýru. Pečivo uzavřeme.

Jahodové knedlíky

3 vejce, 125 g másla, 2 lžíce cukru, 375 g netučného tvarohu, 150 g polohrubé mouky, jahody, tvrdý tvaroh, cukr, máslo, kysaná smetana

Vejce rozšleháme se změklým máslem a cukrem do pěny. Vmícháme tvaroh a mouku. Hebké těsto necháme aspoň hodinu ztuhnout v chladničce. Omyté a osušené jahody balíme do těsta a tvarujeme koule. Vaříme krátce ve vroucí vodě jen tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch. Na talíři každý knedlík roztrhneme vidličkou, posypeme strouhaným tvrdým tvarohem a cukrem, polijeme horkým máslem a navrch dáme kysanou smetanu

Jahodový nákyp s tvarohem

250 g tvarohu, 250 g jahod, 4 lžíce cukru, 1lžíce citrónové šťávy, 2 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce cukru, 2 lžíce krupičky, trochu mléka, tuk na vymazání formy, jahody na ozdobu

Jahody nakrájíme, zasypeme 4 lžícemi cukru a zakapeme citrónovou šťávou. Tvaroh utřeme se žloutky, 2 lžícemi cukru, mlékem i krupičkou a dobře propracované těsto zlehčíme tuhým sněhem z bílků, oslazeným vanilkovým cukrem. Část těsta rozložíme do vymazané zapékací formy, poklademe jahodami a přikryjeme zbytkem těsta. Pečeme v předehřáté troubě asi 35 minut. Porce zdobíme čerstvými jahodami.

Rychlá zmrzlina

jahody, neslazené kondenzované mléko, cukr

Jahody necháme zmrazit (nemusí být „na kost“). Dáme je do mixéru, zalijeme kondenzovaným mlékem, přidáme cukr a rychle rozmixujeme na ledovou kaši. Ihned podáváme.

Studená omáčka

200 g jahod, 50 g cukru, 6 lžic vody, šťáva z 1 citrónu

Omyté jahody s cukrem, vodou a citrónovou šťávou rozmixujeme na kaši, drobné kousky ovoce můžou zůstat. Omáčkou poléváme ovocné poháry, tvarohové a pudinkové krémy, zmrzliny.

Jahodový koktejl

2 dl podmáslí nebo smetany, 4 jahody, 100 g vanilkové zmrzliny, jahoda na ozdobu

Rozmixujeme jahody se zmrzlinou na jemno, přilijeme podmáslí nebo smetanu a napěníme, nejlépe prošleháním ručně metlami nebo elektrickým šlehačem. Jahodu nařízneme a nasadíme na okraj sklenice.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: PROFIMEDIA.CZ

Jahodové laskominy