Tak trochu jiná velikonoční pomlázka

Rubrika: Recepty

Velikonoční vajíčka jsou sice klasickou velikonoční pomlázkou, ale koledníky můžete odměnit i něčím jiným.  Upečte jim velikonoční cupcakes. Stejně jako při barvení a zdobení vajec dávají cupcakes velký prostor k využití vaší fantazie. Nejde o žádný velký dezert, jejich pečení vám nezabere o moc víc času než barvení a zdobení vajíček. Při jejich přípravě můžete experimentovat s jejich příchutěmi – náplní, polevou a zdobením. Díky své velikosti jsou cupcaky krásně propečené a nemůže se vám stát, že je část dortíku spálená nebo naopak nedopečená.

 

Cupcakes s krémovými velikonočními hnízdy

 

Cupcakes s krémovými velikonočními hnízdy

(asi 12 kusů)

Těsto:

85 g Hera máslová příchuť

98 g krystalového cukru

2 velká nebo 3 menší vajíčka

1 lžička vanilkového extraktu

145 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

malá špetka soli

45 ml plnotučného mléka

80–100 g čokolády nebo čokoládových lupínků dle chuti

 

V mixéru vyšleháme tuk s cukrem, až je směs kompaktní a nadýchaná. Pak přidáme vejce, jedno po druhém, a vše důkladně prošleháme. Nakonec jen krátce zašleháme vanilkový extrakt. V misce smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Směs prosejeme přes sítko a postupně ji zapracujeme spolu s mlékem a čokoládou do vyšlehané směsi v mixéru. Ingredience přidáváme střídavě, mixujeme na nižší rychlost a po menších částech. Vždy začínáme a končíme suchou směsí. Jakmile je směs hladká a kompaktní, přestaneme se šleháním. Díky tomu zůstane těsto nadýchané. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Naplníme je do 2/3 těstem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 17–20 minut.

 

TIP

Raději pečeme košíčky o minutu méně, při chladnutí ve formě ještě mírně dojdou. Pokud je přepečeme, ztvrdnou.

 

Vanilkový krém:

250 ml plnotučného mléka

1 sáček vanilkového pudingu

60 g moučkového cukru

200 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť

 

Větší část mléka nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a povaříme. Puding dobře rozmícháme ve zbylém studeném mléce, přilijeme k vařící směsi a mícháme tak dlouho, až směs zhoustne a krátce probublá. Puding přelijeme do šlehací mísy a necháme jej úplně vychladnout. Povrch pudingu lehce posypeme krupicovým cukrem, aby na něm nevznikl škraloup. Do vychladlého pudingu vmícháme po kouscích rostlinný tuk Hera a šleháme, dokud nevznikne hladký krém. Hotový krém můžeme různě dochucovat např. mletou kávou, oříšky, kokosem či jinými ingrediencemi.

 

TIP

Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu, aby nedošlo ke sražení krému. Kdyby se tak stalo, napravíme to provařením krému a následným vychlazením, poté můžeme vyšlehat znovu. Upečené cupcakes ozdobíme připraveným krémem a čokoládovými či marcipánovými vajíčky.

 

Velikonoční cupcakes s čokoládovými hnízdy

 

 

Velikonoční cupcakes s čokoládovými hnízdy

(asi 12 kusů)

Těsto:

113 g Hera máslová příchuť

130 g krupicového cukru

3 vejce

1 lžička vanilkového extraktu nebo polovina vanilkového lusku

60 ml mléka

200 g hladké mouky

špetka soli

1,5 lžičky kypřicího prášku

citronová kůra z jednoho citronu

 

Předehřejeme troubu na 175 ˚C. Změklý tuk vyšleháme s krupicovým cukrem do hladké pěny. Přidáme postupně vejce a vanilkový extrakt či lusk. Vedle si prosejeme mouku, kypřicí prášek a sůl. Pak do vyšlehané pěny přisypeme polovinu moučné směsi a vlijeme mléko. Krátce prošleháme. Dosypeme zbytek sypkých surovin včetně citronové kůry a na závěr důkladně prošleháme. Připravené těsto rovnoměrně rozdělíme do formy na muffiny, vyložené papírovými košíčky. Pečeme 17–20 minut, upečení vyzkoušíme zapíchnutím špejle – pokud se nelepí, je upečeno.

 

Krém:

250 g tuku Hera máslová příchuť

190 g moučkového cukru

50 ml mléka

180 g hořké čokolády 70 %

100 ml smetany 33 %

100 g medového müsli s mandlemi

 

Na krém si vyšleháme změklý tuk s moučkovým cukrem do hladkého krému. Postupujeme tak, že na dno umístíme do jedné části tuk a do druhé nasypeme moučkový cukr, který zalijeme a promícháme s vlažným mlékem. Poté začneme vše šlehat do hladké pěny. Smetanu s kousky čokolády rozpustíme v kastrůlku, dokud nám nevznikne hladká hmota. Pak necháme vychladnout. Nakonec do krému zamícháme vychladlou čokoládu a müsli. Necháme chvíli zchladit v lednici a můžeme zdobit. Pomocí polévkové lžíce nanášíme krém na cupcakes a dozdobíme barevnými vajíčky.

 

 

Mandlové cupcakes s kuřátky

 

 

Mandlové cupcakes s kuřátky

(asi na 12 kusů)

Těsto:

113 g tuku Hera máslová příchuť

130 g krupicového cukru

3 vejce

60 ml mléka

195 g hladké mouky

špetka soli

1,5 lžičky kypřicího prášku

citronová kůra z jednoho citronu

50 g opražených mandlových lupínků

½ lžičky mandlového extraktu

 

Předehřejeme troubu na 175 ˚C. Změklý tuk vyšleháme s krupicovým cukrem do hladké pěny. Přidáme postupně vejce a mandlový extrakt. V další misce si prosejeme mouku, kypřicí prášek a sůl. Do vyšlehané pěny přisypeme polovinu moučné směsi a vlijeme mléko. Krátce prošleháme. Dosypeme zbytek sypkých surovin a mandlové lupínky, které jsme si předem opražili. Na závěr důkladně prošleháme. Připravené těsto rovnoměrně rozdělíme do formy na muffiny, vyložené papírovými košíčky. Pečeme 17–20 minut, upečení vyzkoušíme zapíchnutím špejle, pokud se nelepí, je upečeno.

 

Krém:

250 g tuku Hera máslová příchuť

190 g moučkového cukru

50 ml mléka

½ lžičky mandlového extraktu

75 g bílé čokolády

30 ml smetany 33 %

 

Na krém vyšleháme změklý tuk s moučkovým cukrem do hladkého krému. Postupujeme tak, že na dno umístíme do jedné části tuk a do druhé nasypeme moučkový cukr, který zalijeme a promícháme s vlažným mlékem. Poté začneme vše šlehat do hladké pěny. Smetanu s kousky čokolády rozpustíme v kastrůlku, dokud nám nevznikne hladká hmota. Pak necháme vychladnout. Nakonec do krému přidáme vychladlou čokoládu a mandlový extrakt. Důkladně vše promícháme. Necháme chvíli zchladit v lednici a můžeme zdobit.

 

TIP

Místo mandlového extraktu lze použit likér Amaretto – 3 kávové lžičky na krém i těsto.

 

Na zdobení použijeme mandle v čokoládě nebo jogurtu. Z želé bonbonů si vykrojíme zobáčky a křídla, pomocí rozpuštěné čokolády je přilepíme k mandlím. Takto připravené mandle vložíme do hnízd a nakonec z tmavé čokolády uděláme oči. Celé necháme ještě pár minut zatuhnout na chladném místě.

 

 

Velikonoční cupcakes s lízátky

 

 

Velikonoční cupcakes s lízátky

(asi na 12 kousků)

Těsto:    

113 g tuku Hera máslová příchuť

130 g krupicového cukru

3 vejce

60 ml mléka

195 g hladké mouky

špetka soli

1,5 lžičky kypřicího prášku

citronová kůra z jednoho citronu (nemusí být)

100 g čokolády (min. 70 % kakaa)

 

Předehřejeme troubu na 175 ˚C. Změklý rostlinný tuk vyšleháme s krupicovým cukrem do hladké pěny. Přidáme postupně vejce. V další míse prosejeme mouku, kypřicí prášek a sůl. Pak do vyšlehané pěny přisypeme polovinu moučné směsi a vlijeme mléko. Krátce prošleháme. Dosypeme zbytek sypkých surovin včetně citronové kůry a nastrouhané čokolády. Důkladně vše prošleháme. Připravené těsto rovnoměrně rozdělíme do formy na muffiny, vyložené papírovými košíčky. Pečeme 17–20 minut, upečení vyzkoušíme zapíchnutím špejle, pokud se nelepí, je upečeno.

 

Krém:

250 g tuku Hera máslová příchuť

190 g moučkového cukru

50 ml mléka

3 lžičky citronové šťávy

75 g bílé čokolády

30 ml smetany 33 %

 

Na krém si vyšleháme změklý tuk s moučkovým cukrem do hladkého krému. Postupujeme tak, že na dno umístíme do jedné části tuk a do druhé nasypeme moučkový cukr, který zalijeme a promícháme s vlažným mlékem. Přidáme ještě citronovou šťávu. Poté začneme vše šlehat do hladké pěny. Smetanu s kousky čokolády rozpustíme v kastrůlku, dokud nám nevznikne hladká hmota. Pak necháme vychladnout a poté zamícháme do krému. Necháme chvíli zchladit v lednici a můžeme zdobit. Tímto krémem potřeme povrch cupcakes.

 

Lízátka připravíme tak, že si pěnové bonbóny marshmallow rozkrájíme na plátky. Napíchneme je na špejli nebo párátko a zdobíme podle vlastní fantazie. Můžeme si rozehřát bílou a tmavou čokoládou, různě jimi plátky dozdobit. Dále můžeme jejich povrch potřít čokoládou a posypat je cukrářskými dekoracemi atd. Takto připravená lízátka nakonec zabodneme do cupcakes.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIRMY

Tak trochu jiná velikonoční pomlázka