Hrnce, kastroly, rendlíky


Mezi nezbytné kuchyňské vybavení patří hrnce, kastroly a rendlíky. Vybírat můžeme z různých provedení.

Litinový oválný kastrol s poklicí na vaření i pečení (IKEA)

Chcete uvařit polévku, těstoviny nebo brambory? Bez hrnce se neobejdete. Na dušený pokrm se hodí trochu nižší a širší nádoba – kastrol. Při přípravě omáčky sáhnete nejspíš po rendlíku, nádobě s jedním delším uchem.

Jaký materiál zvolit

Měděné nádobí se vyrábí v mnoha velikostech (Mauviel)

Na výrobu nádobí se používají různé druhy materiálů. Je to především nerezová ocel, měď, hliník, speciální slitiny, litina, smaltovaný plech, varná keramika a sklo. Každý má svá pro a proti. Záleží i na zvyklostech a způsobu vaření. Litina je těžká, déle se rozehřívá, ale teplo dlouho udržuje.

Pro rychlou úpravu potravin se hodí materiál, který se rychle zahřeje – hliník a měď. Barevné smaltované nádobí oživí kuchyni, ale vyžaduje šetrnější zacházení, varné sklo umožňuje stále sledovat přípravu jídla, ale je citlivé na nárazy i střídání teplot.

Nové technologie

Důležitý je nejen samotný materiál, ale i jeho zpracování. Dnes se využívá například vrstvení různých materiálů, kdy se tak kombinují jejich dobré vlastnosti. Například vnitřní vrstva z hliníku a vnější vrstvy z oceli zajistí rychlou a rovnoměrnou distribuci tepla jako u nádobí měděného a hliníkového.

Rendlík s keramickým povrchem, vhodný na indukci (Delimano)

Výhodou u nádobí je určitě zesílené dno – déle udržuje teplotu, ale také se nedeformuje a dobře přiléhá na plotnu. Příprava jídla je tak kratší a ekonomičtější.

Ucha by měla být z takového materiálu a upevněna tak, aby se od stěn nezahřívala a byla bezpečná pro uchopení.

Nic se nepřipeče

Největším přínosem poslední doby jsou nepřilnavé povrchy, kterými se opatřují vnitřky nádob. Umožňují přípravu pokrmů na minimálním množství tuku nebo i úplně bez něj – jídlo je tak zdravější, navíc se nepřipeče a nádobí se i velmi snadno udržuje. Stačí vypláchnout a utřít papírovým ubrouskem. Mezi tyto antiadhezní povrchy patří například teflon, titan a nejnověji keramická vrstva.

Jaký hrnec na indukci?

Na sklokeramické a elektrické plotny můžeme postavit v podstatě jakékoliv nádobí. Ale u indukčních varných desek vyžaduje způsob přenosu tepla nádobí s magneticky vodivým dnem.

Nádobí M´stone2 má tělo z anodizovaného hliníku a vnitřní keramický nepřilnavý povrch (Mauviel)

Takovým je například italské nádobí Delimano Ceramica Suprema. Je v průměru o 20 % lehčí než ostatní indukční nádobí, lépe se s ním manipuluje nejen díky nižší hmotnosti, ale také díky ergonomickému tvaru. Nádobí Delimano je vyrobeno z materiálu, který tvoří hliníkový základ s porcelánovým povrchem z vnější strany a odolnou keramickou vrstvou z vnitřní strany, na níž se pokrmy nepřipalují, který se nepoškrábe a lehce se čistí. To doplňují ergonomické a měkké rukojeti s termosenzorem a skleněná poklička s držákem na vařečku.

Titanové nádobí v různých velikostech a tvarech (Cezarrino)

Vedle různých pánví si můžete pořídit hrnec o průměru 24 cm a rendlík o průměru 16 cm. Na nádobí je pětiletá záruka.

Titanové nádobí

Mezi špičku v kategorii titanového nádobí se řadí nádobí Cezarrino, vyráběné v ČR. Je ze speciální slitiny ALUTOP, která je legována mědí, vyznačující se lepšími tepelnými vlastnostmi a výbornou tepelnou setrvačností. Nádobí je z několika vrstev, vnitřní titanová a antiadhezní zabraňují přichytávání pokrmů a umožňují vaření bez tuků i jednoduché a rychlé čištění. Nádobí lze použít na plotnu i do trouby, je velmi odolné vůči střídání teplot i oděru. Na rovnost zesíleného dna (8 – 10 mm) poskytuje výrobce záruku patnáct let.

Nízký měděný kastrol se hodí na pečení a dušení (Mauviel)

Každý kus je ruční práce a má tzv. Datamatrix kód – „rodný list nádoby” s daty, dokládajícími celý výrobní proces každého kusu. Nádobí Cezarrino je k dostání ve dvou variantách: na standardní typy ohřevu a na všechny včetně indukce. K dispozici jsou hrnce o objemu 3 a 5 litrů a čtyřhranné hrnce 26 x 26 cm a 28 x 28 cm, součástí balení je i poklice.

Měděné nádobí

Měděné nádobí Mauviel se ve Francii vyrábí už téměř dvě stě let. Používají ho ty nejslavnější restaurace po celém světě. Klasickou kolekcí je řada M´150. Povrch nádoby tvoří čistá měď, která je nejlepším vodičem tepla, vnitřek pak nerezová ocel. Pro optimální využití skvělých vlastností mědi pro vaření je poměr mědi a oceli 90 : 10 %. Na výběr je mnoho tvarů a velikostí hrnců, pekáčů a rendlíků. S adaptačním diskem Mauviel můžete v tomto nádobí vařit i na indukčních sporácích.

www.delimano.cz, www.pottenpannen.cz, http://www.bonare.cz/nadobi-cezarrino, www.smaltum.cz

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM


Komentáře

Napsat komentář

ÚSPORA 30 %

Až o třetinu času zkrátíme dobu přípravy, jestliže zakryjeme hrnec dobře přiléhající poklicí. Praktická je skleněná, přes kterou můžeme sledovat průběh vaření. Některé mají malý otvor, kterým odchází přebytečná pára.