Sušenky nejen pro návštěvy

Domácí sušenky mohou být praktickou svačinkou na výlet i pohoštění pro neohlášenou návštěvu. Jejich příprava je přitom jednoduchá a s přehledem ji zvládnou i začátečníci.

čokoládové sušenky

Foto: Shutterstock

Čokoládové sušenky

  • 170 g hladké pšeničné mouky, 20 g holandského kakaa, 150 g měkkého másla, 100 g cukru krupice, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 2 g sody, 2 g soli, 80 g čokolády se 70 % kakaa, nasekané oříšky na posypání

Troubu předehřejeme na 180 °C. Sypké přísady smícháme dohromady a ke směsi přidáme i čokoládu nasekanou na jemné kousky. Přidáme změklé máslo a rukama vypracujeme tuhé těsto. Z těsta rukama tvarujeme kulaté placičky, vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a posypeme nasekanými oříšky. Pečeme přibližně 10 minut.

sušenky s vlašskými ořechy a medem

Foto: Shutterstock

Sušenky s vlašskými ořechy a medem

  • 180 g másla, 7 lžic medu, 30 g cukru, 250 g hladké mouky, lžička kypřicího prášku do pečiva, nasekané vlašské ořechy, rozšlehané vejce na potření

Všechny ingredience vložíme do mísy a rukama nebo s pomocí robota vypracujeme těsto. Pak jej zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc odležet v chladničce. Další den předehřejeme troubu na 170 °C, vyválíme z těsta asi centimetr silný plát a vykrajujeme z něj kolečka. Ta potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme ořechem a vložíme asi na 10–15 minut do trouby.

ovesné sušenky s brusinkami

Foto: Shutterstock

Ovesné sušenky s brusinkami

  • 200 g ovesných vloček, 200 g špaldové mouky, 100 g cukru, 120 g másla, hrst nasekaných ořechů, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce medu, půl lžičky mleté skořice, 1 lžička jedlé sody, 50 g sušených brusinek

Troubu předehřejeme na 180 °C. Ovesné vločky, mouku, oba cukry, ořechy, skořici, brusinky a sodu dobře promícháme v míse. V kastrůlku rozpustíme máslo s medem a přidáme dvě lžíce vody. Tekutou směs přelijeme do mísy se suchými ingrediencemi a důkladně promícháme. Na plech vyložený pečicím papírem klademe pomocí dvou lžiček hromádky těsta a pečeme asi 20 minut.

voňavé dýňové bochánky s polevou

Foto: Shutterstock

Voňavé dýňové bochánky s polevou

  • 250 g hladké mouky, 150 g cukru, 120 g dýňového pyré, 100 g másla, 1 vejce, 1 lžička jemně strouhaného zázvoru, 1 lžička skořice, 1 lžička prášku do pečiva, hotová poleva z bílé čokolády

Mouku, cukr, koření a prášek do pečiva promícháme v misce, přidáme vejce, dýňové pyré, zázvor, rozpuštěné máslo a rychle zpracujeme v hladké těsto. Z něj tvoříme malé bochánky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi 15 minut. Vychladlé sušenky přelijeme rozpuštěnou polevou a necháme v chladu ztuhnout.

Sušenky kávová zrna

Foto: Shutterstock

Kávová zrna

  • 250 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučka, 50 g kakaa, 1 žloutek, vanilkový cukr, 1 lžíce instantní kávy, půl lžičky soli

V míse smícháme suché ingredience, přidáme pokrájené máslo, žloutek a vypracujeme hladké těsto. V případě potřeby můžeme přidat pár kapek vody. Z těsta pak tvarujeme kuličky, ve kterých tupým nožem naznačíme rýhu. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 10–15 minut.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Sušenky nejen pro návštěvy