Božská čokoláda


Pochoutka, kterou známe především v podobě tabulky, uplatňuje svou nahořklou chuť i v nejrůznějších moučnících, krémech, cukroví a dalších hříšně dobrých pamlscích.

Božská čokoláda

Čokoláda je považována za zdroj dobré nálady (zvyšuje nám hladinu serotoninu a endorfinů v mozku, což má povzbuzující efekt), tak zvané čokoládové opojení vzniká vlivem látky zvané fenyletylamin, která je přítomna v mozku a pravděpodobně se uvolňuje v okamžicích citového vzrušení. Obsahuje také stimulanty teobromin a kofein, které zvyšují bdělost.

Z hlediska výživy je v čokoládě určité množství bílkovin, různé množství cukru a některé minerály. Hořká čokoláda je dobrým zdrojem železa a hořčíku a všechny druhy čokolády obsahují draslík. Bohužel je v ní i mnoho tuku, takže je hodně kalorická. Je však dobrou rezervou energie, a proto vhodná například při náročné turistice.

Zdravější je hořká čokoláda, neobsahuje tolik cukru jako mléčná. A čím má vyšší procento kakaové hmoty, tím lépe. Kvalitní čokoláda by jí měla mít aspoň 50 %, ty nejlepší 70 až 85 %. Pro někoho však taková čokoláda může být až příliš hořká a málo sladká. Čokoládové náhražky, vyráběné z rostlinných tuků, cukru a kakaa, jsou chuti kvalitní čokolády na hony vzdáleny.

***

Čokoládová pěna
250 g hořké čokolády, 3 vejce, 60 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 250 g smetany na šlehání

Božská čokoláda

Čokoládu rozlámeme na kousky a v kovové misce ji nad párou za stálého míchání rozpustíme. Potom ji odstavíme. Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny, k níž přimícháme čokoládu a rum. Ušleháme smetanu a vmícháme do čokolády. Čokoládovou pěnu rozdělíme do pohárů a dáme na 2 hodiny do chladničky.

Sladké chlebíčky
240 g tvarohového sýra Lučina, 75 g čokolády, špetka skořice, bageta

Množství 50 g čokolády necháme změknout, nebo ji rozpustíme. Lučinu našleháme a postupně do ní vmícháme čokoládu. Dochutíme skořicí. Bagetu nakrájíme na plátky, potřeme čokoládovou lučinou a posypeme zbytkem hrubě nastrouhané čokolády.

Knedlíky s nugátem
500 g tvarohu v kostce, 250 g hrubé mouky (i celozrnné), špetka soli, 200 g sušených švestek, 150 g nugátové čokolády, 2 lžíce másla, kysaná smetana, cukr

Sušené švestky a čokoládu nasekáme na kousky, promícháme a vytvarujeme 20 kusů hrudek. Z tvarohu, mouky a soli zpracujeme těsto. Hrudky obalujeme těstem jako ovocné knedlíky. Ve vroucí vodě vaříme asi 6 minut. Knedlíky můžeme na talíři pokapat máslem, zakysanou smetanou a pocukrovat, nebo posypat tvrdým strouhaným tvarohem a cukrem.

Čokoládové bábovičky
175 g hořké čokolády, po 1 čtverečku mléčné čokolády do každé bábovičky, 160 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 sáčku vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžíce mouky, 1 lžíce nasekaných mandlí, 1 lžičky instantní kávy, máslo a mouka na vymazání

Božská čokoláda

Čokoládu rozlámeme na malé kousky a smícháme s kávou v kovové misce na hrnci s vroucí vodou. Až se čokoláda rozpustí, přidáme máslo. Promícháme a sundáme z hrnce. Ušleháme žloutky s cukrem a přimícháme do rozpuštěné čokolády. Vmícháme mouku a mandle. Z bílků ušleháme pevný sníh a zlehka ho zapracujeme do čokoládové směsi. Plech na malé muffiny nebo malé bábovičky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do půlky formiček nalijeme těsto, vložíme čtvereček čokolády a doplníme těstem. V troubě předehřáté na 150 °C pečeme 20, maximálně 25 minut. Ihned podáváme.

Horká čokoláda Amoretto
hořká čokoláda, mléko, višňový likér, chilli

Hořkou čokoládu rozpustíme nad párou, zředíme mlékem na požadovanou hustotu a krátce povaříme. Do šálku přidáme trošku višňového likéru a špetku chilli.

Drobenkový čokokoláč
200 g čokoládových sušenek, 50 g másla, 200 g hořké čokolády, 300 ml smetany ke šlehání, 2 vejce, 5 lžiček mléka

Božská čokoláda

Máslo rozpustíme na pánvi a vmícháme do něj rozdrcené sušenky. Až se do nich máslo vsákne, nasypeme směs do dortové formy a necháme nejméně 1 hodiny v chladu. Rozku lámanou čokoládu se smetanou zahříváme, až se rozpustí. Vejce rozšleháme v mléce a vlijeme do čokoládové směsi. Hmotu nalijeme do formy na drobky a v předehřáté troubě pečeme asi 15 až 20 minut. Necháme vychladnout a ztuhnout.

Čokoládový chlebíček
3 vejce, 200 g zakysané smetany, 80 g přírodního krupicového cukru, 90 g másla, 250 g hladké špaldové mouky, 1 lžíce prášdo pečiva, 1 lžičky jedlé sody, 30 g kakaa, 230 g čokolády

Ušleháme vejce, smetanu, cukr a rozpuštěné máslo. Přisypeme mouku, prášek do pečiva, sodu a kakao. Důkladně promícháme a nakonec přidáme nasekanou čokoládu. Těsto vlijeme do chlebíčkové formy, vymazané nebo vyložené pečicím papírem, a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 40 minut. Chlebíček vyndáme z formy až po úplném zchladnutí.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK


Komentáře

Napsat komentář


NA PŘÍPRAVU ČOKOLÁDY

Horkou čokoládu si snadno připravíme i doma. Pomocníkem nám bude novinka od značky Catler, šlehač mf 8010. Kovový mixér rozmíchá přísady, ohřev tekutiny zajišťuje indukční technologie. žádné míchání, v konvičce bude rovnoměrně teplo. během tří až pěti minut pěnič připraví voňavou hustou čokoládu. Šlehač umí i jiné nápoje na bázi našlehaného mléka, např. cappuccino, latté. Praktické je nastavení teploty v rozmezí od 40 °C – 80 °C, volba „cold stir“ umožňuje našlehání tekutiny bez ohřevu.
Cena na www.mall.cz: 3790 Kč.

šlehač Catler mf 8010