Polévky pro zahřátí

K polévkám většinou upíráme svou pozornost především v zimním období. Kromě toho, že nás zasytí a zahřejí, dají se snadno uvařit den předem. Navíc do některých z nich lze rafinovaně použít spousty zeleniny, která prospívá naší imunitě.

Gulášová polévka

1 cibule, 2 lžíce sádla, 300 g hovězího masa, 1 lžíce sladké papriky, 1 litr hovězího vývaru, 2 brambory, 1 lžíce hladké mouky, sůl a čerstvě mletý pepř, kmín, majoránka, mleté chilli, 2 stroužky česneku, lžička rajčatového protlaku

V hrnci na jedné lžíci sádla zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme kousky masa a 3 minuty opékáme. Zaprášíme paprikou, zamícháme a ihned zalijeme polovinou vývaru. Osolíme, okořeníme pepřem, kmínem a špetkou chilli a přiklopené dusíme doměkka. Mezitím v jiném hrnci zpěníme na zbylém tuku mouku, zalijeme ji zchladlým vývarem a rozmícháme všechny hrudky. Přilijeme k základu, přidáme brambory, česnek, majoránku a za občasného míchání vaříme asi 15 minut, až brambory změknou. Podle chuti můžeme přidat rajčatový protlak rozmíchaný v trošce vody.

Krémová houbová polévka

50 g sušených hub, 3 lžíce másla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, lžička sušeného tymiánu, 700 ml kuřecího vývaru, sůl, pepř, smetana ke šlehání, 4 žampiony

Sušené houby namočíme na půl hodiny do vody. Potom ve velkém hrnci na rozehřátém másle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a mícháme 2 minuty. Postupně za stálého míchání přidáme studený vývar a vaříme 30 minut. Pak polévku rozmixujeme, zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Na mírném ohni vaříme ještě 5 minut. Mezitím si na másle orestujeme pokrájené žampióny, kterými při podávání polévku ozdobíme.

Kapustnica

1 lžíce vepřového sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, bobkový list, 1 lžíce sladké papriky, hrst sušených hub, 2 uzené klobásky, 500 g kysaného zelí, pepř a sůl

V hrnci necháme rozpustit sádlo, přidáme cibuli, česnek a bobkový list a dusíme, dokud cibule nezměkne. Přisypeme papriku, krátce orestujeme a přidáme předem namočené houby, nakrájenou klobásu a zelí. Podlijeme 1 litrem vody, osolíme, opepříme a vaříme zhruba 30 minut.

Silný kuřecí vývar s domácími nudlemi

Na vývar: 2 l vody, 1 kg kuřecích kostí, křídel a drobů, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, cibule, 2 stroužky česneku, 5 kuliček pepře, sůl, nať petržele
Na nudle: 5 lžic hrubé mouky, vejce

Kuřecí kosti zalijeme vodou, osolíme, přidáme polovinu zeleniny, očištěnou cibuli včetně slupky, celé kuličky pepře a zakryté pokličkou dáme vařit. Pěnu, která se během vaření sráží na povrchu, sebereme, aby vývar zůstal čirý, a na mírném ohni necháme velmi pozvolna probublávat dvě hodiny. Mezitím si připravíme nudle. Na vále smícháme mouku s vejcem a vypracujeme pevné těsto. Podle potřeby můžeme přidat lžíci vody nebo dosypat mouku. Z těsta vyválíme tenký plát, který necháme přibližně 30 minut oschnout. Ten potom rozkrájíme na přibližně 5 cm široké pruhy, které naskládáme na sebe. Z nich ukrajujeme co nejtenčí nudle a necháme je volně sušit na vále. Po dvou hodinách vývar přecedíme, z kostí obereme maso, které můžeme vrátit do polévky, přidáme čerstvou nakrájenou zeleninu a nudle a vaříme do změknutí. Podáváme s nasekanou čerstvou petrželovou natí.

Čočková polévka s kořenovou zeleninou

100 g čočky, 3 lžíce oleje, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 petržel, 1 mrkev, 100 g celeru, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka

Přebranou a předem namočenou čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. V jiném hrnci na oleji zpěníme cibulku, poprášíme moukou a zalijeme studenou vodou. Přidáme nakrájenou zeleninu, uvařenou čočku, osolíme, opepříme a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Na závěr dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou a krátce povaříme.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Polévky pro zahřátí