Sušenky nejen pro návštěvy
Domácí sušenky mohou být praktickou svačinkou na výlet i pohoštění pro neohlášenou návštěvu. Jejich příprava je přitom jednoduchá a s přehledem ji zvládnou i začátečníci.
![čokoládové sušenky](https://www.chatar-chalupar.cz/wp-content/uploads/2024/01/shutterstock_582323281-e1706021127688.jpg)
Foto: Shutterstock
Čokoládové sušenky
- 170 g hladké pšeničné mouky, 20 g holandského kakaa, 150 g měkkého másla, 100 g cukru krupice, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 2 g sody, 2 g soli, 80 g čokolády se 70 % kakaa, nasekané oříšky na posypání
Troubu předehřejeme na 180 °C. Sypké přísady smícháme dohromady a ke směsi přidáme i čokoládu nasekanou na jemné kousky. Přidáme změklé máslo a rukama vypracujeme tuhé těsto. Z těsta rukama tvarujeme kulaté placičky, vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a posypeme nasekanými oříšky. Pečeme přibližně 10 minut.
![sušenky s vlašskými ořechy a medem](https://www.chatar-chalupar.cz/wp-content/uploads/2024/01/shutterstock_2220608125-e1706021119321.jpg)
Foto: Shutterstock
Sušenky s vlašskými ořechy a medem
- 180 g másla, 7 lžic medu, 30 g cukru, 250 g hladké mouky, lžička kypřicího prášku do pečiva, nasekané vlašské ořechy, rozšlehané vejce na potření
Všechny ingredience vložíme do mísy a rukama nebo s pomocí robota vypracujeme těsto. Pak jej zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc odležet v chladničce. Další den předehřejeme troubu na 170 °C, vyválíme z těsta asi centimetr silný plát a vykrajujeme z něj kolečka. Ta potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme ořechem a vložíme asi na 10–15 minut do trouby.
![ovesné sušenky s brusinkami](https://www.chatar-chalupar.cz/wp-content/uploads/2024/01/shutterstock_1723499065-e1706021153893.jpg)
Foto: Shutterstock
Ovesné sušenky s brusinkami
- 200 g ovesných vloček, 200 g špaldové mouky, 100 g cukru, 120 g másla, hrst nasekaných ořechů, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce medu, půl lžičky mleté skořice, 1 lžička jedlé sody, 50 g sušených brusinek
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ovesné vločky, mouku, oba cukry, ořechy, skořici, brusinky a sodu dobře promícháme v míse. V kastrůlku rozpustíme máslo s medem a přidáme dvě lžíce vody. Tekutou směs přelijeme do mísy se suchými ingrediencemi a důkladně promícháme. Na plech vyložený pečicím papírem klademe pomocí dvou lžiček hromádky těsta a pečeme asi 20 minut.
![voňavé dýňové bochánky s polevou](https://www.chatar-chalupar.cz/wp-content/uploads/2024/01/shutterstock_1552198310-e1706021141136.jpg)
Foto: Shutterstock
Voňavé dýňové bochánky s polevou
- 250 g hladké mouky, 150 g cukru, 120 g dýňového pyré, 100 g másla, 1 vejce, 1 lžička jemně strouhaného zázvoru, 1 lžička skořice, 1 lžička prášku do pečiva, hotová poleva z bílé čokolády
Mouku, cukr, koření a prášek do pečiva promícháme v misce, přidáme vejce, dýňové pyré, zázvor, rozpuštěné máslo a rychle zpracujeme v hladké těsto. Z něj tvoříme malé bochánky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi 15 minut. Vychladlé sušenky přelijeme rozpuštěnou polevou a necháme v chladu ztuhnout.
![Sušenky kávová zrna](https://www.chatar-chalupar.cz/wp-content/uploads/2024/01/shutterstock_2184164869-e1706021176144.jpg)
Foto: Shutterstock
Kávová zrna
- 250 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučka, 50 g kakaa, 1 žloutek, vanilkový cukr, 1 lžíce instantní kávy, půl lžičky soli
V míse smícháme suché ingredience, přidáme pokrájené máslo, žloutek a vypracujeme hladké těsto. V případě potřeby můžeme přidat pár kapek vody. Z těsta pak tvarujeme kuličky, ve kterých tupým nožem naznačíme rýhu. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 10–15 minut.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock